Salvini: Mielőbb választásokat kell tartani

2019. augusztus 9. 15:13
Az olasz belügyminiszter szerint egy újabb koalíciós kísérlet elfogadhatatlan lenne.

Elfogadhatatlan lenne bárminemű kísérlet arra, hogy új olasz kormánykoalíció lépjen a mostani helyébe, mielőbb választásokat kell tartani – jelentette ki Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján, az Adriai-tenger partján fekvő Termoliban. Egyben óva intett attól, hogy különböző politikai manőverekkel meghiúsítsák az előrehozott választásokat.

Salvini: Demokratikus értelemben elfogadhatatlan lenne egy új koalíció

 „Remélem senki sem játszik azzal a gondolattal, hogy átejtse az olaszokat időhúzással és olyan kormány kigondolásával, amely demokratikus értelemben elfogadhatatlan lenne” – hangoztatta a Liga kormánypárt vezetője. Aggasztónak mondta, hogy a Liga jelenlegi koalíciós partnerétől, az Öt Csillag Mozgalomtól (M5S) ilyesfajta elképzeléseket lehet hallani, például azt, hogy a Ligát megkerülve összeállnának az ellenzéki, balközép Demokrata Párttal (PD).

Salvini egyben sürgette a képviselőket, hogy térjenek vissza a parlamentbe nyári szabadságukból. „Nincs kivetnivaló abban, hogy munkára bírjuk a képviselőket augusztus közepén. Fel kell tápászkodniuk a valagukról dolgozni" – hangoztatta. A szenátusi frakcióvezetők hétfőn fognak összeülni, hogy kitűzzék a Liga által Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról szóló szavazás napját – közölte az olasz felsőház sajtóosztálya.

Garavini: Az új választás csak figyelemelterelés lenne

Laura Garavini demokrata párti olasz szenátor szerint az előrehozott választások követelése mindössze Salvini trükkje, hogy elterelje a figyelmet a gazdaság elképesztően rossz állapotáról. Az SWR német közszolgálati rádió Aktuell című műsorában nyilatkozva Garavini elmondta, hogy a kormánynak nemsokára a költségvetési törvénnyel kellene foglalkoznia, ez viszont fényt derítene az áldatlan gazdasági állapotokra. „Hogy kivonja magát a felelősség alól, új választásokat igyekszik kicsikarni” – tette hozzá az ellenzéki politikus. Garavini szerint Salvini győzelmet arathat a választásokon, ugyanakkor Olaszország ezzel még inkább jobbra tolódhat politikai síkon, mert a bevándorlásellenes Liga az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párttal állhat össze.

Salvini csütörtökön jelentette be: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani. Az olasz parlament jelenleg nyári szünetet tart, s a szenátus elnökének jogkörébe tartozik, hogy mikor hívja ismét össze a törvényhozást. A parlament feloszlatásáról és új választások kiírásáról szóló döntés pedig Sergio Mattarella államfő kezében van.

A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga (amelynek támogatottsága a jelenlegi felmérések szerint meghaladja a 36 százalékot) mintegy átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek korábbi támogatottsága a felére, 17 százalék körülire csökkent.

(MTI)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Itália reménytelen gazdasági-pénzügyi állapotban van, már legalább egy évtizede.
Tologatják, görgetik maguk előtt a büdös hegyet, amely neve: államadósság.
Ha Salvini nem teszi világossá az összefüggéseket, a tényeket, lehet, hogy októbert megnyeri, de már a jövő tavaszt elveszíti.

Válaszok:
packó | 2019. augusztus 9. 15:34
Berecskereki | 2019. augusztus 9. 15:55

" Garavini elmondta, hogy a kormánynak nemsokára a költségvetési törvénnyel kellene foglalkoznia, ez viszont fényt derítene az áldatlan gazdasági állapotokra. „Hogy kivonja magát a felelősség alól, új választásokat igyekszik kicsikarni” – tette hozzá az ellenzéki politikus. Garavini szerint Salvini győzelmet arathat a választásokon, ugyanakkor Olaszország ezzel még inkább jobbra tolódhat politikai síkon, mert a bevándorlásellenes Liga az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párttal állhat össze."

A gazdasági helyzet semmivel sem rosszabb, mint milyen a szakértői kormány alatt volt.
Garavininek nem is ez a problémája, hanem a baloldali hatalom teljes elvesztése. Erre utal a "Garavini szerint Salvini győzelmet arathat a választásokon, ugyanakkor Olaszország ezzel még inkább jobbra tolódhat politikai síkon, mert a bevándorlásellenes Liga az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párttal állhat össze."

Ez okoz gondot az EU balliberális vezetőinek is és ezért tesznek majd most is kísérletet, hogy ameddig csak lehet kitolják az időközi választás időpontját. Ha minden kötél szakad, EU erőltetésre megint jön a szakértői kormány.

Ennél összetettebb a probléma.

"Az olaszoknak azonban volt idejük hozzászokni a stagnáló, sőt, bizonyos tekintetben romló gazdasági körülményekhez. Amióta ugyanis 1999-ben bevezették az eurót, tulajdonképpen nem tud előremozdulni a dél-európai ország."

Ezen az sem segített, hogy az EKB átvette a monetáris politika feletti felelősséget. Sőt! Szerintem tovább rontotta a helyzetet.

Vörös róka mindkettő.

Az USA adóssága értékelhetetlen.
Mert a FED mindig annyival több bankót nyomat, amennyi kell, hogy az államadósság értelmezhetetlenné váljon.
De ez: egyszeri, egyedi eset, ill. talán még a britek.
Nem véletlen, mindkettő a Rothschild-világrend gazdaállama, azaz: minden körülmény között működnie kell.

Az olaszok nem állomásoztatnak haderőt ha jól emlékszem, legalább tucatnyi országban, főként Afrikában.
Ebben az értelemben a klub tagjai, érinthetetlenek, a kifosztó gépezet alaprészei.

Ez számomra új info.
Már csak az a kérdés: a németeknek mennyi aranytartaléka van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés