Tízezrek tüntetettek Moszkvában szombaton, többeket őrizetbe vettek

2019. augusztus 11. 11:09
Nyolc éve nem volt ekkora ellenzéki megmozdulás. Ez már az ötödik tüntetés a hónapban.

Újabb tüntetés volt szombaton Moszkvában, a hónapban már ötödik alkalommal – írja a BBC. A tütetnők tisztességes választásokat követeltek. A résztvevők számának becslése alapján 2011 óta nem volt ekkora ellenzéki megmozdulás. A tiltakozást hivatalosan engedélyezték, de több tucat embert tartóztattak le, amikor a város más részeire vonultak, köztük sokan Vlagyimir Putyin elnök belárosi irodájához.

Sok moszkvai elégedetlen azzal, hogy az ellenzéki jelölteknek megtiltották a szeptemberi önkormányzati választásokon való részvételt. A rendőrök előző hetekben tapasztalt brutalitása  csak fokozta a tiltakozők haragját. A szombati, illetve a július 20- tüntetést a hatóságok engedélyezték. A letartóztatásokra azután került sor, hogy a tüntetők elhagyták a demonstráció hivatalos helyszínét.

Szombaton számos más városban is tüntetéseket tartottak, hogy szolidaritásukat fejezzék ki Moszkvával. Ezeken is több tucat embert vettek őrizetbe. Egyes tüntetők molinókat is cipeltek „Adják meg a szavazati jogot!” és „Eleget hazudtál már nekünk” feliratokkal. Mások korábban letartóztatott aktivisták arcképeit cipelték.

Egy szervezet, amely a tüntetések résztvevőinek megszámlálásával foglalkozik, több mint ötvenezer résztvevőről számolt be, a rendőrség szerint a tüntetők húszezren voltak.

A hivatalos adatok szerint a két legutóbbi, nem engedélyezett megmozduláson mintegy 1700 embert őrizetbe vettek, 11 gyanúsított ellen tömeges rendbontás címén büntetőeljárás indult, többtucatnyi tüntetőt elzárásra ítéltek, több százra pedig pénzbírságot róttak ki.

(BBC)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudod nagyságrendi különbség van a tízezer és a cikkben írt "tízezrek" között.
Ez meg, hogy "az ellenzéki jelölteknek megtiltották a szeptemberi önkormányzati választásokon való részvételt" némiképpen komolyabb mint a Fradi-Hajduk Split meccs.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés