Hercsel Adél nem hajlandó hitelesnek tekinteni az 5,1 százalékos GDP-növekedést

2019. augusztus 15. 13:15
Propagandajelentés, kiragadott szám, ami nem mond semmit – mondta az ATV műsorában Hercsel Adél, a HVG újságírója a kiugró magyar GDP-adatról.

Ahogy korábban mi is megírtuk, az Eurostat adatai szerint Magyarország az EU leggyorsabban fejlődő országai között van. Az adatok szerint a legerősebb gazdasági növekedést Magyarország érte el 1,1 százalékkal. Ami az előző év azonos időszakához képest 5,1 százalékos növekedést jelentett. 

Az ATV műsorának vendégei a Központi Statisztikai Hivatal adataival nem értettek egyet és úgy vélték „fenntartással kell kezelni a kormány felől jövő számokat”. A KSH-n kívül egyébként az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat is ezeket a számokat publikálta.

Összesen 199 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én elfogadnám.

Válaszok:
GregDzsi | 2019. augusztus 15. 16:34

Eközben az agyatlan ellenkezés közben az fel sem merül az ilyen hülyékben, hogy ezt az érvet mennyire könnyű ellenük fordítani, milyen kontraproduktív ez az érvelés.

Ha legközelebb a Hercsel Adél félék megint jönnek a 4 millió szegénnyel, könnyen oda lehet nekik vetni, hogy "de én ezt nem hiszem el", bárhonnan is szedi ezt a számot.

Hercsel Adél nem hisz abban, hogy a Föld gömbölyű, mert a KSH szerint is az.

Én az atv-t és a hvg- t sem. Mindent fenntartással kezelek, ami onnan jön.

Tényleg olyanok, mint valami laposföld-hívő szekta.

Ráadásul ezt fogják hallani-olvasni, a táblázat szerint:
2019. június 30-án is, addig még 3-4 alkalommal.
Addig ez az Adél még jó pillanataiban is - legyen neki - ezzel viaskodik majd.

Megint közgazdaságtanból a legbutább négy személy került a képernyő elé.

Érvelésem az övékkel ellentétben.

Tisztázzuk, hogy önmagában a GDP nem sokat mond. Ez igaz. Mint ahogy az is, fontos tudni, hogy a növekedés forrása honnan származik. Hitelből, vagy saját erőből. 2002-2008 között hitelből, jelenleg döntően saját erőből. Fontos továbbá, hogy a nagyobb növekedés a gazdaság mely szegmensében növekedett nagyobb mértékben. Fontos, hogy a befektetéseknek egyszeri ráhatása van e a GDP-re, vagy folyamatosan növelik a termelés volumenét. Az sem mindegy, hogy milyen a foglalkoztatás és milyen arányt képvisel a technikai fejlődés. Ez utóbbiak 2002-2008 között romló, most javuló tendenciát mutatnak, ahogy a magyar gazdaság szerkezetének a változása is. Ezek pedig együttesen meghatározzák az átlagos életszínvonal változását, melyre a fogyasztás növekedése is utal.
Röviden ennyit a "nem hiszem el" állításhoz, amely mellől hiányoznak a konzisztens érvek.

Harangozó azt állítja, hogy a Fidesz megváltoztatta az adatgyűjtés és elemzés módszertanát. Ilyenre szoktam írni, hogy a féligazság is hazugság. Ugyanis valóban a Fidesz változtattatta meg, de azért mert az EU előírta, hogy a statiszta módszereket az EU-ban azonos szintre kell hozni. Ha Harangozó Tamás veszi a fáradságot és megnézi a KSH táblákban szereplő módszer megjegyzés mögött írtakat, akkor látni fogja; miért és mennyiben változott a módszer.

Hivatkozik még a GKI elemzésekre is, amit jobban tett volna ha elfelejti. Soha még nem fordult elő, hogy a GKI tanulmányok, "jóslatok" összhangban lettek volna a tényekkel.
Ilyen többek között az uniós támogatások hatása a GDP alakulására. Ehhez tudni kell, hogy az import beszerzések a magyar GDP-ben nem szerepelhetnek, hanem a származó országéban. Márpedig az uniós támogatásokkal megvalósuló beruházások, fejlesztések fele import. Ugyanakkor a GKI az elemzésében a teljes uniós támogatásokat hasonlította a GDP-hez és így mutatta ki, állította; csak az uniós támogatások növekedése növelte a GDP-t. Az elemzésben és megállapításban, következtetésben még ennél több hiba is van, de ezek kisebbek.

A vitát vezető részéről felvetődött a forintban megadott GDP euróba történő átszámítása. Ennek azonban az a problematikája, hogy mindenki tudja, aki egy kicsit is ért a pénzügyekhez a forint árfolyama mesterségesen volt erős sávba tartva az MNB részéről. Ennek oka az volt, hogy elősegítse a költségvetés kedvező alakulást, az államadósság kisebb mértékű emelkedését. A pénzpiac azonban észlelte, hogy a magyar gazdaság, a költségvetés beteg és elkezdett a tőke kiáramlani az országból. 2008 első felében a kormány már nem tudta a pénzpiacról biztosítani a szükséges forrásokat, és a csőd elkerülése végett az IMF/EKB-hez fordult segítségért. Ha jól emlékszem 2006. november 6.-án írták alá a szerződést és az első részletet azonnal lehívták, hogy a késedelme fizetési kötelezettségeknek még az év lejárta előtt eleget tudjanak tenni.
A szerződés mellékletét képező szándéknyilatkozat azonban azt is tartalmazta, hogy a deviza adósokon segítenek és amennyiben szükséges a tartozásokat forintosítják. Ez sem történt meg. A bajnai-kormány annyit tett, hogy a választásokig moratóriumot hírderet és az újonnan felálló kormány nyakába dobta a "gyeplőt". Nemcsak ennél fordult elő. Ugyanez történt a mintegy 250 milliárdos ÁFA visszatérítésnél is, amelyet a nem jogerős bírósági határozatra ki kellett volna fizetni. Tisztában volta vele, hogy mindenképpen ki kell fizetni mégis megfellebbezték. Így a következő kormánynak kell a kifizetésről gondoskodni. Számtalan ehhez hasonló eset történ, amely együttesen meghaladta a 700 milliárdot.

Így Harangozó Tamás jobban tenné, ha az MSZP-én belül, az MSZP székházban kongatná a harangot és közben elgondolkozna; 2006 óta miért is bukták el az összes választást és miért nyert a Fidesz, immár háromszor kétharmaddal.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. augusztus 15. 15:53

5,1 százalékos növekedést már az emberek észreveszik statisztikai hivatalok nélkül is a pénztárcájukban. Éppúgy, ahogy ilyen módon észrevennének egy ekkora, 5,1 százalékos visszaesést is.

Az Eurostat adatot elhiszi? Ferkóék -8%-át elhitte? A 4 millió éhezőt hiszi vagy a 60% túlsúlyost?

Egyetértek veled, de szíves engedelmeddel kibővíteném.

A GDP-ben nemcsak a termelés-szolgáltatás értéke jelenik meg, hanem a fogyasztásé is. A kettő pedig kölcsönhatásban van. Ha a fogyasztás növekszik akkor ez növekedés produkál a GDP-nél, és a növekedés növeli a foglalkoztatást is, amely kihatással van a jövedelmek növekedésére. Ezek együttesen pedig adó és járulékok tekintetében növelik a költségvetés bevételét.

A foglalkoztatás piaca a munkaerő piac. Itt jelenik meg a kereslet-kínálat. Ha sokkal nagyobb a kínálat, mint a kereslet, a bérek nyomottak, stagnálnak, vagy csak kis mértékben növekednek. Amennyiben a kereslet meghaladja a kínálatot, akkor a bérek elkezdenek növekedni, közép távon pedig kikényszeríti a technikai fejlődét, mely utóbbi növeli a hatékonyságot. Ez történik jelenleg Magyarországon.

Ha jól emlékszem 2006. november 6.-án javítva Ha jól emlékszem 2008. november 6.-án

"Ha ilyen fasza minden és hasítunk ,mint az oláhfejsze, akkor miért ennyire nyomorultak, például a nyugdíjak."

Általánosságban ez az állítás valótlan.

Azoknak alacsony a nyugdíja, akik 1998 előtt mentek nyugdíjba, vagy ekkor állapítottak meg nekik a rokkantsági nyugdíjat. Továbbá azoknak akik minimálbérem voltak bejelentve és a többi pénzt zsebből szebbe kapták.

2002-ben az MSZP/SZDSZ kormánynak lehetősége lett volna a differenciált nyugdíj emelésre, az egyszeri nyugdíj-kiegészítés és a 13. havi nyugdíj helyett.
A Horn-kormány megígérte, hogyha a költségvetés lehetővé teszi rendezik az alacsony nyugdíjakat, melyek egy részét a Bokros-csomag is érintette.
Miért nem tették meg?

Hihetetlen! Hihetetlen?

Ennyire rossz lenne a magyar gazdaság megítélése?! ;-)

"....sosem jutott ilyen olcsón pénzhez Magyarország"

Az ötéves kötvények esetében a meghirdetett 20 milliárdos mennyiségre 33,4 milliárdnyi ajánlatot adtak be, amiből az ÁKK a tervezett összeget fogadta el. Ezzel párhuzamosan a hozam 0,75% lett, korábban sosem volt példa ilyen alacsony 5 éves hozamra, legutóbb két hete még 1,32%-on tudott eladni kötvényeket az ÁKK.

Tízéves kötvényből 30 milliárdért tudott eladni az ÁKK miután a meghirdetett 20 milliárdos tételre 65,1 milliárdnyi ajánlatot nyújtottak be, így a maximális ráemeléssel éltek. Az 1,58%-os hozam egyrészt új történelmi mélypontot jelent, másrészt 70 bázisponttal marad el a két héttel ezelőttitől.

A 15 éves kötvényekből a tervezett 15 helyett 22,5 milliárd kelt el majdnem 50 milliárdos kereslet mellett. A hozam pedig abban az esetben is beszakadt, a két héttel korábbi 2,7%-ról 1,89%-ra."
https://www.portfolio.hu/deviz..

"Ezt az Adélt jól meg kellene ..."

Gondolod, hogy nő? Én kételkedem.

Tupíroznád a statisztikát:)
https://mandiner.hu/cikk/20190..

Válaszok:
rezvez | 2019. augusztus 15. 17:49

Ez még nem bizonyít semmit. Azt hiszem el amiről meggyőződhetek.

"Kihagytad, hogy a libás még azt a 13. havit elvette, biztos, ami biztos alapon."

Kihagytam. Tán még többet is.

Az ATV honlapján olvasható a Závecz Research kutatásának összegzett eredménye, elemzése.
http://www.atv.hu/belfold/2019..

Következtetésem szerint a FIDESZ/KDNP pártszövetség ismét megnyeri az önkormányzati választásokat. A DK pedig lenullázza az MSZP-ét.

"Dehát az a lombrózó arcú újságíró ember sem fogadja el, ahogy mondja. Már ketten mondják,"

Szüljenek sünt.

Nem a gazdaság állapotát beszélném meg vele.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés