Pakisztán kizárja az India elleni katonai fellépést

2019. augusztus 8. 17:54
Az indiai kormányfő szerint Kasmír jogállásának megváltoztatása fejlődést hoz és véget vet a szélsőségességnek.

Pakisztán csütörtökön kizárta, hogy erőt alkalmazna Indiával szemben, amely hétfőn megszüntette a Pakisztán által is magának követelt Kasmír különleges alkotmányos státusát. „Pakisztán nem gondol katonai megoldásra” – jelentette ki Sah Memmúd Keresi pakisztáni külügyminiszter iszlámábádi sajtótájékoztatóján. „Inkább politikai, diplomáciai és jogi megoldásokat vizsgálunk meg” – tette hozzá.

Keresi megerősítette Imran Hán kormányfő kijelentését, amely szerint országa az ENSZ Biztonsági Tanácsához kíván fordulni. A külügyminiszter bírálta az Újdelhi által meghozott, szerinte „erkölcsileg helytelen” döntést.

Az indiai kormány hétfőn jelentette be, hogy visszavonja Dzsammu és Kasmír állam alkotmányos autonómiáját, Újdelhi közvetlenebb ellenőrzése alá helyezve a szakadár területet. A hindu nacionalisták a parlamentben az észak-indiai állam két részre történő megosztását is megszavazták, így az két külön adminisztratív egységből, Dzsammu és Kasmírból valamint Ladakból áll a jövőben. 

Reakciók

Pakisztán, amely eddig három háborút vívott India ellen, ebből kettőt Kasmír miatt, hétfőn „törvénytelennek” nevezte a politikai színteret és a szociális hálót felizzító döntést.

Iszlámábád szerdán kiutasította India iszlámábádi nagykövetét, és leállította a kétoldalú kereskedelmet. Ez utóbbi döntés jelképest, mivel a két ország között csak kismértékű az áruforgalom.

Narendra Modi a tervek szerint csütörtök este mond beszédet.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön telefonon tárgyalt az indiai és a pakisztáni külügyminiszterrel. „Az Európai Unió támogatja az India és Pakisztán közötti kétoldalú politikai megoldást, amely az egyetlen módja a térség stabilitását ás biztonságát megkérdőjelező régi vita megoldásának” – közölte Mogherini hivatala.

Letartóztatások

Több mint 500 embert vettek őrizetben az elmúlt napokban az Indiához tartozó Kasmírban. Az 560 előállított között egyetemi tanárok, üzletemberek, aktivisták és polikusok is vannak – közölte az PTI indiai hírügynökség és a The Indian Express című napilap.

Az őrizetbe vételek azóta folytatódnak, hogy a kormány hétfőn visszavonta az állam különleges alkotmányos státusát. Ez utóbbi lehetővé tette, hogy Dzsammu és Kasmírnak – az egyetlen, muszlim többségű indiai szövetségi tagállamnak – saját alkotmánya és nemzeti zászlaja lehessen, törvényeket hozhasson, illetve nagyobb fokú önállóságot élvezhessen, kivéve a külügyek intézését, a védelmi politikát és a tájékoztatást. Emellett minden szövetségi törvényt – kivéve az említett területeket érintő jogszabályokat – meg kellett szavaztatni a helyi parlamenttel is. 

Az indiai kormányfő is nyilatkozott

Az észak-indiai Dzsammu és Kasmír állam jogállának megváltoztatása fejlődést hoz és véget vet a szélsőséges tevékenységeknek a térségben – jelentette ki csütörtöki beszédében az indiai kormányfő. 

A rádió és a televízió által közvetített, több mint 40 perces beszédében a hindu nacionalista Narendra Modi hangsúlyozta, hogy az állam autonómiája megszüntetésének célja Kasmír megszabadítása volt „a terrorizmustól” és a „szeparatizmustól”.

Az újdelhi kormány hétfőn vonta vissza a Pakisztán által is magának követelt terület különleges alkotmányos státusát. Ez utóbbi lehetővé tette, hogy Dzsammu és Kasmírnak – az egyetlen, muszlim többségű indiai szövetségi tagállamnak - saját alkotmánya és nemzeti zászlaja lehessen, törvényeket hozhasson, illetve nagyobb fokú önállóságot élvezhessen, kivéve a külügyek intézését, a védelmi politikát és a tájékoztatást. 

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés