Több százan kapták vissza szlovák állampolgárságukat

2019. július 16. 12:45
A pozsonyi belügyminisztériumhoz érkezett kérvények elbírálása folyamatban van.

2015. január 1. és 2019. július 9. között 882 fő igényelte vissza a szlovák állampolgárságát. A szlovák útlevelét eddig 782 igénylő kapta vissza – számol be a Felvidék. Szlovák állampolgárságát 270 cseh, 146 brit, 122 német, 73 amerikai, 49 ausztrál, 35 kanadai, 28 svájci, 11 magyar, 9 olasz, 8 luxemburgi, 6 svéd, 5-5 holland és dán, 3 ír, kettő-kettő belga, francia, izraeli és osztrák, valamint egy-egy finn, lengyel, román és ukrán állampolgár nyerte vissza.

Azok a személyek, akik a jelenleg hatályos állampolgársági törvény miatt veszítették el a szlovák útlevelüket, egy belügyminisztériumi rendeletnek köszönhetően, kivételes esetben visszaigényelhetik azt. Mindezt úgy tehetik meg, hogy kérvényt nyújtanak be a belügyminisztériumhoz. A kérvény elbírálása során figyelembe veszik azokat a tényezőket, amelyek miatt az illető elveszítette a szlovák állampolgárságát. Ezen kívül azt is ellenőrzik, milyen körülmények között szerezte meg a másik ország állampolgárságát – olvasható a cikkben.

Megvizsgálják például, hogy a kérvényező rendelkezett-e tartózkodási engedéllyel vagy bejegyzett lakóhellyel a másik országban, amikor annak állampolgára lett.

Ismeretes, a jelenleg is hatályos állampolgársági törvényt még az első Robert Fico (Smer-SD)-kormány fogadta el 2010-ben arra a magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. A szlovák törvény értelmében elveszíti állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét.

A Felvidék.ma keddi cikke szerint eddig 2933 személy veszítette el emiatt a szlovák útlevelét.

 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Persze. A világ a fekete és a fehér. kombinációja.

Én azon csodálkozom, hogy ez nem 7-es cikkely! Elveszik az
állampolgárságot, majd visszaadják. Kegyet gyakorolnak,
megaláznak. Sőt, ha nem adják vissza még inkább megalázó
a helyzet. Benes2.0

Szegény Szlovákia.
Egy modern nemzet megad akár nem kettő, de több, 3.-4. állampolgárságot is, ha a polgár kéri, és ezt megalapozottan teszi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés