Kelet-európai politikus felelhet a jogállamisági ügyekért az új Európai Bizottságban

2019. július 26. 17:47
Von der Leyen ezzel igyekezne csökkenteni a feszültséget Brüsszel és a visegrádi négyek között.

Frans Timmermans helyett egy kelet-európai politikus kaphatja majd meg  a jogállamisági ügyeket a következő, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságban – írta a Süddeutsche Zeitung című német lap pénteken.

A lap bizottsági értesülésekre támaszkodó beszámolója szerint Ursula von der Leyen igyekszik csökkenteni a feszültséget Brüsszel és a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) között, ezért mérlegelik, hogy a jogállamisági ügyeket elvonják Frans Timmermanstól és egy kelet-európai tagország által delegált uniós biztos feladatkörébe sorolják.

Lehetséges jelöltként tartják számon Valdis Dombrovskist, a távozó Európai Bizottság egyik alelnökét. Az Új Egység (JV) nevű lettországi jobbközép párt politikusa az utóbbi öt évben az euró, a szociális párbeszéd, a pénzügyi stabilitás, a pénzügyi szolgáltatások és a tőkepiaci unió ügyeivel foglalkozott a bizottságban.

A Süddeutsche Zeitung kiemelte, hogy a bizottság Frans Timmermans irányításával indított jogállamisági eljárást a lengyel és a magyar kormány tevékenységével kapcsolatban, ezért a holland szociáldemokrata politikus „nem éppen szívesen látott" személyiség a visegrádi négyeknél. 

Frans Timmermans – aki a szociáldemokraták csúcsjelöltje volt a májusi európai parlamenti választáson, és az európai pártcsaládok közötti megállapodás értelmében a következő Európai Bizottságban is megtarthatja pozícióját – nem rejti véka alá, hogy szívesen elvállalta volna a testület elnöki tisztségét. Azonban egy keddi nyilatkozatában aláhúzta, hogy ugyan „független gondolkodó", de tisztában van a „politikai lojalitás" értékével, és ez következő főnökével, Ursula von der Leyennel szemben is érvényes, aki kiosztja majd neki a feladatokat – írta a Süddeutsche Zeitung.

(MTI, Süddeutsche Zeitung)

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hoppá. Talán tényleg változni fog valami.

Hát úgy, hogy lenácizzák Von der Leyent. Mint az a bátor úlyhelyipifta. Az a kis bolsevik lámpavas-szökevény.

Von der Leyen bölcs döntést hozna ezzel, mert ez az egész balliberális "jogállamiság" hisztéria nagyon sokat árt az EU-nak. Rosszindulaton alapuló pártpolitikai piszkálódások csak felesleges energiákat vonnak el fontos ügyektől.

Válaszok:
Megtalálta | 2019. július 26. 17:59

Ezzel az egész "jogállamisági" ingyencirkusznak könnyen pontot tehet a végére.

Talán túl optimista vagyok, de szerintem ez az eddigi legfontosabb dolog lenne. Az EU saját jól felfogott érdekében is, méghozzá azért, hogy a perifériaállamok ne utálják meg végképp ezt az egész EU kócerájt, és kövessék a britek példáját.

A múltkor már lenaracsszemüvegezte. Onnan már csak egy lépés a benáculás.

Sehogy. Újhelyi is pörög meg a saját tengelye körül:-))))
Kapnak egy újabb löketet, ami kitart öt évig:-)))) a fülük meg állandóan harangszót közvetít:-)))

Szerintem Gyurcsány fog dührohamot kapni. Gyurcsánynénak másnap még lenyaltabb lesz a haja.

A Patás már szigeteléstechnikában tarthatna előadásokat a villanykaron, olyan régóta űzi az elszigetelődést. :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés