Mi magunk vagyunk az alternatíva

2019. július 11. 08:46

Schöpflin György
Magyar Nemzet

A magyar alternatíva lényege maga a puszta létezése, mivel van tudásunk, elképzelésünk a jelenről.

„A mi hozzáadott értékünk röviden: mi vagyunk az alternatíva. Nem vagyunk ebben egyedül, de azáltal, hogy a nyugati és hazai baloldal szemében mi lettünk a főbűnösök, nyugodtan vállalhatjuk az alternatíva képviseletét.

Feltételezem, mindenki egyetért velem abban, hogy a nyugati liberális gondolkodás jelenti a fősodort, illetve hogy ez a gondolkodási séma egyre szűkül, és bár szereti hangoztatni a sokféleséget, a valóságban egyre nehezebben tűri ezt meg, egyre hangosabban közösíti ki, illetve agyonhallgatja a tőle eltérő hozzáállást, mert az számára kényelmetlen. Ennek a szellemi beszűkülésnek komoly hátránya van, mert amennyiben kizárja az alternatívákat, a liberális gondolkodás egyre nehezebben fog tudni szembenézni a jövő robbanásszerű változásaival, gondolok itt a nem lineáris folyamatok eluralkodására, a digitalizált világ forradalmaira.

A magyar alternatíva lényege maga a puszta létezése, mivel van tudásunk, elképzelésünk a jelenről, egyes kihívásokra vannak válaszaink, amelyek megingatják a kortárs, torzult liberalizmus önbizalmát, és ezzel az elkerülhetetlenül bekövetkező válságból kiutat jelenthetnek, még akkor is, ha ezeket állandóan démonizálják.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151449

Ajánljuk még a témában