Egy intézménybe kerülnek a magyar kiválóságok

2019. július 16. 7:26

Borhy László
Magyar Hírlap
Vannak sikereink a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program és a Tématerületi Kiválósági Program terén. Interjú.

„Kezdjük egy friss fejleménnyel: az ELTE vezetőjeként és akadémikusként hogyan értékeli a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átszervezéséről szóló törvényt?

Története alatt az MTA sok változáson ment már keresztül, most ez is egy ilyen alkalom. Amennyire a kormányzati szándékot ismerem, arról van szó, hogy a nemzeti kiválóságokat törekednek egy intézménybe terelni, aminek része lenne az MTA kutatóintézeti hálózata is. Az ELTE vezetőjeként és idén rendes taggá választott akadémikusként alapvető célom, hogy a tudományosság és a nemzetközi reputációnk ne sérüljön, és ne essen a színvonal. Az MTA-kutatóintézetek és az egyetemek egyébként ezer szállal kapcsolódnak egymáshoz, ez az ELTE esetében fokozottabb, hiszen az akadémikusok tagságának csaknem huszonöt százaléka ELTE-s kötődésű. Sok közös kutatócsoportunk van – én is vezetek egyet –, de tudtommal ezeknek a kutatócsoportnak a megléte, fennmaradása nem sérül.

Az elvet jónak tartja?

Nemzetközi tendencia, hogy a tudásértékeket összevonják, van példa erre, s ha már itt tartunk: pár napja derült ki, hogy az Európai Unió tizenhat másik projekt mellett támogatja az ELTE és négy európai egyetem, a Montpellieri Egyetem, a Barcelonai Egyetem, az Utrechti Egyetem és a dublini Trinity College CHARM–EU néven alakult konzorciumát. Ennek lényege, hogy az egyetemek összeadják értékeiket, és ezáltal új tudásbázist, átjárható, nemzetközi virtuális egyetemi kampuszt hoznak létre.

Két éve, amikor hivatalba lépett, a lapunknak adott interjúban több fejlesztési tervről is beszélt. Milyen eredményeket sikerült elérni?

Vannak sikereink a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program és a Tématerületi Kiválósági Program, továbbá a nemzetköziesítés terén. Rektorként intenzív kapcsolatot ápolok az ELTE jelentősebb külföldi partnereivel, nemzetközi egyetemi szerveződésekkel, valamint a hazánkban működő diplomáciai és egyéb szervezetekkel. Nemrég írtunk alá megállapodást a Külgazdasági és Külügyminisztériummal a diplomaták nyelvi képzésének erősítése, továbbá a magyar nyelv és kultúra széles körű megismertetése érdekében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés