Ursula von der Leyen, Merkel európai hagyatéka

2019. július 20. 14:48

Győri Gábor
Mérce
Nem kis iróniával bír az tény, hogy úgy tűnik: a Fidesz szavazata nélkül nem lett volna von der Leyen a Bizottság elnöke.

„A Daciát szokás volt Ceaușescu bosszújának nevezni, és ugyan teljesen eltérő konnotációval, de ugyanez jut eszembe az Európai Bizottság új elnökéről, Ursula von der Leyenről: látom esélyét annak, hogy ő lesz Merkel bosszúja azokkal szemben, akik Európa szétzilálására törekednek. Ha ez az elvárás beigazolódik, akkor egyúttal ez lesz Merkel egyik legfontosabb politikai hagyatéka is. Innen nézve nem kis iróniával bír az tény, hogy úgy tűnik: a Fidesz szavazata nélkül nem lett volna von der Leyen a Bizottság elnöke.

Végigkövethette az olvasó, hogy az eredeti jobbközép csúcsjelölt Manfred Weber és Orbán Viktor között helyreállíthatatlanul megromlott a személyes kapcsolat, miután Weber is újra és újra azt tapasztalhatta, hogy Orbán folyamatosan képes teljesen mást mondani neki, mint amit aztán valójában tesz.

Ettől függetlenül: a simulékony, végletekig konfliktuskerülő brüsszeli bürokrata-politikus jó eséllyel nem csak rugalmasabb lett volna az Orbán-kormány jogállami ámokfutásával szemben, hanem közismerten több ideológiai kérdésben is sokkal közelebb állt a Fideszhez. Azzal a lényeges különbséggel, hogy minden rugalmasságával együtt végeredményben demokrata és elkötelezett az európai projekt mellett. Von der Leyen nem kevésbé demokrata és Európa-párti, minden egyéb kérdésben viszont jóval távolabb áll a Fidesztől, mint Weber.

A politikusokat nehéz igazán megismerni, legjobb esetben is csak vékony szeletet látunk belőlük, ennek alapján kell megítélni őket. Ráadásul többnyire nem szabadon, saját meggyőződéseik és belátásuk szerint cselekednek – különösen a legfontosabb politikai szereplők hatalmas és sokoldalú nyomásnak vannak kitéve, amelyektől ritkán tudják teljesen függetleníteni magukat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a Mérce elfelejt egy pár dolgot. (Nem először és nem véletelenül)
1./ A lengyel PiS Leyenre szavazott, tehát a nemcsak a magyar, hanem a lengyel "populisták...stb" szavazata is szükséges volt.
2./ Timmermansnál Leyen feltétlenül jobb Magyarországnak és Közép-Európának.
3./ Weber mérhetetlenül pimasz és jellemtelen volt.
Először ultimátumot adott márciusban Orbánnak, amikor az teljesülni látszott, újabb mondvacsinált követelésekkel állt elő, hogy megfeleljen a liberál-szocdem együttesnek.
Ezért nem kellett a FIDESZ szavazata sem neki.
Nem is kapta meg a támogatást.
Amit főzött megeheti.
Ursula von der Leyen nem Junckers, nagyon téved a Mérce, ha benne lát reményt.
Már beláttat, hogy az Európai Egyesült Államok nem valósítható meg.

Ez túl magas neki. Nem fogja megérteni.

" Von der Leyen nem kevésbé demokrata és Európa-párti, minden egyéb kérdésben viszont jóval távolabb áll a Fidesztől, mint Weber."

Aztán honnan veszed ezt aranyapám? Főleg, miután rögtön így folytatod:

"A politikusokat nehéz igazán megismerni, legjobb esetben is csak vékony szeletet látunk belőlük, ennek alapján kell megítélni őket. Ráadásul többnyire nem szabadon, saját meggyőződéseik és belátásuk szerint cselekednek"

Akkor most noooomális? De komolyan. Azt se tudja ez a fazon önmagáról, hogy most éppen jön, vagy megy.

Válaszok:
Negue | 2019. július 21. 1:35

Egyébként marhára kíváncsi vagyok, hogy mikor hagyják már abba a Von der Leyennel való ijesztgetést?
Ha belegondolunk, mit műveltek volna ezek, ha Timmermacsos bácsi lett volna a befutó. "Szegény Újhelyi" ebbe nyomorodott bele lelkileg, mert már előre elképzelte, ahogy kézen fogva járkálnak, és naponta adja a tippeket, hogy éppen miért kell belerúgni a kormányba. Nagyon beletojtak a játékába.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés