Illegális bevándorlás – Görögország igazságosabb teherviselésre szólította fel az Európai Uniót

2019. augusztus 12. 17:53
Túl sok migráns érkezik hozzájuk.

„Mély aggodalmát” fejezte ki hétfőn a görög kormány, miután az elmúlt hetekben megnőtt az égei-tengeri szigetekre érkező menekültek száma, és felszólította az új Európai Bizottságot, hogy „igazságosabban” osszák meg  az ezzel kapcsolatos terhek viselését.

„Július 7. óta egyetlen olyan nap sem volt, amelyen nem érkeztek volna menekültek” – jelentette ki Georgisz Kumucakosz állampolgárok védelméért felelős miniszterhelyettes a Kathimerini című napilapnak adott interjúban.

Mára a Törökországhoz közeli öt égei-tengeri szigeten - Leszbosz, Számosz, Híosz, Kósz és Lérosz - a migránsok száma meghaladta a 20 ezret, ami 17 százalékos növekedést jelent az elmúlt hetekben" - közölte az új konzervatív kormány migrációért felelős vezetője.

Az emelkedés mindenekelőtt Leszboszon okoz gondot, amely a 2015-ös migrációs válság idején a fő útvonal volt - mondta a miniszterhelyettes. Hozzátette, hogy csak augusztus 9-én hat, egyenként 250 bevándorlót és menekültet szállító hajó érkezett a szigetre.

Kumucakosz közölte, hogy az embercsempészek által használt új útvonalat fedeztek az ország északkeleti részében, a török határ közelében található Szamothráki szigete és a szárazföldön fekvő Alexandrúpoli város között.

A miniszter szerint ez „nagyon nehéz feladat frontvonalon fekvő Görögország számára, amely egyben az EU külső határa”.

Kumucakosz üdvözölte, hogy az EB új elnöke, a német Ursula von der Leyen „a migrációs kérdést az elsődleges feladatai listáján igen magasan helyezte el”. Von de Leyen pénteken Rómában kijelentette, hogy „új paktumot kíván kötni a migrációról és a menekültjogról” az erőfeszítéseknek az unión belüli jobb megosztása érdekében.

Görögország az új megállapodást remélve igyekszik egy igazságosabb teherviselést elérni, másrészt pedig a harmadik országok segítségének  hatékonyabb igénybevételére törekszik- hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

(MTI)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A támadás a legjobb védekezés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés