Nem mindenki örült Greta Thunbergnek a francia Nemzetgyűlésben

2019. július 23. 17:36

Az egyik képviselő „rövidnadrágos prófétanőnek, Nobel-félelemdíjasnak” nevezte a svéd aktivistát.

Megosztotta a pártokat Greta Thunberg látogatása a francia parlamentben. A 16 éves svéd környezetvédő aktivista kedden részt vett a nemzetgyűlés (alsóház) egyik vitáján, az ezen való részvételt azonban lemondta néhány ellenzéki – elsősorban jobboldali – képviselő, voltak, akik bojkottra szólítottak fel. A svéd aktivista a francia elnök pártja, a Köztársaság lendületben (LREM) egyik képviselője, Matthieu Orphelin társaságában érkezett meg a nemzetgyűlésbe, ahol Richard Ferrand, az alsóház elnöke fogadta őt. Thunberg meghívását Orphelin szorgalmazta.
A svéd aktivista részt vett az Orphelin által létrehozott, „Gyorsítsuk fel az ökológiai és szolidáris átmenetet” nevű csoport által szervezett vitán. A csoport több mint 160 képviselőből áll, csaknem mindegyik párt képviselteti magát benne Marine Le Pen pártja, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) kivételével.

Egyes képviselők azonban bírálták Thunberg jelenlétét a nemzetgyűlésben. Julien Aubert, a konzervatív Köztársaságiak (LR) párt képviselője Twitter-bejegyzésében „rövidnadrágos prófétanőnek, Nobel-félelemdíjasnak” nevezte a svéd aktivistát, utalva arra, hogy a 16 éves lányt tevékenységéért Nobel-békedíjra jelölték az idén. Aubert képviselőtársa, Guillaume Larrivé pedig „az apokalipszis gurujának” minősítette Thunberget.

A svéd aktivista a nemzetgyűlésben így válaszolt az őt ért támadásokra: „fenyegetések és gúnyolódások céltáblái vagyunk, mert számokra és tudományos tényekre hivatkozunk.” Hangsúlyozta: az egyetlen, amit kérnek a politikai osztálytól, hogy hallgasson a kutatókra.
Thunberg beszédében azon meggyőződésének adott hangot, hogy az igazi veszélyt azok a vállalatok és politikusok jelentik, amelyek, akik cselekvést színlelnek, de valójában semmit sem tesznek. Hangsúlyozta: lehetetlen lesz megoldani a klímaváltozás problémáját, ha nem kezelik valódi válságként. A svéd aktivistát védelmébe vette Orphelin, aki azt mondta a 16 éves lányt bírálóknak, hogy „a klímaváltozás, és nem Greta Thunberg ellen kell küzdeni.

A svéd diáklány 2018. augusztus 20-án sztrájksorozatot kezdett, azon a pénteki napon az iskola helyett a svéd törvényhozás épületéhez ment, hogy tüntessen a klímaváltozás elleni határozottabb fellépésért. Az általa alapított Fridays for Future célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. Sztrájksorozata azóta globális tömegmozgalommá szerveződött.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/152068

Ajánljuk még a témában