Kreml: A tüntetések nem egy politikai válság jelei

2019. augusztus 13. 13:25

Nem ért egyet az elnöki szóvivő azokkal, akik politikai krízisként kezelik az oroszországi helyzetet.

A kormányellenes moszkvai megmozdulások nem politikai válság jelei a Kreml megítélése szerint – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal. „Nem értünk egyet azokkal, akik a történteket politikai krízisnek nevezik" – mondta Peszkov. „Ez nem válság, a világ több országában tartanak tüntetéseket, amelyeket mindig meghatározott kérdések váltanak ki. Az európai fővárosokban, de szerte a világban is vannak tiltakozó akciók" – fűzte hozzá Peszkov.

Az elnöki szóvivő hangsúlyozta: a Kreml elfogadhatatlannak tartja a rendőrségi túlkapásokat, ugyanakkor igazolhatónak a rendvédelmi szervek kemény fellépését a rendbontókkal szemben.

Moszkvában július 14. óta minden szombaton tüntetések voltak, amelyeket a fővárosi képviselő-testület szeptemberi megválasztásából kizárt ellenzéki jelöltaspiránsok szerveztek. A hivatalos adatok szerint a két legutóbbi, nem engedélyezett megmozduláson mintegy 1700 embert őrizetbe vettek, 11 gyanúsított ellen tömeges rendbontás címén büntetőeljárás indult, többtucatnyi tüntetőt elzárásra ítéltek, több százra pedig pénzbírságot róttak ki.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/153244

Ajánljuk még a témában