Varsói felkelés: akikért a sziréna szól (videó)

2019. augusztus 1. 15:20
Augusztus elsején Lengyelország-szerte felbőgnek a szirénák, és az ország megáll egy percre.

A Varsói felkelés 1944 augusztus 1-én tört ki, amikor a szovjet csapatok már a Visztula túlpartján álltak. A lengyelek célja volt a németek elleni sikeres fellépés mellett, hogy megerősítsék a lengyel függetlenséget, hogy ne következhessen be az, ami később megtörtént. A szovjet csapatok végül a várostól 30 kilométerre megálltak, gondolván, hogy amennyiben hagyják vérbe fojtani a felkelést, úgy kisebb erőfeszítést vesz majd igénybe Lengyelországban helyzetbe hozni a kommunizmust. A harcokban végül kétszázezer lengyel vesztette életét, katonák és civilek is, további hétszázezer főt pedig internáltak.

Lengyelországban az utóbbi években augusztus elsején délután öt órakor megszólalnak a szirénák, és egy percre megáll az ország. 

A felkelésről, és annak leveréséről egyébként 3D-s animáció is készült 2013-ban, a teljes film a Varsói Felkelés Múzeumában tekinthető meg Varsóban, ám a trailer mindenki számára elérhető. 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a mocskos politika. A szovjet csapatok valószínűleg menetből el tudták volna foglalni Varsót. E helyett megálltak, valamilyen erősítésre várva, de gyakorlatilag azért, hogy a Felkelésben minél több lengyel meg persze német elessen. Amikor a Felkelést leverték, akkor elindultak....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés