Hatalmas összeget folyósít az unió a törökországi menekülteknek

2019. július 19. 13:35

A most folyósított összeg egy 2016-ban megítélt támogatási csomag része.

2019. július 19. 13:35

Az EU újabb összeg folyósításáról döntött a Törökországban tartózkodó menekültek támogatására. Az Európai Bizottság a Törökországban tartózkodó menekültek és az őket befogadó helyi közösségek szükségleteinek támogatására 2016-ban megítélt 6 milliárd eurós (mintegy 1920 milliárd forint) forrás következő, 1,41 milliárd eurós részletének folyósításáról döntött – közölte az uniós bizottság pénteken.

Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos közölte, az új források elosztásával az Európai Unió továbbra is elkötelezetten támogatja Törökországot a menekültek fogadásában és ellátásában. Az Európai Unió menekültügyi programja keretében odaítélt támogatás elsősorban az egészségügyi ellátás és a biztonság javítására, valamint infrastrukturális fejlesztésekre összpontosít.

Jelentősen javítja a török menekülttáborokban tartózkodó mintegy egymillió szíriai életkörülményeit, és hozzájárul az oktatáshoz is. Tájékoztatása szerint a pénteken elfogadott intézkedéssel 5,6 milliárd euróra emelkedett a megítélt segélyből folyósított támogatás mértéke, a fennmaradó összegről várhatóan a nyár folyamán születik döntés.

Elmondta azt is, hogy hamarosan tárgyalások kezdődnek az érintett török hatóságokkal és partnerekkel egy újabb segélymegállapodás megkötése érdekében. Az újabb jelentős anyagi hozzájárulást rögzítő, legkésőbb 2025 közepéig tartó intézkedéseket tartalmazó egyezményeket 2020 végéig alá kell írni – tette hozzá.

Képünk illusztráció.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. július 19. 17:23
Ennyi pénzből egy halom géppuskafészket lehetne telepíteni a török határra és elegendő hadihajót lehetne járőröztetni a tengereken, hogy minden ellenséges gumicsónakot szétlőjenek. Lehet az afrikai és az ázsiai országokat európai pénzzel tömni, de ez az európai országok problémáit nem fogja megoldani.
Mystes
2019. július 19. 15:04
és ezek a törökországi szíriaiak miért nem térnek már haza? tudtommal vége a harcoknak... ez tárgytalanná tenné az uniós kifizetéseket is.
Ikloorvat
2019. július 19. 13:48
Pedig az a hatalmas összeg folyhatna a tagállamokhoz is, így kaphatnánk mi is, menekült meg hozzánk úgysem jönne egy sem, mert eddig se jött... Csak az Orbán-féle populisták betolták a migránskérdést a köztudatba, ezért erre kell adni ezt a pénzt és nem mi kapjuk. Egy érv a sok közül, hogy miért a hazája ellen dolgozik a hazaáruló Orbán-putri...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik