Rossz kezdet

2019. július 10. 12:36

Csáky Pál
Facebook
A csúcson Macron győzött és a liberálisok. Az új bizottsági elnök asszony keményebb lesz Kelet-Közép-Európához, mint Weber lett volna.

„Úgy tűnik, egyelőre nem jó irányba mennek a dolgok az EU-ban. S most nem csak a felvidéki magyar közösség vonatkozásában mondom ezt: globálisan nyújt ilyen képet magáról az EU.

A sok mesterségesen keltett ködtől ez talán nem is látszik tisztán az első látásra. Most, több nappal a maratoni brüsszeli csúcs után már világos: a csúcson Macron győzött és a liberálisok. A sors úgy hozta, hogy a megegyezés napján éppen Franciaországban voltam, s este 8 körül értem haza a szállásomra. Meglepetésemre a francia közszolgálati televízió első csatornája élőben közvetítette az elnök sajtótájékoztatóját, s ott bizony egy diadalmas, a saját (képzelt) nagyságától megittasult politikust láttam.

S tényleg: a sajtóbeszélgetés részeként a több napos tárgyalássorozatról közölt felvételeken a Tante (Merkel) megfáradt idős hölgynek tűnt, energiák és elképzelések nélküli politikusnak, Tusk és Juncker éppen csomagoló, fád funkcionáriusoknak, akiknek mindegy, hogy milyen megoldás szülessen, csak létrejöjjön már valami. És a visegrádi négyek is messze vannak attól, hogy győztesnek lehessen tekinteni őket: néhány javaslatot meg tudtak fúrni, de az a felállás, amely végül is összejött, rosszabb az eredetinél.

Az új bizottsági elnök asszony keményebb lesz Kelet-Közép-Európához, mint Weber lett volna. A Tanács új, belga elnöke úgyszintén: a papájával együtt, aki szintén ismert belga politikus, ultraliberálisként tartják számon még a belgiumi viszonyok között is. S eléggé liberális beütésekkel bír az a hivatalosan egyébként baloldali spanyol politikus is, aki a külügyi megbízotti poszt várományosa. Akárhonnan nézem is: az ellenkezője valósult meg annak, amiről az európai parlamenti választás előtt beszéltünk, a kívánatos kereszténydemokrata-konzervatív fordulatnak. Liberális fordulat lett belőle, s nem is elsősorban a választás eredményei, mint az utána következő, eléggé ügyetlen és szétcsúszó tárgyalássorozat miatt. S ne legyenek illúzióink, megvan a megegyezés annak viszonylatában is, hogy Frans Timmermans fajsúlyos tagja lesz az új Európai Bizottságnak is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az, erről nem beszél senki. Az EU államként próbál viselkedni, ezt pedig úgy adja elő, hogy vezetői, a nyugati államok diktatórikus módon tagadják az övéiktől eltérő vélemények létjogosultságát. A kizárólagosságot követelő liberalizmus semmiben sem különbözik az egykori szovjet ideológiai diktatúrától.

Bizonyos, hogy Európában a Fenevad útjába álló legfajsúlyosabb erő: Magyarország.
Ezért a Fenevad részéről teljesen logikus, hogy eddig példátlan támadássorozat előtt állunk.
A megölés, gyilkolás olyan formái jönnek ellenünk, amikről ma még nem tudunk.
Fontos: az első pillanatban a veszély azonosítása, megnevezése, ez az ellentámadás első feltétele.
Csak akkor maradhatunk életben, ha támadásra - haladéktalanul - ellentámadással felelünk.
Ez a kormány, de minden magyar dobóistvános feladata.
A trianonos kunbélistákkal szemben.

"Hiba erősödsz a másikra is illene figyelni pláne ha nálad is jobban erősödik. Ez történt."

Hát igen, polarizálódik az EU. Ami szintén nem egy jó dolog.

Bizony-bizony, alighanem Csákynak van igaza.

Ahogy végig nem értettem, mire alapozza Orbán Viktor, hogy az EU-választáson fordulat várható, most sem értem, mire ez a V4-sikerpropaganda. Négyből egy konzervatív jelölt, az is föderalista és "nacionalizmus"-fóbiás. És két évtizedig Merkelnek asszisztált, enyhén szólva nem tűnik erős karakternek. Talán a magyar családtámogatási rendszert nem fogja támadni, de ezen kívül mi jót várhatunk tőle?

Ugyanakkor elvesztettük a legerősebb barátunkat Európában, a bajor nemzeti pártot - akik megharagudtak ránk, mert belénk rúgtak. (Tisztára Trianon.) Lett helyette Salvini barátsága. Nincs semmi bajom Salvinivel, jó is kijöhet ebből, de az olasz politika olyan, mint a forgószél, épp ellentéte a stabil és gazdag Bajorországnak.

A zöldek egyértelműen a baloldalhoz tartoznak, már az indulás óta valami olyan furcsa árukapcsolást kínáltak, hogy a környezetvédelemhez ingyen adják a kommunisztikus eszméket.
Az is jó meglátás volt, hogy a jobboldali pártoknak muszáj alapos környezetvédelmi programmal is készülniük, mert az utóbbi évek hőingadozásai miatt ez kiemelt téma lett, anélkül törpepárttá fognak silányulni.
Attól tartok, hogy a 90-es évekig fennálló rendszer (erős centrumpártok kormányoznak) jó ideig a múlté lesz, jön a globalista - patrióta szembenállás, ami egyre erősebben meg fogja osztani a társadalmat. Sajnos ez a szembenállás az EU és az egyes tagállamok meggyengülésével is fog járni.

Így van. De ez jobb, mint amilyen lehetett volna. Abban igaza van, hogy az eu-s politikusok jelentős része masod-harmad vonalbelinek felelnek meg

Érthetetlennek, egy részről szidják, egyébként meg azt mondják, de jó, hogy rossz lesz nekünk.

Szerinted miért OV a minelnök és miért a Fidesz a kormánypárt?
Nem szétválaszthato.
Klára boldog lenne, ha feleannyira lenne művelt és elegáns, mint Ursula.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés