Rádióadásokból tárul fel a Hableány katasztrófája

2019. július 15. 07:00

A Viking Sigyn kapitánya összefüggéstelenül rádiózott, sokkot kaphatott.

2019. július 15. 07:00

A május 29-i budapesti hajókatasztrófa nyomozása során felvett újabb tanúvallomásokat tanulmányozva erősödik a gyanú, hogy a Viking Sigyn ukrán kapitánya, Jurij Csaplinszkij sokkot kapott, amikor rájött, hogy emberek halnak meg a hibája miatt – írta a Magyar Nemzet hétfőn.

A Viking Sigyn kapitánya összefüggéstelenül rádiózott a Hableány hullámsírba merülése után, egyszerre angol, német és orosz szavakat használva. A Navinfo Rádió diszpécsere szerint percekkel a katasztrófa után jelentkezett, és érthetetlen mondataiból csak annyit lehetett kihámozni, hogy „havária” történt. A diszpécser és társa a térség hajóinak úgynevezett AIS-adatait ellenőrizve jött rá, hogy a Sigyn elsüllyesztette a Hableányt, a rádiózásból pedig megtudhatták: emberek estek a vízbe – írta a Magyar Nemzet.

A lap szerint a katasztrófa idején szolgálatban lévő diszpécser tanúvallomásában azt mondta: a balesetről nem azonnal értesült, csak percekkel később jelentkezett a Viking Sigyn kapitánya a 22-es csatornán, azaz nem a vészhelyzetvonalon. A diszpécser nem értette, mit mond a kapitány, aki egyszerre beszélt oroszul, németül, angolul, és csak visszakérdezésre nyögte ki, hogy „havária”.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
joris
2019. július 15. 20:04
Nem rádióadás, hanem rádióforgalmazás. Különbség.
fogas paduc
2019. július 15. 12:09
Nem "sokkot" kapott ( azért csak sikerült visszatolatni), hanem egyszerűen nem tud semmilyen más nyelven sem ez a " tapasztalt kapitány".
harcimarci
2019. július 15. 11:44
Milyen hajóskapitány az, aki sokkot kap vészhelyzetben? Ez a fazon okozta a balesetet, majd képtelennek bizonyult az általa okozott vészhelyzetet kezelni. Bakker, ő kapott sokkot, neki kellett volna irányítania a mentést. Éppen ideje, hogy az áldozatokkal szembeni tiszteletlenségének véget vessen és elárulja végre, hogy mi a fészkes fenét művelt a kapitányi fülkében az ütközés előtti percekben, mert hogy nem a hajó irányításával volt elfoglalva, az hétszentség.
még fokozza
2019. július 15. 11:19
Szláv. Leghülyébb a tót. Ügye nem akar magyarul beszélni. Nagyképűen megkérdezi: -English? -What can I do for you? És innentől kezdve nem érti és zavarba jön. A hülye tót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik