Kialkudni nem elég

2019. augusztus 01. 09:37

Izgalmas az ágazati garantált bérminimumról való tárgyalások megkezdése, mert piaci szereplők kezdeményezhetik a döntést a magasabb tarifaértékről.

2019. augusztus 01. 09:37
Dávid Ferenc
Népszava

„A turizmus alapágazataiban (szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, utazásközvetítés és szervezés) 2017-es adatok szerint 27 ezer társas, 48 ezer egyéni vállalkozó működik. Az ágazat közvetlenül a GDP csaknem 7 százalékát produkálja, tágabb összefüggésben meghaladja a 10 százalékot.
Mindenképpen izgalmas az ágazati garantált bérminimumról való tárgyalások megkezdése, főként oly’ módon, hogy nem a központi hatalom, hanem egy kiemelkedően fontos tevékenység piaci szereplői (vállalkozók, munkavállalók) kezdeményezhetik a döntést a magasabb tarifaértékről.

A Magyar Nemzet híradása szerint a tárgyalások színtere a Turizmus – Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság (továbbiakban: TVÁPB), melynek meghatározó munkaadói szereplője a VIMOSZ (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége), az ágazat munkavállalóit pedig intézményesített módon a VISZ (Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet) képviseli. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapja szerint ez a két szövetség alkotja a szóban forgó középszintű ágazati fórumot. Egyszerű is lehetne ez a történet: a két szakmai szervezet »kialkudja« a dolgozók számára kedvezőbb bértételt, megállapodnak, aláírnak, pezsgő, fotók stb. Csakhogy.

Ebben a vonzó szakmában egyaránt piaci szereplők a Borsod megyei vendégház-tulajdonosok és a Balaton partján működő szállodák. Ugyanígy fellelhető a szektorális ellenérdekeltség a Michelin-csillagos budapesti étterem és a falusi kisvendéglő üzemeltetői között. Azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy az »ötcsillagosok« és az »egycsillagosok« ugyanabban a gazdasági környezetben működnek, és vendégkörük, hatékonyságuk (árrés termelő képességük) illetve tőkeerejük azonos?! Egyikük már most csaknem belepusztul a bruttó 200 ezer forint körüli garantált bérminimum kifizetésébe, a másiknak pedig meg se kottyan!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2019. augusztus 01. 14:22
Látod Dávid elvtárs ezért szép az érdekvédelem meg a munkaadók bértárgyalása! Érvek,vélemények ütköznek és KEVÉS KIVÉTELLEL MINDIG MEGEGYEZNEK! Ahogy a nagykönyvben meg van írva! Kérlek ne aggódj! Amúgy sem a te kompetenciád!!!
józan paraszti ész
2019. augusztus 01. 11:03
Semmi nem tiltja,hogy valaki a minimálisnál nagyobb bért fizessen. Ez csak arról szól, hogy a jövedelmezőbb vállalkozások kiszorítsák a piacról a kisebb jövedelmezőségűeket (olcsóbbakat), vagy bekebelezzék, felvásárolják (természetesen mivel épp megy tönkre ár alatt). Ki jár rosszul? A "kis ember", legyen az vállalkozó, vagy alkalmazott, vagy vevő. És mindezt jóemberkedve adják elő.
IV. Fawkes
2019. augusztus 01. 10:41
Dávid elvtárs most épp melyik oldalról beszél? Vele kapcsolatban rég elvesztettem a fonalat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik