Szabad választásokat követeltek

Tízezrek tüntetettek Moszkvában szombaton, többeket őrizetbe vettek

2019. augusztus 11. 11:09

Nyolc éve nem volt ekkora ellenzéki megmozdulás. Ez már az ötödik tüntetés a hónapban.

Újabb tüntetés volt szombaton Moszkvában, a hónapban már ötödik alkalommal – írja a BBC. A tütetnők tisztességes választásokat követeltek. A résztvevők számának becslése alapján 2011 óta nem volt ekkora ellenzéki megmozdulás. A tiltakozást hivatalosan engedélyezték, de több tucat embert tartóztattak le, amikor a város más részeire vonultak, köztük sokan Vlagyimir Putyin elnök belárosi irodájához.

Sok moszkvai elégedetlen azzal, hogy az ellenzéki jelölteknek megtiltották a szeptemberi önkormányzati választásokon való részvételt. A rendőrök előző hetekben tapasztalt brutalitása  csak fokozta a tiltakozők haragját. A szombati, illetve a július 20- tüntetést a hatóságok engedélyezték. A letartóztatásokra azután került sor, hogy a tüntetők elhagyták a demonstráció hivatalos helyszínét.

Szombaton számos más városban is tüntetéseket tartottak, hogy szolidaritásukat fejezzék ki Moszkvával. Ezeken is több tucat embert vettek őrizetbe. Egyes tüntetők molinókat is cipeltek „Adják meg a szavazati jogot!” és „Eleget hazudtál már nekünk” feliratokkal. Mások korábban letartóztatott aktivisták arcképeit cipelték.

Egy szervezet, amely a tüntetések résztvevőinek megszámlálásával foglalkozik, több mint ötvenezer résztvevőről számolt be, a rendőrség szerint a tüntetők húszezren voltak.

A hivatalos adatok szerint a két legutóbbi, nem engedélyezett megmozduláson mintegy 1700 embert őrizetbe vettek, 11 gyanúsított ellen tömeges rendbontás címén büntetőeljárás indult, többtucatnyi tüntetőt elzárásra ítéltek, több százra pedig pénzbírságot róttak ki.

(BBC)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/153126

Ajánljuk még a témában