Gigabírságot kapott a Facebook

2019. július 24. 16:38
A közösségi oldalra 5 milliárd dolláros büntetést szabott ki a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság.

Történetének eddigi legnagyobb bírságát – 5 milliárd dollárt – átszámítva nagyjából több mint 1400 milliárd forint büntetést szabott ki a Facebookra a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Comission, FTC) – olvasható a bizottság hivatalos oldalán. Az FTC egyúttal kötelezte a közösségi oldalt, hogy változtassa meg a belső cégstruktúráját, hogy a felhasználók személyes adataival kapcsolatos döntésekben elszámoltatható legyen.

A bírság indoklása szerint a Facebook nem tartotta be a Kereskedelmi Bizottság 2012-es határozatát, és megtévesztette a felhasználóit, akik azt hihették, hogy ők döntenek a személyes adataik felhasználhatóságáról. A bizottsági vizsgálatot a Cambridge Analytica-botrány váltotta ki, amelyben a politikai elemzőcég 87 millió felhasználó adataihoz fért hozzá, és a vállalat megrendelői ezen adatok alapján dolgoztak ki politikai kampányokat.

A büntetéssel az FTC azt szeretné elérni, hogy megváltozzon a Facebook adatkezelési kultúrája, és csökkenjen a hasonló adatkezelési botrányok veszélye. Bár a Kereskedelmi Bizottság történetének ez eddigi legnagyobb kiszabott büntetése, a  Facebooknak nagyjából egyhavi profitja ez az összeg.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója közölte, hogy a személyes adatokkal kapcsolatos kérdések kezeléséhez ugyanolyan adatkezelési bizottságot állítanak fel, mint amilyen bizottság a pénzügyeiket felügyeli, és vezérigazgató-helyettesi szinten neveznek ki egy adatkezelésért felelős igazgatót.

A megállapodás értelmében a Facebook vezetőinek negyedévente kell találkozniuk a független adatvédelmi szakemberekkel, akik folyamatosan monitorozzák az oldal működését. Eközben az FTC egy új szabályt bevezetését is elérte, amely értelmében Mark Zuckerberg – mint a cég irányítója – egyedül nem mondhatja fel velük a kapcsolatot.

Emellett az egész cégcsoportnak – tehát az Instagramnak és a WhatsAppnak is – új jelentési kötelezettséget írt elő az amerikai hatóság. Ennek értelmében ha egy olyan adatszivágás történik, amely 500 felhasználónál több embert érint, 30 napon belül jelenteniük kell azt.

 

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hamarosan meg majd azért kell felelniük, mert hogy a ballibnek kedveznek a kis pondró cenzoraik. Remélem, hogy jól megbasszák őket megint. Ez a Cukorhegyi egy álszent kis féreg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés