Palkovics László: Köszönöm, hogy aggodalommal kísérik a történéseket

2019. július 10. 12:06
A miniszter a német tudományos élet vezetőinek levelére válaszolt.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter válaszolt a német tudósok levelére – írja a Magyar Nemzet. A tárcavezető arra a Die Zeit-ban megjelenő nyílt levélre válaszolt, amelyben tíz német kutatási intézet vezetője támadta az MTA átalakításáról szóló törvényjavaslatot.

A miniszter személyes találkozót ajánlott a német tudományos élet vezetőinek, és megköszönte, hogy figyelemmel és aggodalommal kísérik a magyar tudományos élet alakulását. Palkovics levelében írja, ez azért is örvendetes, mert mind Magyarországra, mind az EU-hoz később csatlakozó 13 országra igaz, hogy az európai versenyképességben sokkal jobban ki tudnák venni a részüket, mint az manapság történik. 

A válaszlevélben – amit mi is kitettünk – a miniszter a tudományos életben történő változásokról is szót ejtett. A törvénymódosítás célja, hogy megújuljon a kutatási élet, és a kutatók számára is több lehetőséget biztosítsanak. A tárcavezető kitért arra is, hogy az MTA 5000 főt foglalkoztató kutatóintézet-hálózata 2018-ban egyetlen szabadalmat sem jelentett be, így a hatékonyság növelése mindenképpen szükséges. Az a cél, hogy több kutatás legyen, és az erre fordított állami támogatás megtérüljön mind a gazdaság, mind a társadalom számára. A jelenlegi átalakítás mellett jövőre a kormány 32 milliárd forinttal többet szán kutatás-fejlesztésre – tette hozzá Palkovics. 

A miniszter reagált a német tudósok vádjaira, miszerint az MTA átalakítása a korábban magyar részről nyilatkozottakkal szemben nem a Max Planck-modellt követi: „A Max Planck modell teljes mértékben nem alkalmazható, mivel az a társasági forma Magyarországon nem használatos, és az átalakítás mélysége sem akkora, mint a Max Planck társaság létrehozásánál volt. Ennek ellenére a struktúra lényegi elemei megegyeznek. Magyarországon is szeretnénk egy, a Max Planckhoz hasonló, az állam által finanszírozott, az irányító testületeiben személyi felelősséggel bíró, alapvetően kutatási hálózatot létrehozni.”

A válaszlevél végén a tárcavezető szót ejt a hamarosan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózatról (ELKH) is. Mint írja, az ELKH nem a kormányhoz, hanem a parlamenthez rendelt kutatói hálózat, így függetlenségét tekintve megyezik az MTA-val. Kiemeli továbbá, hogy Magyarország és Németország kormánya között intenzív tárgyalások kezdődtek meg a tudomány és a technika területén folyó együttműködések erősítésére.  

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

El kell olvasni az egészet, mert nagyon jó válasz az aggódóknak.
Az mno-n ott van a teljes levél.

Te vagy az, Blanka?

Azért, mert te annyit kapsz, még nem biztos, hogy más is.
Viszont az 1 főre jutó szabadalmak számával még adós vagy.

A cikkben 2018 évről van szó és nem a 2018 előtti időszakról.

Az összehasonlításra javaslom a https://adf2019.com/wp-content.. linken található elemzés elolvasását.

Szerintem szó sincs az MTA megszüntetéséről, éllehetetlenítéséről, hanem hatékony átszervezésről van szó.
Természetes az átszervezés nem egy az egyben fedi le a MaxPlanck Társaság szervezetét - ezt Palkovics sem állította - csupán egyes részekben hasonló hozzá.

A linked az érem egyik fele, a másik meg ez https://adf2019.com/wp-content..

Egyébként nem 2018 előtti időszakról van szó, hanem 2018 évről.
Az átlag darabszám összehasonlítás mellett fontos lenne az értékbeli összehasonlítás is. Vagy például a Nobel-díjasok száma.

Vizsgáljuk csak meg azt a kérdést, hogy mennyi kutatási
támogatás megy a nyugati kutatási hálózatba és a keletibe!

A nyugai országok jobb, ha befogják a pofájukat! Gyakorlatilag
lerabolják a teljes eus kutatási keretet, morzsákat adva a
keletieknek. Ezek után bármilyen bírálat minimum hányingerkeltő!

Tetszik a stílusa, az érvelése.
Ugyanakkor benne van, bölcsebb lett volna hallgatni új a németeknek.
A ballib média a német aggódást közzétette, de Palkovics levelét nem. Tipikus ballib tájékoztatása és hergelése az olvasóiknak

Az MTA cikkéből ellenőrzöd az mta-t.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés