A Farkaserdő beépítése ellen tiltakozik az ellenzék

2019. augusztus 17. 15:18
A városrész fideszes vezetése megállapodott a Magyar Íjász Szövetséggel, hogy az erdőn belül 2 hektáros területen íjászközpont épülhet.

A főváros IV. kerületében található Farkaserdő beépítése ellen tiltakozott több ellenzéki párt képviselője, mert a városrész fideszes vezetése megállapodott a Magyar Íjász Szövetséggel, hogy az erdőn belül 2 hektáros területen íjászközpont épülhet.

A szombati budapesti sajtótájékoztatón Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt azt mondta, meg kell védeni Budapest meglévő zöld felületeit, ugyanis az utóbbi időben több látványberuházás során – Kossuth tér, Városliget, Vörösmarty tér, József Nádor tér – fákat vágtak ki, ezzel tovább csökkentetve a zöld területek nagyságát. Szerinte mindez azért jelent problémát, mert Budapesten jelenleg nagyon alacsony az egy emberre jutó zöld területek aránya a nyugat-európai nagyvárosokhoz képest.

A politikus szerint szakítani kell a fővárosi kerületek fideszes polgármestereinek gyakorlatával, amely szerint zöld területeket minősítenek át beépítési területté.

A főpolgármester jelölt azt mondta, megválasztása esetén általános átsorolási tilalmat vezetne be, és megtiltanák az egyes kerületeknek és a fővárosi önkormányzatnak is, hogy a zöld területeket beépítési területté minősítsen át. A jövőben a rozsdaövezetek megtisztítására akarják helyezni a hangsúlyt, hogy így növeljék a zöld területek arányát. A városrendezésnél pedig előtérbe kerülnek a „zöld” szempontok, amelyek érvényesítését Karácsony Gergely a budapesti főépítészi intézmény mintájára felállítandó budapesti főkertészet intézményétől várja.

A politikus szerint Újpest, illetve Budapest egésze miatt is változtatásra van szükség, mert „itt van a klímakatasztrófa a nyakunkon.”

Trippon Norbert (MSZP), a IV. kerületi képviselőjelölt azt mondta, a kerület fideszes polgármestere azon dolgozik, hogy a Magyar Íjász Szövetséggel együtt íjászközpontot és íjász pályákat hozzon létre a Farkasredőben. A polgármester a fővárosi közgyűlés legutóbbi ülésén azt javasolta, hogy az erdő területéből mintegy 2 hektárt, több mint 20 ezer négyzetmétert vonjanak ki az erdő művelési ágból, azért, hogy ezután ott íjász pályákat építhessenek és fákat vághassanak ki.

Hozzátette, hogy bár az önkormányzati választások miatt a közgyűlésen átmenetileg levették a napirendről a kérdést, az ellenzéki pártok most azért emeltek szót, hogy a kerület mondja fel az íjász szövetséggel kötött szerződést.

Trippon Norbert úgy fogalmazott: „a jelenlegi városvezetés lapításából arra következtetünk, hogy a szándékaikról nem tettek le”. A politikus azt hangoztatta, változásra van szükség, még pedig zöld párti polgármesterjelöltekre és egy zöld párti főpolgármesterre, Karácsony Gergelyre van szükség.

Varjú László (DK), a körzet országgyűlési képviselője kiemelte, mindezek miatt az október 13-ai önkormányzati választásnak óriási jelentősége van, az emberek mindennapjai szempontjából, azért, hogy élhető városban, élhető kerületben lakhassanak.  

(MTI)

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Géza le van maradva, visszavonták a javaslatot:

https://ujpestihirmondo.hu/2019/05/29/megmenekult-a-farkaserdo-a-fairtastol/

Majd a szocik alatt nem lesz gond a beépítés, feltételezem.

Válaszok:
péterx | 2019. augusztus 18. 7:27

Igaz, hogy le vannak maradva, de mi számít ez, ha az ellenzéki kampányt ezzel lehet fűteni.

"Megmenekült a Farkaserdő a fairtástól

...A lakott területek szomszédságában egy 2, 08 hektár alapterületű erdő művelési ágú terület lett volna felszámolva, melyre az előterjesztés szerint az erdészeti hatóság elvi jóváhagyást adott, azzal, hogy 5.88 hektárt csereerdőről kell gondoskodni, sajnos azonban a lakott területről jóval távolabb. Wintermantel Zsolt elmondta, hogy a két hektár erdő helyett máshol csaknem 6 hektárt vonnának erdőterületbe.

Trippon Norbert elmondta, hogy mindez szélhámosság és a csereerdősítésre kinézett terület már jelenleg is fákkal borított, gyakorlatilag önerdősült terület. Wintermantel Zsolt javaslatára már nemrégiben elfogadott Káposztásmegyeri Szabályozási Tervben már nevesítették is az íjászpályák telepítésének lehetőségét. Ezt a szabályozási tervet korábban éppen azért kérte számos kritika, mert utat nyit a még megmaradt káposztásmegyeri zöldfelületek további beépítésének. Az Íjász Szövetség a közgyűlési döntés értelmében az említett területet ingyenesen 15 évre haszonkölcsönbe kapja. A fővárosi közgyűlésben Trippon Norbert határozottan tiltakozott, és azt javasolta, hogy a fővárosi közgyűlés vegye le napirendről a kérdést. Elmondta, hogy nem támogatta a helyi szabályozási terv elfogadását sem, és határozottan tiltakozik a tervezett íjászközpont és pályák létesítésével szemben a kérdéses területeken. A Fővárosi közgyűlés azonban leszavazta a javaslatát. Ugyanakkor a napirendnél az előterjesztő meghátrált, és Trippon Norbert eredeti követelésének megfelelően mégiscsak visszavonta javaslatát.

A Homoktövis utcai körforgalomnál, a kutyafuttató bejáratánál és a mellette lévő fás területet az Újpesti Önkormányzat értékesítette az Íjász Szövetségnek. Barrel Zoltán és Trippon Norbert ellenzéki önkormányzati képviselők is elmondták a legutóbbi képviselő-testület ülésén, hogy nem értenek egyet a fakivágással járó építkezéssel, és szerintük a korábbi előterjesztéssel Wintermantelék valójában becsapták és megtévesztették a képviselőket. Trippon Norbert az Újpesti Tervtanács ülésén is tiltakozott, ahol az is nyilvánvalóvá vált, hogy az íjászcsarnok épülete is fakivágásokkal járna együtt. Ráadásul az Íjászközponthoz tartozó parkoló a déli, leginkább fás részen valósulna meg, holott ott 40-45 cm törzsű fák is vannak."

https://ujpestihirmondo.hu/2019/05/29/megmenekult-a-farkaserdo-a-fairtastol/

A zöldterület, az erdők nem kis értéket képeznek, védenek bennünket, életünk fenntartását segítik. A társadalom tagjainak becsapása, megvezetése pedig olyan eszköz, amelyet el kell felejtenie a politika világának is.

A Rex kutyaotthon alapítvány egy jelentős területet elvesz a Farkaserdő területéből.
Varjú László (DK), a körzet országgyűlési képviselője nem mer belekötni a Rex kutyaotthon alapítványba, csak az íjászokat izélgeti pedig "a közgyűlésen átmenetileg levették a napirendről a kérdést", ami az íjászokat illeti.

Parturiunt montes, nascitur ridiculus mus .
Vajudnak a hegyek s nevetséges egér születik.
Idézet Horatius Ars poeticajából, aki bírálta a dagályos stílust.

Karácsony szerint "itt van a klímakatasztrófa a nyakunkon."

Az íjászok kérése miatt van itt a klímakatasztrófa a nyakunkon, de a Rex kutyaotthon alapítvány, mely már most egy jelentős területet elvesz a Farkaserdőből területéből, szerinte nem okoz klímakatasztrófát.

A klímakatasztrófát kivált okok értelmezése Karácsonyék részéről, ugyanolyan hamis alapokon nyugszik, miként az állatvásári kupecé:

"HA AKAROM VEMHES, HA AKAROM NEM VEMHES." Olyanra mondják, ki most igy, majd ugy beszél, mint az állatvásári kupec, ki szamarát egyszer vemhesnek, másszor nem vemhesnek állitá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés