Két felmérés tanulságai – lesz MKP-Híd nagykoalíció?

2019. augusztus 14. 9:53

Tokár Géza
Közbeszéd.sk
Önerőből sem az MKP, sem pedig a Híd nem képes arra, hogy átvigye az öt százalékos küszöböt.

„A cikk írásának idején az MKP és a Híd tárgyalásokat folytat a választási koalícióról, titokzatos hangulatban és vonakodva. A megegyezés nem tűnik túl valószínűnek és látszik is, mi a legfontosabb akadálya: a Híd teljesen őszintén azt hiheti, hogy egy koalícióval túlságosan sokat ad fel saját erejéből és pozícióiból, miközben az MKP, illetve a széles körű koalíció gondolata csak egy szűkebb közösségben annyira népszerű, mint hihetnénk.

A pártok alapból nem jótékonysági szervezetek és nem viselkednek társadalmilag felelős entitásokként sem, nem is várható el tőlük hogy a koalíciós egyeztetések során feladják az identitásukat és a vélt erőpozíciójukat (pontosabban elvárható lenne egy ilyen válságos időszakban, de nem fog megtörténni). Ami zavaróbb, hogy a nagy egyezkedés/hallgatás közepette mintha senki sem tudatosítaná, hogy az alternatíva a 2020-as választások utáni közvetlen kimúlás, legyen szó akár a Hídról, akár az MKP-ról.

Az önálló indulás kilátástalanságát ugyanis indirekt módon mindkét felmérés megerősíti, önerőből sem az MKP, sem pedig a Híd nem képes arra, hogy átvigye az öt százalékos küszöböt. A Híd még a Focus barátságos környezetben készített felméréseiben is stabilan öt százalék alatti, az utolsó két választás pedig megmutatta, hogy valójában még rosszabbul áll a párt. Az MKP még a tömbmagyarság választási szokásait a teljes közegre levetítve sincs parlamentben és vélhetően nem is lesz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Itt az utolsó esély, és ezt is elbaltázzák puszta merő önzésből?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés