Növekszik a feszültség Japán és Dél-Korea között

2019. július 19. 10:28

Tokió „intézkedéseket fog hozni a helyzet komolysága miatt”.

2019. július 19. 10:28

A dél-koreai legfelsőbb bíróság arra kötelezett tavaly két japán céget, hogy fizessen kártérítést az egykor kényszermunkára hajtottaknak. Ez váltotta ki a diplomáciai vitát a két ország között. Japán viszont arra hivatkozik, hogy a kártérítés ügyét a két ország már rendezte 1965-ös szerződésükben, amelyben egyúttal felvették egymással a diplomáciai kapcsolatot, ezért érvénytelennek tartja a bírósági ítéletet. Japán azt javasolta júniusban, hogy a kompenzációs vita megoldására hozzanak létre egy nemzetközi döntőbíróságot, és csütörtök éjfélig adott határidőt Szöulnak arra, hogy elfogadja a javaslatot. Dél-Korea azonban elutasította azt, mondván, hogy a vitát kizárólag a két országnak kell rendeznie diplomáciai úton.

Kono Taro japán külügyminiszter közölte pénteken Nam Gvan Pjo dél-koreai nagykövettel, hogy az elutasítás „nagyon sajnálatos”, és szerinte Szöul ezzel megsérti a nemzetközi jogot. Később pedig közleményt adott ki, miszerint Tokió „intézkedéseket fog hozni a helyzet komolysága miatt”. Nem részletezte, hogy milyen intézkedésekre gondol, de a Yonhap hírügynökség szerint ezek további kereskedelmi korlátozások lehetnek, minthogy Tokió már vezetett be ilyeneket Szöul ellen július elején.

Szöulban pénteken egy 78 éves férfi a japán nagykövetség előtt felgyújtotta magát az autójában, majd kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. A rendőrség közlése szerint a férfi tette előtt telefonon felhívta egy rokonát, és elmondta neki, hogy mire készül. A rokonok beszámolója szerint a férfi apósával is kényszermunkát végeztettek a japán gyarmati uralom alatt, amely 1910-től 1945-ig tartott.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2019. július 19. 14:47
Örülök, hogy a japánok nem ültek föl ennek a hülye zsarolásnak.
Mystes
2019. július 19. 14:24
azt mondja már meg valaki, hogy miért éppen most jutott ez eszükbe a koreaiaknak
KannibálTatárÚr
2019. július 19. 13:46
Nekünk meg a törököktől és mongoloktól kell kártérítést követelni! De a legaktuálisabb Ausztria. Kártérítés helyett az 500 éves hagyományaikat folytatják a volt Ausztriának alárendelt országok ellen. Ha kiszámítom, Mo., Lengyelo., Szlovákia, Cseho., a volt Jugoszlávia államai, Erdély bőven megélne a sógorok kárpótlásából. Ehlyett továbbra is kizsigerelnek bennünket.
3M..
2019. július 19. 13:42
Japán és Csoszon, régóta nem szívlelik egymást. Mi magyarok viszont képtelenek vagyunk egyik, vagy a másik pártjára állni, hisz mindkét nép a testvérnépünk. A legtöbb amit jelen esetben tehetünk értük az az, hogy mindkét felet nyugalomra intjük. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik