Matteo Salvini hazaküldené a cigányokat

2019. július 18. 11:57

Több civil szervezet is tiltakozik a túlzsúfolt illegális táborok felszámolása ellen.

2019. július 18. 11:57

Jelentést kért hazája cigány népességéről Matteo Salvini olasz belügyminiszter azzal a távlati céllal, hogy bezáratja a túlzsúfolt, illegálisan létrejött cigány táborokat. Jogvédők máris dühödt támadást intéztek a terv ellen - írja a Magyar Nemzet.

Az olasz belügyminiszter arra utasította az ország regionális prefektusait, hogy két héten belül állítsanak össze egy jelentést a cigány népesség jelenlétéről. A római belügyminisztérium közleménye szerint a felmérés célja, hogy igazolja az illegális táborok meglétét, s ennek alapján kilakoltatási tervet lehessen készíteni.

A romák jogait védő Associazione 21 Luglio máris mélységes aggodalmának adott hangot Salvini rendelete nyomán. Mint ahogy fogalmaztak, az intézkedés nyíltan diszkriminálja a cigány közösségeket, mivel hatálya nem terjed ki például azokra a törvényes és illegális telepekre, ahol nem ehhez az etnikai csoporthoz tartozók élnek. A szervezet szerint mintegy huszonötezer roma áldozata van a „lakhatási szegregációnak”, s a kormány a felelős az „etnikai gettók” fennmaradásáért. Az olaszországi cigányok közül körülbelül tizenötezren laknak 127 hivatalosan létesített telepen, amelyek gyakran a nagyvárosok külterületein találhatók. A maradék mintegy háromszáz illegális táborban él – ezek mérete változó, van, amelyikben csak két-három család tengeti életét.

Az Európai Tanács becslése szerint 120–180 ezer cigány él Olaszországban, több mint felük olasz állampolgár, s állandó munkahelyük és lakásuk van. Roberto Malini, egy olasz jótékonysági szervezet vezetője szerint az olasz cigányok száma hetvenezer körüli, míg a nem olaszok – akiknek jó része Romániából jött – harminc-negyvenezren lehetnek. Malini – aki náci propagandához hasonlította a belügyminiszter szavait – egyidejűleg úgy véli, sokkal kevesebb, összesen hatvan tábor található az országban, s ezek fele-fele arányban hivatalosan és illegálisan.

Egyébként nem a mostani Salvini első próbálkozása az illegális cigány telepek felszámolására és az ott élők kitoloncolására. A jobboldali, bevándorlásellenes Liga vezetője egy évvel ezelőtt, friss belügyminiszterként azt ígérte, hogy népszámlálást végeztet a romák körében, s aki nem bizonyul olasznak, kiutasíttatja az országból. A Kapitányként is emlegetett Salvini akkoriban így sajnálkozott ezen a Telelombardia tévécsatornának adott interjújában: „Sajnos az olasz romákat meg kell tartanunk, mivel nem utasíthatjuk ki őket. Viszont az okmányok nélküli külföl­dieket ki fogjuk toloncolni”.

Hozzátette még, hogy a népszámlálásból nyert információkból adatbázist állítanak össze, mivel a helyzet kaotikus. Mindazonáltal közölte, a kormánynak nem áll szándékában külön nyilvántartást vezetni a romákról vagy ujjlenyomatot venni tőlük, de meg akarja védeni a cigány gyerekeket, akiket szüleik nem engednek iskolába járni.

Azoknak pedig, akik megdöbbennek szavain, azt üzente: „Azokra a szerencsétlen gyerekekre gondolok, akiket otthon lopásra és törvényszegésre tanítanak.

Szerinte annak sem ártana utánajárni, hogy az Európai Uniónak a társadalom peremére szorult közösségek támogatására adott pénzeit mire költötték el.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
golyakalifa
2019. július 19. 16:49
Rómaiak közt légy roma!
Mahavira
2019. július 18. 21:48
Pedig még egész szerencsések. A 60 milliós lakosságuk mellett is kevesebb a cigány, mint nálunk csak Borsodban. Egyébként épp tavaly nyáron raboltak ki engem is romániai cigók az olasz tengerparton. Mondam is: nem hiszem el, itthon is, ott is megkeseríti az életem ez az átkozott bagázs.. Kanadában is úgy bíztam, hogy lesznek olyan hülyék hogy bengediik a rókát a tyúkóljukba. De sajnos megjött az eszük már :(
abcd
2019. július 18. 20:14
Hát, nem tudom, jó pár évvel ezelőtt voltam az olaszoknál utoljára, nem úgy tűnt, mintha csak pár tízezer roma lett volna. Állandóan beléjük botlottam Velencében, Firenzében, Rómáról nem is beszélve. Másik érdekes statisztika a cseheké, a prágai villamosokon kb 25% volt az arányuk.
Bell & Sebastian
2019. július 18. 19:21
A beás cigány olyan román, aki a cigányoktól vett át szavakat, ezért sokan azt gondolják, romák, pedig nem. Vlachok ők, a Római Birodalom maradékának nem nagy dicsőségére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik