Nem mindenki örült Greta Thunbergnek a francia Nemzetgyűlésben

2019. július 23. 17:36
Az egyik képviselő „rövidnadrágos prófétanőnek, Nobel-félelemdíjasnak” nevezte a svéd aktivistát.

Megosztotta a pártokat Greta Thunberg látogatása a francia parlamentben. A 16 éves svéd környezetvédő aktivista kedden részt vett a nemzetgyűlés (alsóház) egyik vitáján, az ezen való részvételt azonban lemondta néhány ellenzéki – elsősorban jobboldali – képviselő, voltak, akik bojkottra szólítottak fel. A svéd aktivista a francia elnök pártja, a Köztársaság lendületben (LREM) egyik képviselője, Matthieu Orphelin társaságában érkezett meg a nemzetgyűlésbe, ahol Richard Ferrand, az alsóház elnöke fogadta őt. Thunberg meghívását Orphelin szorgalmazta.
A svéd aktivista részt vett az Orphelin által létrehozott, „Gyorsítsuk fel az ökológiai és szolidáris átmenetet” nevű csoport által szervezett vitán. A csoport több mint 160 képviselőből áll, csaknem mindegyik párt képviselteti magát benne Marine Le Pen pártja, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) kivételével.

Egyes képviselők azonban bírálták Thunberg jelenlétét a nemzetgyűlésben. Julien Aubert, a konzervatív Köztársaságiak (LR) párt képviselője Twitter-bejegyzésében „rövidnadrágos prófétanőnek, Nobel-félelemdíjasnak” nevezte a svéd aktivistát, utalva arra, hogy a 16 éves lányt tevékenységéért Nobel-békedíjra jelölték az idén. Aubert képviselőtársa, Guillaume Larrivé pedig „az apokalipszis gurujának” minősítette Thunberget.

A svéd aktivista a nemzetgyűlésben így válaszolt az őt ért támadásokra: „fenyegetések és gúnyolódások céltáblái vagyunk, mert számokra és tudományos tényekre hivatkozunk.” Hangsúlyozta: az egyetlen, amit kérnek a politikai osztálytól, hogy hallgasson a kutatókra.
Thunberg beszédében azon meggyőződésének adott hangot, hogy az igazi veszélyt azok a vállalatok és politikusok jelentik, amelyek, akik cselekvést színlelnek, de valójában semmit sem tesznek. Hangsúlyozta: lehetetlen lesz megoldani a klímaváltozás problémáját, ha nem kezelik valódi válságként. A svéd aktivistát védelmébe vette Orphelin, aki azt mondta a 16 éves lányt bírálóknak, hogy „a klímaváltozás, és nem Greta Thunberg ellen kell küzdeni.

A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án sztrájksorozatot kezdett, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért. Az általa alapított Fridays for Future célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. Sztrájksorozata azóta globális tömegmozgalommá szerveződött.

(MTI)

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem sajnálom ezt a kölyköt. Nem érdemli meg. Vannak mások is, akiknek nem könnyű az életük, mégsem másokat akarnak idomítani.

Mivel ez a szerencsétlen kis lény a profit szót még csak meg sem említette, mint a Föld bolygót tönkre tevő gyilokot, ezért szóra sem érdemes.
De sajnálom, akiket "meggyőz"...

Nemzetközi nagycirkusz megint.

Az ilyen betegek megett álló energiás cégek már nem is zsíros állami megrendeléseket akarnak, hanem még dotációt is.

A csaj szülei ügyesek.

Szegény Greta csak egy projekt. Olyan, mint Nagy Blanka volt, súlyosbítva azzal, hogy a láthatóan beteg kislányt körbehordozzák, mutogatják, majd ha lejárt lemez lesz félreteszik. Ő meg nem fogja érteni, miért nem kíváncsi rá senki. A szüleiről megvan a véleményem.

Válaszok:
hátakkor | 2019. július 24. 6:11

Blankàt màr kerülik a baràtai, osztálytàrsai, tanárai. Nem csoda.

Karrierista pénzsóvár szülei a hibásak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés