Légy rossz mindhalálig?

2019. augusztus 17. 09:34

Egyéb forradalmak után feltétlen szükség van erkölcsi (ellen)forradalomra is.

2019. augusztus 17. 09:34
Lendvai Ildikó
Népszava

„Hát eljött végre. A politikai háború és a Kulturkampf után itt a »Morálkampf«. Előbb volt a fülkeforradalom, amelyik a politikai rendszert rendezte át, vagy inkább vissza, a kisebb demokrácia irányába. Kéz a kézben járt vele a gazdaság átszabása, a klienskapitalizmus, a tulajdon és a profit átterelése a hűbéresekhez, majd centralizálása strómanok, rokonok, barátok kezében. Fáradságos munka volt, pláne, hogy a sajtó nagy részét is be kellett kebelezni, így a kultúrával tavalyig nem értek rá komolyabban foglalkozni. Ám akkor lelkes szabadcsapatok segítségével megrohanták az ellenségesnek vélt, túlságosan független szellemű művészeti és tudományos hadállásokat, a Petőfi Irodalmi Múzeumtól a Tudományos Akadémiáig.

Mégis volt valami hiányérzete az embernek. Ha az erkölcsi felfogás marad a régi, akkor az új rendszer kellemetlen összevetéseknek van kitéve, az avítt normák jegyében könnyen tolvajnak, részvétlennek, agresszívnek nevezhetik. Muszáj legalább a hívek számára kiépíteni egy másfajta etikát. Ha már sikerült az országot kettészakítani társadalmi, politikai, kulturális szempontból, nem lehet hátradőlni: következzék a morális kettéhasítás. Egyéb forradalmak után feltétlen szükség van erkölcsi (ellen)forradalomra is. Új értékrend felállítására, amelyben minden fordítva van. A The New York Times Salvini ideológiáján keresztül mutatja be a hasonszőrűek etikai előjelváltását: »Good is Bad«, vagyis amit eddig jónak neveztünk – pl. embereket kimenteni a tengerből - az az új rend normái szerint bűn. Orwell 1984-éből ismerjük az »újbeszél«-t, a Forradalom által teremtett új nyelvet. Most az »újbeszél« mellett itt az »újmorál«.

Félreértettük, amikor a miniszterelnök a választás előtt »erkölcsi, politikai és jogi elégtételt« ígért. Mert nemcsak az ellenzékét fenyegette. Az övéit is meg akarta nyugtatni: nem kell pirulniuk vezérük és pártjuk kétes lépései miatt. Jönnek az új normák, amelyek révén elégtételt kapnak: erkölcsileg is ők állnak a jó oldalon. Nem a »légy jó mindhalálig« parancsát írják át nekik »légy rossz«-ra, az túl brutális volna. Épp csak a »jó« jelentését cserélik ki. Jó az, amit a vezér csinál, mert nemzete üdvét és megmaradását szolgálja, akkor is, ha ez épp nehezen hihető. Ez, mondhatni, axióma, nem szorul bizonyításra. Orbán idén márciusban leszögezte: »Nem véletlenül érezzük erkölcsi fölényben magunkat Nyugat-Európához képest«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2019. augusztus 19. 11:50
Ildi rossz vagy mindhalálig!
Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramir
2019. augusztus 18. 12:23
"Jó az, amit a vezér csinál, mert nemzete üdvét és megmaradását szolgálja,..." Hazudsz, Ildikó, mert "Jó az, ami a nemzet üdvét és megmaradását szolgálja". Ha Ti is ennek szellemében politizáltatok volna, még ma is kormányon lennétek. Szerencsétlenségetekre jött valaki (Orbán), aki ezt megértette, és ekként cselekszik. Amúgy van annak bája (bálya?), amikor egy volt komcsi cenzor oktat morálból! Kell még valamit mondanom, Ildikó?
DrPepper
2019. augusztus 18. 08:27
Tudjuk: a spontán privatizáció meg a 100%-os baloldali médiatulajdon jelenti az igazi demokráciát.
Óbor Dezső
2019. augusztus 18. 07:53
Vén kommunista-tábori k-va prédikál az erkölcsröl. ...ajjajj..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik