Nyolc modern amerikai vadászgépet vesz még Bulgária

2019. július 19. 16:31
Magas rangú bolgár katona szerint ezzel véget érhet a hadsereg „technológiai leépülése”.

A bolgár parlament pénteken jóváhagyta nyolc amerikai F-16 Block 70-es harci repülőgép beszerzését, amelynek érdekében felülvizsgálta a 2019-re előirányzott költségvetést is.  A nyolc harci repülőgép összesen 1256 milliárd dollárba (mintegy 360 milliárd forint) kerül, amelyet szeptemberig kell kifizetni. Ez a 2004-óta NATO-tag Bulgária legnagyobb hadi kiadása a rendszerváltás óta.

A gépeket a Lockheed Martin cégnek  2024-ig kell leszállítania, és azok a bolgár légierő korszerűtlen, még az egykori Szovjetuniótól vásárolt MiG-29-es harci repülőgépeit hivatottak felváltani. A légierőnek jelenleg 15 ilyen repülőgépe van, ám közülük már csupán hét működőképes. A mostani kiadással az államháztartási hiány 0,5 százalékról 2,1-re emelkedik.

Noha az ellenzék, illetve Rumen Radev bolgár köztársasági elnök bírálta a kormány döntését, egyebek közt azért, mert a kifizetéssel kapcsolatban Szófia nem tudta elérni, hogy az szakaszosan történjen, Kraszimir Karakacsanov védelmi miniszter üdvözölte a döntést.

A miniszter leszögezte, hogy bár Románia, Szlovénia és Görögország szintén rendelkezik F-16-os harci repülőgépekkel, a Bulgáriának leszállítandó nyolc gép korszerűbb modell, és a Balkán országai közül egyedül Bulgária rendelkezik majd velük. Canko Sztodkov, a légierő parancsnoka ugyancsak reményét fejezte ki, hogy a pénteken ratifikált döntés véget vet a bolgár hadsereg „technológiai stagnálásának”, hozzátéve, hogy a légierőnél ez az első modernizáció 30 éve.

A harci repülőgépek beszerzése több mint egy évtizede vitás kérdésnek számít a bolgár politikai életben. Korábban tíz darab új építésű svéd Saab Gripen vadászgép megvásárlásáról esett szó, ám Bojko Boriszov 2017-es miniszterelnökké választásával az új kormány az Egyesült Államokkal kezdett tárgyalásokat a kérdésben.

(MTI)

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés