Elhunyt a Tienanmen téri vérengzés vezetője

2019. július 23. 14:04
Kilencvenéves korában elhunyt Li Peng volt kínai miniszterelnök.

Kilencvenéves korában elhunyt Li Peng volt kínai miniszterelnök – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség kedden.
A 90 éves politikust hétfő este Pekingben érte a halál. Li Peng egy ideje betegeskedett, de a betegségéről további információt nem közöltek. Li, akit a Hszinhua jelentésében „hűséges kommunista harcosnak”, illetve a „Kommunista Párt és az állam kiemelkedő vezetőjének” nevezett, 1987 és 1998 között töltötte be a miniszterelnöki posztot a távol-keleti országban.

Megítélése máig vitatott amiatt, hogy az 1989-es Tienanmen téri demokráciapárti diáktüntetések során a kemény kéz politikájának támogatója volt, és 1989. május 20-án ő hirdette ki a hadiállapotot, mely később lehetővé tette a hadsereg bevetését a tüntetők ellen. Sokan azért hibáztatják, hogy az ő kemény hozzáállása mérgesítette el egyre jobban az indulatokat, és vezetett végül a június 4-én bekövetkezett vérontáshoz. A pekingi vezetés utasítására a kínai hadsereg 1989. június 4-én nekilátott a Peking központjában található Tienanmen tér kiürítésének, miután azt április óta elfoglalták a demokratikus változásokat követelő tüntetők. Az erőszakos művelet halálos áldozatainak száma máig ismeretlen, mivel a történtek Kínában azóta is tabunak számítanak. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát, de az akkor Pekingben állomásozó brit nagykövet 2017-ben előkerült titkos táviratában tízezer halottról írt. Kínában az eseményekkel kapcsolatos megemlékezéseket és megnyilvánulásokat szigorúan tiltják.

(MTI)

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés