Von der Leyen több időt adna Londonnak a kilépéshez

2019. július 15. 14:56
Ha ehhez jó okai vannak – teszi hozzá egy levélben az uniós csúcsvezetői poszt várományosa.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter szerint szükség esetén több időt kell biztosítani a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről folytatott tárgyalások folytatásához, akár a Brexit határidejének meghosszabbításával – közölték uniós források hétfőn Brüsszelben.

Az Európai Parlament szociáldemokrata és liberális frakcióinak írt levelében Ursula von der Leyen kijelentette, hogy bizottsági elnökké választása esetén kész tárgyalások előkészítésére „olyan előremutató és stratégiai partnerség kialakítása érdekében, amelyre az Európai Unió a Nagy-Britanniával tervezett jövőbeni kapcsolatait építeni szeretné”.

„Ha ehhez több időre van szükség, és ha erre jó okok vannak, támogatni fogom a Brexit kijelölt határidejének meghosszabbítását” – közölte.

Az Európai Tanács július elején tartott, háromnapos csúcsértekezletén döntött arról, hogy Ursula von der Leyent javasolja az Európai Bizottság elnöki posztjára. A jelöltet azonban az Európai Parlament tagjai többségének kell megválasztania. Von der Leyennek bizottsági elnöki kinevezése jóváhagyásához legalább 376 szavazatra van szüksége a 751 tagú EP-ben, amely erről a tervek szerint kedden szavaz strasbourgi plenáris ülésén.

A Brexittel foglalkozó, április 11-i ülésén az Európai Tanács – az Egyesült Királyság kérésére és vele egyetértésben – október 31-ig meghosszabbította az Egyesült Királyság kilépésének határidejét.

(MTI)

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hülye lenne kidobni egy befizető tagállamot...

Pénz beszél, Juncker ugat...

A brexit az eunak veszteség és költség.

Ez az asszony - valóban asszony! és nem említhető ugyanúgy, mint Sargentini "asszony" - szóval, UVL ismeri a bölcs mondást:
Kétszer mérj, míg egyszer vágsz! és ez megnyugtató...
Úgy értve, a patriótáknak.
A hazátlan libsi-szoci-zöld keverékek; őket soha semmi nem képes megnyugtatni.

Igen, de a Tanács javasolta a Bizottság elnökének.
Ha a Parlament is elfogadja, a javaslatait illene figyelembe venniük és elfogadniuk.

Nincsen értelme a további haladéknak. Bőven volt idejük a döntésre, a baj csak az, hogy a két nagy párt inkább a saját hatalmára figyel és nem az ország sorsára. Szomorú....

Milyen szervezet az, aminek nincs meg a bonyodalommentes kilépési mechanizmusa?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés