Németh Szilárd: Biztonság nélkül Európa elveszett

2019. július 24. 12:32
A biztonságot leginkább a migráció fenyegeti mert a népvándorlást gerjesztő folyamatok nem szűntek meg – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A parlamenti államtitkár – aki a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor alkalmából érkezett Tusnádfürdőre – kifejtette: biztonság nélkül az európai jólét, az európai béke, a nemzetek léte fenntarthatatlan, és ezt a biztonságot most leginkább a migráció fenyegeti. Hozzátette: ezt már 2015-ben megtapasztalhatták, amikor szinte soha nem látott tömegben érkeztek Európába a migránsok. 

Németh Szilárd úgy látta: ezzel a migrációs nyomással még sokáig kell foglalkozni, azok az okok, amelyek a migrációs folyamatokat gerjesztik Afrikában, Ázsiában nem szűntek meg, s Európa, illetve a nyugati világ képtelen volt segíteni ennek felszámolásában – fűzte hozzá.

Megjegyezte: Magyarország a segítségnyújtásban élen jár, a Hungary Helps programon keresztül kórházakat építenek, iskolákat hoznak rendbe, közösségeket támogatnak, az emberek helyben maradását támogatandó. Németh Szilárd kiemelte: azok a brüsszeli és egyéb bürokraták, akiket a májusi EP-választásokon az emberek „elzavartak”, továbbra is erőltetik a kötelező kvóta alkalmazását, az a céljuk, hogy Európába korlátlanul érkezzenek a migránsok. 

Ennek hátterét Soros György finanszírozza, akinek útjában állnak a nemzetállamok. Ezeket pedig úgy lehet meggyengíteni, ha Európát elárasztják más népekkel. Így lehet kialakítani majd az új „Szovjetuniót”, az Európai Egyesült Államokat, amelyet Brüsszelből szeretnének irányítani - fejtette ki a kormánypárti politikus, aki kitért Gyurcsány Ferencék szerepvállalására is. 

A parlamenti államtitkár rámutatott: ezzel szemben a magyar kormány azt képviseli, hogy Európa határait, ahogy az európai dokumentumok is rögzítik, meg kell védeni. Ennek Magyarország teljes mértékben eleget is tett, az Országgyűlés 2015-ben olyan döntéseket hozott, amellyel a magyar határok védhetők, és azóta nem is érkezik hozzánk számottevő migráns. 

Ebből a feladatból a Magyar Honvédség is kiveszi a részét - hangsúlyozta, jelezve, hogy jövőre 616 milliárd forint jut honvédelemre, összesen – a belügyi fejezettel együtt – 173 milliárd forinttal költenek többet a biztonság fenntartására, mint 2019-ben. A honvédelmi fejezet két és fészerese annak, amit Gyurcsányék a honvédelemre fordítottak – hívta fel a figyelmet. Ennek eredményeként tudják megerősíteni a honvédség személyi állományát, fegyverzetét, ami magával hozza az erkölcsi megerősödést is. 

Kitért arra is, hogy a Gyurcsány-kormány idején 18 ezer katonát „eresztettek szélnek”, és 17 tartalékos katonája volt az országnak 2010-ben. Ma ott tartanak, hogy ez a 18 ezer katona visszatért a honvédséghez és nyolc és félezer önkéntes tartalékos katona van. Hozzátette: a magyar kormány megbecsüli és tiszteli a katonákat, megfelelő anyagi körülményeket szeretnének nekik biztosítani. Ezért hajtották végre az 50 százalékos béremelést is, amelyet 2020-ban újabb emelés követ. Jelezte: ősszel dönt a kormány és a parlament azokról a szabályokról, amelyek alapján ez végrehajtható lesz.

Egy új elemet is szeretnének bevezetni, az önkéntes tartalékosok szolgálati díját, ezáltal komplex életpálya-modellt hoznak létre – jelezte. Az a cél, hogy a magyar katonák a fegyveres szolgálatot a lehető legmagasabb színvonalon és megfelelő körülmények mellett láthassák el – közölte Németh Szilárd, aki azt mondta: a térség legütőképesebb, legmodernebb hadseregét szeretnék létrehozni.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"miért nincs kép sosem a szisziről?"

Ebédidőben?
Gondold meg, mit reklamálsz...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés