Kellettek a fideszes szavazatok

Deutsch Tamás az elsők között gratulált Von der Leyennek

2019. július 17. 07:42

Két képviselő kivételével minden magyar EP-képviselő igennel szavazott.

Az elsők között gratulált az újonnan megválasztott bizottsági elnöknek Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője – szúrta ki az Euronews. Bár a szavazás titkos volt, vélhetően a 21 magyar EP-képviselő közül valószínűleg csak ketten szavaztak nemmel Von der Leyen jelöltségére, vagyis mindenki más – így a Fidesz képviselői is – igent nyomtak a szavazáskor.

Akikről biztosan lehet tudni, hogy a „Nem”-feliratú gombot nyomta meg, az a szocialista Ujhelyi István, valamint a jobbikos Gyöngyösi Márton. Előbbi napközben egyébként kétértelműen fogalmazott: a jelölt programját igen, személyét és kiválasztásának módját viszont nem támogatta. Gyöngyösi pedig Twitter-oldalán „rövidnek és homályosnak” nevezte a parlamenti vitát, és arra panaszkodott, hogy Von der Leyen nem válaszolt egyetlen kérdésre vagy kritikára sem.

A DK már korábban döntött Von der Leyen támogatása mellett, az interneten, szavazói között szavaztatta meg a kérdést, vajon támogassák-e a német jelöltet. 50 ezren szavaztak, és többségük azt javasolta, hogy fogadják el, ezért a párt elnöksége – politikai okokat is figyelembe véve – Von der Leyen támogatása mellett döntött.

A Renew Europe frakció délutáni frakcióülésén határozott a támogatás mellett, így két magyar képviselője, a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna Júlia megszavazta Von der Leyent. A szavazás előtt nem sokkal kiadott közleményükben azt írták: Von der Leyen megszavazásával Orbán Viktor és populista elvbarátai további gyengülését várják.

Ha betartották a frakciófegyelmet, akkor így tett a 13, EPP-frakcióban ülő fideszes EP-képviselő is – kalkulál az Euronews, hiszen – mint ahogy emlékeztetnek rá – ők anyapártjuk márciusi felfüggesztéstől függetlenül továbbra is a képviselőcsoportban ülnek.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151743

Ajánljuk még a témában