Megvan a román szociáldemokraták államfőjelöltje

2019. július 23. 17:11
A jelenlegi miniszterelnököt, Viorica Dancilat indítják novemberben.

Dancilat június végén választották meg a PSD élére. A pártelnök-kormányfőnek a párton belül kedden már nem volt kihívója, miután a korábban a jelöltséggel kacérkodó szociáldemokrata politikusok, köztük Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, Mihai Fifor volt védelmi miniszter, legutóbb pedig Gabriela Firea bukaresti főpolgármester sorra visszaléptek a jelöltségtől.

A szociáldemokraták szeretnék, ha a kisebbik koalíciós partnerük, a liberális ALDE és a Victor Ponta vezette Pro Románia is támogatná jelöltjét a novemberi elnökválasztáson, de egyelőre nem jutottak közös nevezőre. A PSD elnökjelöltjét a párt augusztus 3-ára összehívott kongresszusa fogja jóváhagyni.

Dancila számára a legnagyobb konkurenciát Firea jelentette, aki a párt belső ellenzékéhez tartozik. Bukarest főpolgármestere szerint a PSD elnöke nem tudja legyőzni Klaus Iohannis jelenlegi elnököt az idei novemberi elnökválasztáson, még a második fordulóba jutása is kérdéses. Firea végül azt követően lépett vissza, hogy kiderült, pártja nem támogatja a jelöltségét. Arról is biztosította kollégáit, hogy függetlenként sem vág neki a megmérettetésnek. Dancila a tanácskozást követően megtisztelőnek nevezte pártja vezető testületének támogatását és reményét fejezte ki, hogy le tudja győzni Iohannist.

A PSD kisebbik koalíciós partnere, az ALDE azt szerette volna, ha a szociáldemokraták és Ponta pártja is felsorakozik az ő jelöltjük, Calin Popescu Tariceanu szenátusi házelnök mögött. A PSD azonban ragaszkodott ahhoz, hogy saját jelöltet indítson.

A PSD, az ALDE és a Pro Románia közötti tárgyalások folytatódnak, a PSD jelöltjének személye ugyanis csak augusztus 3-án válik hivatalossá, így elméletileg addig a három párt még kialakíthat közös stratégiát, de elemzők nem tartják valószínűnek, hogy a PSD lemond a saját jelöltről.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a PSD csak a harmadik helyen áll, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) után, így a PSD számára fontos a két kisebbik párt támogatása, hogy jelöltjük jusson be legalább a második fordulóba, ahol várhatóan a győzelemre legesélyesebbnek tartott Klaus Iohannis jelenlegi elnökkel kell majd megmérkőznie.

Iohannist az ellenzéki PNL támogatja. A második fordulóba való bejutásért a kormánypártok jelöltjének a szintén ellenzéki USR elnökével, Dan Barnával kell majd megküzdenie az előrejelzések szerint.

(MTI)

 

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés