Mitől lenne progresszív a baloldal?

2019. augusztus 12. 16:33

Fricz Tamás
Magyar Nemzet
A balliberálisokra minden jellemző, csak az nem, hogy a szó jó értelmében haladók lennének.

„Gyakran használja a nemzeti, konzervatív tábor a liberális, szocialista, zöld, baloldali politikai csoportokra a jelzőt, hogy progresszív. A progresszív baloldal.

Holott ez téves és nagyon félrevezető szóhasználat. Mégpedig azért, mert ezzel átvesszük a baloldali tábor saját magát felminősítő fordulatát. Hiszen, ha a szó eredeti latin jelentéséből indulunk ki, akkor aki vagy amelyik politikus vagy párt progresszív, az a haladást, a fejlődést segíti elő, nyitott az új megoldásokra, építi a jövőt.

Tehát aki progresszív, az nagyon is pozitív ember. Amelyik párt progresszív, az nagyon jó politikai szervezet.

Jó, tudom: amikor mi, nemzetiek és szuverenisták arról beszélünk és írunk, hogy a progresszívek ezt meg azt tették vagy mondták, akkor ezt ironikusan és cinikusan jegyezzük meg, utalva arra, hogy a balliberálisokra minden jellemző, csak az nem, hogy a szó jó értelmében haladók lennének.

Ám ezzel az baj, hogy az emberek többsége korántsem érti meg ezt a finom utalást, finom kritikát, főleg, ha nincs is kifejtve. Nekik továbbra is ott lóg a levegőben a fogalom, és nagyon nem értik: mitől nevezik a jobboldalon progresszívnek a baloldaliakat, amikor valójában nem is azok, és nem is az a véleményük róluk?

Fontos tehát, hogy világosabban fogalmazzunk és értelmezzünk.

A progresszió, a haladó jelleg a balliberális világ fogalomnyelvéhez, paradigmájához tartozik. Ennek háttere nem más, mint a felvilágosodás óta meglévő aufklärista gondolat arról, hogy a bal- és a liberális oldal tudja egyedül és kizárólag, hogy mi kell az emberiség boldogulásához, a szép új jövőhöz. Tudja az oda vezető utat, amihez »fejlődni« kell, a fennállót meg kell változtatni, tehát állandóan változtatni, újítani kell. S ők tudják azt is, hogy mikor jött el a pillanat, amikor a progresszió célba ért, és eljött a Kánaán.

Egyszerű: ez akkor következik be, ha ők kerülnek hatalomra.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát attól progresszívek, hogy változtatni akarnak. Csak mintha mostanában kifogytak volna a jól hangzó utópiákból, anélkül meg eléggé öncélúnak tűnik az egész.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés