Rashida Tlaib és Ilhan Omar sajtókonferenciát tartott

2019. augusztus 20. 14:20
A Fehér Ház szóvivője is reagált: Izraelnek joga van ahhoz, hogy megakadályozza azoknak a beutazását, akik el akarják pusztítani az országot.

Rashida Tlaib michigani és Ilhan Omar minnesotai demokrata párti képviselőnők az amerikai kongresszust sürgették cselekvésre az izraeli beutazási korlátozás ügyében hétfőn tartott minnesotai sajtókonferenciájukon. A két politikustól Izrael a múlt héten tagadta meg a beutazást, igaz, később Tlaibnak megadta a vízumot, de a palesztin gyökerű képviselőnő „a megalázó feltételekre” hivatkozva visszautasította azt.

Rashida Tlaib

A hétfői sajtókonferencián Rashida Tlaib – akinek nagymamája ma is a megszállt Ciszjordániában él – könnyekkel küszködve idézte fel gyermekkori tapasztalatait, amikor Jeruzsálemben tett látogatást. „Amikor kislányként Palesztinába utaztam a szüleimmel, hogy meglátogassam a nagyszüleimet és a családtagjaimat, néztem, ahogyan édesanyámnak keresztül kellett haladnia a megalázó ellenőrzőpontokon, még akkor is, ha az Egyesült Államok állampolgára és büszke amerikai volt” – fogalmazott.

Majd felidézte Ciszjordániában élő nagymamájával nemrégiben folytatott telefonbeszélgetését, amikor a mostani tervezett látogatást vitatták meg. „Azt mondta, hogy én vagyok az ő valóra vált álma. Én vagyok az ő szabad madara, hát miért is kellene fogolyként és meghunyászkodva visszajönnöm?” – csuklott el Rashida Tlaib hangja.

Ilhan Omar

A két képviselőnő a kongresszust sürgette lépésekre. Ilhan Omar úgy fogalmazott: „Nekünk itt, az Egyesült Államokban konstruktív szerepet kell játszanunk. Évente több mint 3 milliárd dollárt adunk Izraelnek. Ezzel jelezzük, hogy fontos szövetségesünk a térségben és az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten. De e szövetségi viszonnyal nem fér össze a vízum megtagadása annak rendje és módja szerint megválasztott kongresszusi képviselőktől.”

A minnesotai képviselőnő hangsúlyozta, az amerikai törvényhozók „felelősséggel tartoznak kormányunk külpolitikájának ellenőrzéséért és azért, hogy mi történik azokkal a dollármilliókkal, amelyeket segélyként küldünk”. Omar hozzáfűzte: az izraeli döntés szerinte nem más, mint amerikai választott tisztségviselők tényfeltáró munkájának megakadályozása.

A Fehér Ház reagált

A sajtóértekezlet után a Fehér Ház szóvivője, Hogan Gidley hangsúlyozta: Izraelnek joga van ahhoz, hogy megakadályozza azoknak a beutazását, akik el akarják pusztítani az országot, és – mint fogalmazott – „a demokraták értelmetlen kongresszusi vizsgálatai itt, Amerikában nem változtathatnak azokon a törvényeken, amelyeket Izrael a saját védelmében hozott”. Gidley utalt arra is, hogy mindkét képviselőnőnek „jól dokumentálható” antiszemita megjegyzései, közösségi oldalakon publikált antiszemita bejegyzései és antiszemita kapcsolatrendszerei vannak.

A McClatchy című portál hétvégi jelentései szerint a kongresszus vezető demokrata párti politikusai azt fontolgatják, hogy jogi lépéseket tesznek Ron Dermer, Izrael washingtoni és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete ellen a vízumok megtagadása miatt. E lépések egyike lehet egy olyan közlemény megszavazása, amely kifejezi a képviselők Ron Dermer iránti bizalmatlanságát, valamint egy felhívás a David Friedman elleni külügyi főigazgatói vizsgálat megindítására.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te ostoba arab, ha nem támadtátok volna meg legalább háromszor Izraelt és elfogadtátok volna a legalább háromszor felajánlott béketervet és nem gyilkoltatok volna ártatlan civileket, akkor nem lenne katonai ellenőrzés. Azt kaptok, amit megérdemeltek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés