Dobozolás

2019. július 16. 13:29

Kárpáti János
Népszava
Van két doboz, a bevándorláspártiak és bevándorlásellenesek doboza. Ezek valamelyikébe gyömöszölne be a Fidesz mindenkit, akivel kapcsolatba kerül a migrációs politika területén.

„Az Egyesült Államokban megkezdték azoknak az illegális bevándorlóknak a módszeres őrizetbe vételét, akik eddig semmilyen módon nem reagáltak még arra a hatósági felszólításra sem, hogy annak rendje és módja szerint nyújtsanak be végre menedékjog iránti kérelmet. Az őrizetbe vételt a tervek szerint a kitoloncolás követi. 
Összesen mintegy kétezer ember van a »jogérvényesítő« szervek látókörében. Valójában nagyságrendekkel többen lehetnek azok, akikkel szemben bármely pillanatban jogszerűen megindítható lenne az eljárás abban a kontinens méretű országban, ahol össznemzeti vita tud kibontakozni arról, helyénvaló-e a népszámlálási kérdőíven érdeklődni az illető állampolgársága után. 
Most akkor hova álljanak azok az amerikaiak, akik ebben a kontextusban helyeslik a jogellenes bevándorlókkal szembeni hatósági eljárást?
Máig tisztázatlan ugyanakkor annak a mintegy hét-nyolcszázezer fiatalnak a sorsa, akiket illegális bevándorló szüleik kicsi gyerekként hoztak be az országba; az Egyesült Államokban járták ki az iskolát, rendesen dolgoznak, vagy éppen most írják a szakdolgozatukat valamelyik egyetemen, és mindmáig ideiglenes mentesítést kaptak a kitoloncolási eljárás alól. Ők az »álmodók«, az »amerikai álom« megvalósulásában reménykedők, akik most, Donald Trump elnöksége alatt bizonytalanabbnak érzik a sorsukat, mint amiben Barack Obama alatt bízhattak.  
Amerikában csaknem mindenki bevándorló, csak az a kérdés, hányadik generációs. Ez köztudott. Az viszont már nincs igazán benne a magyar köztudatban, hogy ebből mi következik a migránsok megítélésére nézve. Az, hogy Magyarországon még azt is migránssimogatónak tartanák, aki Amerikában megveszekedett idegengyűlölőnek számít.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hasonlót akartam írni, csak "európai demokraták" és "mucsai nacionalisták, xenofóbok és rasszisták" dobozokkal...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés