Microsoft-gate: nem marad következmény nélkül Orbánék korrupciója!

2019. augusztus 11. 10:23

Ujhelyi István
Facebook
A narancsügyészség még megpróbálja húzni az időt. De nem tudja sokáig.

„Több tucat olyan korrupciós ügyet, visszaélést és nyílt törvénytelenséget fel lehet sorolni az elmúlt időszakból, amelynek következményeként egy demokratikus jogállamban simán elkergetnék a hatalomból a kormányzati maffiózókat és börtönbe vetnék a közvagyon gerinctelen lerablóit. De a miénk már nem demokratikus és végképp nem jogállam, a vádhatóság pedig régóta önmaga paródiája. Számtalan korrupciós ügy van, amelyet – egyelőre azt hiszik sikerrel – elsikáltak, közpénzből kiegyenesítettek, szőnyeg alá söpörtek. A Fidesz legfelsőbb köreihez is elérő Microsoft-botrány azonban ennél jóval több. Próbálják gumicsontokkal elterelni róla a figyelmet, de ez most tényleg nagyon forró. Tökéletes működési példája a NER gerinctelen tolvajokkal kisámfázott rendszerének és világos bizonyítéka annak, hogy miért fogják az Unióban csökkenteni, de legalábbis szigorú feltételekhez kötni a Magyarországnak járó forrásokat. A jogállami kitétel vagy épp az Európai Ügyészséghez való csatlakozás feltétele nem holmi »bevándorláspárti-sorosista« összeesküvés, hanem annak kimondása: nem hagyják, hogy sziauramozó bugrisok ellopják a közvagyonba adott uniós pénzeket. A Microsoft-gate egy normális jogállamban máris a kormány bukását és jelentős szereplők rabláncolását hozná, a mi illiberális államunkban azonban a narancsügyészség még megpróbálja húzni az időt. De nem tudja sokáig. Az ügy ugyanis a napnál világosabb, ráadásul az amerikai hatóságok elvégezték a szükséges nyomozást és az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF) is folyamatban van az eljárás, csináljon bármit Polt Péter bábszínháza. 

Tényszerűen kiderült, hogy 2013 és 2015 között – több esetben magyar kormánytisztviselőkkel egyeztetve – a Microsoft indokolatlanul nagy kedvezménnyel adott el licenszeket és szerviz szerződéseket olyan közvetítő cégeknek, amelyek ezután már piaci áron értékesítették azokat a kormányzati intézmények felé; nyilván milliárdos haszonnal. Az uniós forrásokból finanszírozott közbeszerzésekben a nyilvánosságra került adatok szerint még a rendőrség és az adóhatóság is érintett, utóbbit ebben az időszakban épp az amerikai kitiltási botrányból ismert Vida Ildikó vezette, a NAV informatikai beszerzéseiért pedig – micsoda meglepetés – Tiborcz Péter felelt, aki egészen véletlenül Orbán Viktor nemüzletember-kormányfő üzletember-vejének a testvére. Az amerikai vizsgálat konkrét üzenetváltásokat is feltárt, az egyikben a Microsoft magyar leányvállalatának egyik dolgozója arról biztosítja az amerikai cég központját, hogy minden kormányzati jóváhagyást beszereztek az üzlethez, még a miniszterelnökét is. Az újabb apróság csak, hogy az ORFK-nak beszállító közvetítőcég később abba a részvénytársaságba olvadt be, amely ma már – micsoda meglepetés – Mészáros Lőrinc érdekeltségében van. És ha még ez sem lenne elég, akkor tegyük hozzá, hogy miután az amerikai nyomozás megállapította a korrupciót, a magyarországi anyacégtől számos vezetőt hirtelen eltávolítottak. Néhányan azonban mégis puhára estek: a Microsoft Magyarország korábbi kormányzati üzletágvezetője például hosszú ideig a Miniszterelnökség miniszteri biztosa volt, a magyarországi leányvállalat szintén a botrány idején kitett vezetője pedig előbb a Nemzeti Befektetési Ügynökség üzletfejlesztési elnökhelyettesi székét kapta, most pedig a digitális nagyberuházásokat vezénylő Est Média igazgatósági tagja. Hiába, kicsi a világ, kevés a jó szakember. És a végére még egy apróság: 2012-ben az amerikai Microsoft egyik vezetőjét Kevin Turnert személyesen Orbán Viktor fogadta, a találkozó eredményeként pedig az akkor még hangosan multiellenes Fidesz-kormány gyors haptákban aláírt egy stratégiai megállapodást a céggel.

A puzzle minden darabja a helyén van: a korrupció ordít, a vizsgálatok tényszerűek, csak a konkrét felelősök és a tisztességes felelősségre vonás hiányzik.

Senki ne higgye, hogy azért, mert az illiberális Disneylandben mindent el lehet sikálni, annak közép- és hosszútávú következményei sem lesznek. Mindannyian kárvallottjai leszünk annak, ha csorbítják a nekünk járó támogatásokat. Most fogjuk tárgyalni és formálni a következő hétéves uniós költségvetést, a források mértéke és hozzáférhetősége pedig nagyban azon múlik, hogy milyen képet mutatunk magunkról. Orbán Viktor és a Fidesz pedig ezt mutatja. Egy piti maffia arcképcsarnokát, amely már arra is lusta, hogy legalább takargatni próbálja romlottságát. 
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázötvenhatodik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 165 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Szeviép pénzét számolgatva moralizálni nem jó ómen.

Más sem kell, mint európai ügyészség egy román főügyésszel.
Újhelyi 257. szövege ugyanolyan hiteltelen, mint az eddigiek.
Vida Ildikóból (mellesleg Simicska embere volt, ha igaz) a zöld dossziébóés egyéb bizonyítatlan állitásokból már mindenkinek elege van.
Az uniós pénzek azért járnak mert szabad a piac és a Penny tele van görög öszibarackkal, amikor itthon is rekord termés van.
Egyébként ha sokat ugrál és csökkentik az uniós pénzeket ,amennyiben kellő önbizalma van, saját maga ellen is ugrál, hiszen meg van győzödve, hogy 2022-ben kormányra kerülnek és akkor Lamperth Mónikának nem lesz mit osztania.

"A puzzle minden darabja a helyén van:"

Mit szoktak fordított esetben mondani libberék? Azt, hogy összeesküvéselmélet?

Hát akkor: Pistike! Ez összeeskövéselmélet.

Annyit tennék hozzá, hogy A M$ közvetlenül nem értékesít, tehát
az első lépés: Két kereskedő cég egyeztet egymással az árakról.

Innen lehet kezdeni az oknyomozást. Indító kérdés: hány
értékesítési lépcső van a végfelhasználóig? Vajon Leújhülyébb
Pistike tudja-e a választ?

Kíváncsi leszek Pistire, ha a MS indít egy egy buzikampányt, amihez csorgat kis pénzt is neki.

Ez a cikke is egy Újhelyi-gate..

Az elképzelhető, hogy Orbán elvben, kialkudott a Microsofttal egy nagykereskedelmi áron folyó exkluzív vásárlást.
Az is elképzelhető - és ez a valószínűbb - erről tudomást szerezvén, a rendszer alsóbb-közép szintű bonyolítói megpróbálták a saját szakállukra kihasználni, nem elvben, de a gyakorlatban a szituációt.
Az NEM ELKÉPZELHETŐ, hogy hivatalos kormányzati szerv, Orbán tudtával, belement a pénzek lejátszásába, megkárosítva a kormányszerveket, a NAV-ot, belügyet.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. augusztus 11. 17:29

Ez tljesen életszerűtlen. az elemi logikának mond ellent és nem is bizonyítható, bár az, hogy "telefonon hallotta, hogy Orbán beleegyezett", legalább akkora bizonyíték, mint az, hogy "telefonon hallotta, hogy a migránscsónakokat, az NGO-hajókat Orbán pénzeli"...

Akkor írd le lszi, mert, abból, amit Újhelyi összehord, nem derül ki, hol is tűnt el a közpénz. Azt írja, az állam piaci áron vásárolt. Azaz nem túlárazva, hanem értéken. Akkor ki lopott és mit? Az meg, hogy a gyártó (liszensz birtokosa) és a kereskedő meg miben állapodik meg, mennyiben érintette a vásárlót?

Akkor, te nembarom, világítsd meg, hogyan és mennyi közpénzt loptak el.
Példa: Kovács József almát árul a piacon, ahol az alma kilóára 300 Ft. Egyik nap a termelő 200 Ft-ért adja neki az almát, és Kovács József nem átalja továbbra is 300-ért árulni, csakúgy, mint a többiek. Kérdés: Mennyi közpénzt lopott el Kovács József, ha az almát nem Kissné Szűts Hajnalkának, hanem épp a település polgármesteri hivatalának adta el?

Válaszok:
opht | 2019. augusztus 11. 18:45

Kérdés 2: mennyi közpénz lopott el a polgármesteri hivatal, hogy az almát nem Horváth Istvántól vette meg 300 Ft-ért, hanem Kovács Józseftől?

Nektek tényleg szövegértési problémáitok vannak. Az idézeted szerint a Microsoft az alacsony eladási árral az amerikai állampolgárokat (itt a szerző a részvényesekre gondolhatott), és az alacsony bevétel utáni alacsonyabb adó miatt az amerikai költségvetést károsította meg. Tehát Mo. jól járt.

Persze, a ti kormányotok tagjai biciklivel járnának és egy sufniban rendeznék be az irodáikat.

Akkor mégegyszer: ha az USA azzal rosszul járt, hogy egy amerikai cég olcsóma aoott el, akkor Mo. meg jól járt, ha egy magyar cég ilcsóm vásárolt. Nyilván több nyereség több adóbevétel. Mérj ugyanazzal a mércével, amit te hoztál ide!

Gondolod, hogy a hazai gazdaság szereplőinek minden egyes üzleti műveletét azonnal bíróság előtt kéne tárgyalni?

És milyen alapon? Mert bemondásra nem működik a dolog, annál több kell.

Ezt olvasgatod te is, és ettől már boldog vagy, de konkrétumokkal többet érne, nem gondolod?

Annak idején Keller László, majd később Budai Gyula indított nagy csinnadrattával elszámoltatást. Aztán csendben abbahagyták, mert kiderült, hogy nincs alátámasztva mindaz, amit addig feltételeztek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés