Elveszített igazság

2019. július 16. 08:58

Kondor Katalin
Magyar Hírlap

Azt hittük, hogy a véleményszabadság magától értetődő jog, amiért nem jár büntetés, és lehet róla vitázni.

„Azok számára, akik végig élték az ötvenes-hatvanas éveket Magyarországon, nem ismeretlen annak a Németországból érkező hírnek az eredője, miszerint a Német Szociál­demokrata Párt (SPD) ismert politikusát, Thilo Sarrazint kizárták a pártból.

Megbocsáthatatlan bűnei vannak ugyanis, amelyeket az elmúlt esztendőben világgá is kürtölt, ugyanis könyveket írt az iszlámról, mégpedig sikerkönyveket. Az egyik Németország felszámolja magát címmel jelent meg, csaknem tíz évvel ezelőtt, a másik nem olyan régen, Ellenséges kivásárlás: hogyan hátráltatja a haladást és veszélyezteti a társadalmat az iszlám? címmel. Mindegyikből sikerkönyv lett, az állítólag bevándorláspárti Németországban.

A Der Spiegel most, hogy pártja kizárta Sarrazint, rögvest lerasszistázta a politikust, természetesen nem észérvekkel cáfolva nézeteit. Nos, arról, hogy valakit a véleménye miatt üldöznek, sőt megölnek, nekünk, magyaroknak könyvtárnyi irodalmunk van a kommunista, szocialista időkből. Velünk és bennünk élnek azok a szívszorító tragédiák, amelyekről sokan hittük, hogy nem ismétlődhetnek meg. És azt is hittük, hogy a véleményszabadság magától értetődő jog, amiért nem jár büntetés, és lehet róla vitázni.

Ám Sarrazint – anélkül, hogy vitatkoznának vele – olyan nézetei miatt bélyegzik meg, amely nézetekről, és a bevándorlás okozta számos problémáról nálunk, a sok nehézséget átélt Magyarországon nyíltan beszélhetünk. Odaát, a magára oly büszke és roppant demokratikus Németországban nem lehet. Csak elítélni lehet. (Azt azért nem árt tudni, hogy a politikus könyvei milliós példányszámban keltek el.) Itt tartanak. Ki hitte volna még pár évvel ezelőtt is, hogy eljön az idő, amikor mi, magyarok vitázhatunk mindarról, amiről nyugatabbra tőlünk nem illendő.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151679

Ajánljuk még a témában