Nem született megállapodás a Földközi-tengerből kimentett menedékkérők elosztásáról

2019. július 22. 19:47
Informális miniszteri találkozót tartottak Párizsban. Macron szerint tizennégy tagország támogatja a francia-német kvótaterveket.

Nem sikerült áttörést elérni a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők uniós tagállamok közötti elosztási mechanizmusát illetően a párizsi informális miniszteri találkozón hétfőn. 

„Úgy gondolom, nem értük még el a célunkat, de jóval előrébb jutottunk annál, ahol korábban voltunk” – fogalmazott Heiko Maas német külügyminiszter.

„A Földközi-tengeri mentések körüli alkudozásoknak véget kell érniük” – hangoztatta. Hozzátette: a segítőkészek koalíciójára van szükség a kérdés rendezésére. 

A tagországok fele támogatja a francia-német kvótatervet

Tizennégy ország támogatja a Földközi-tengeren kimentett menedékkérők uniós tagállamok közötti francia-német elosztási mechanizmusát – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök a Párizsban hétfőn rendezett informális miniszteri találkozót követően.

„A reggeli találkozó eredménye az, hogy ezen a ponton lényegében 14 tagállam jelezte azt, hogy támogatja a francia-német dokumentumot” – mondta Macron újságíróknak. A francia államfő az elosztási mechanizmust nem ismertette, csupán annyit árult el, hogy az új rendszer gyorsan és automatikusan működne. Macron nem nyilatkozott arról sem, hogy pontosan mely országok lennének hajlandóak részt venni ebben az együttműködésben.

A Reuters hírügynökség a francia elnöki hivatalhoz közel álló forrásra hivatkozva úgy tudja, Németország és Franciaország mellett Finnország, Luxemburg, Portugália, Horvátország, Litvánia és Írország csatlakozna a francia-német kezdeményezéshez. Macron arról is beszélt, hogy felkérte a tengeri mentést uniós támogatással végző líbiai kormányt: a jövőben ne zárják őrzött táborokba a menedékkérőket.

Olaszország és Málta segítséget kér

Olasz belügyminisztériumi források szerint a tengeren érkező illegális bevándorlási hullám által különösen érintett Olaszország és Málta ragaszkodott ahhoz, hogy a migránsok elosztására szolgáló ideiglenes mechanizmus mellett egy olyan rendszerre is szükség van, amely felváltva jelöl ki más országokban is biztonságos kikötőket a partra szállásokhoz.

A nap folyamán Joanne Liu, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet vezetője bejelentette: újraindítják a tengeri mentést.

Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei egyébként csütörtöki helsinki informális találkozójukon sem tudtak megállapodásra jutni a kérdésben.

Az EU tagországai régóta nem tudnak megállapodni abban, hogy milyen közös megoldást alakítsanak ki az Afrikából Európába irányuló illegális migrációra. A Földközi-tengeren át lélekvesztőkön elindulók legtöbbje Olaszországba került, de az olasz kormány tavaly óta erélyesen ellenáll annak, hogy ez továbbra is így legyen, követeli, hogy a többi tagállam is vegye ki a részét a migránsok befogadása jelentette teherből – írta a dpa hírügynökség.

(MTI)

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szánalmas ez az évek óta tartó baszakodás. Az EU akar nagyhatalom lenni? A saját határait nem képes megvédeni a nigerhordától.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés