Rossz kezdet

2019. július 10. 12:36

Csáky Pál
Facebook
A csúcson Macron győzött és a liberálisok. Az új bizottsági elnök asszony keményebb lesz Kelet-Közép-Európához, mint Weber lett volna.

„Úgy tűnik, egyelőre nem jó irányba mennek a dolgok az EU-ban. S most nem csak a felvidéki magyar közösség vonatkozásában mondom ezt: globálisan nyújt ilyen képet magáról az EU.

A sok mesterségesen keltett ködtől ez talán nem is látszik tisztán az első látásra. Most, több nappal a maratoni brüsszeli csúcs után már világos: a csúcson Macron győzött és a liberálisok. A sors úgy hozta, hogy a megegyezés napján éppen Franciaországban voltam, s este 8 körül értem haza a szállásomra. Meglepetésemre a francia közszolgálati televízió első csatornája élőben közvetítette az elnök sajtótájékoztatóját, s ott bizony egy diadalmas, a saját (képzelt) nagyságától megittasult politikust láttam.

S tényleg: a sajtóbeszélgetés részeként a több napos tárgyalássorozatról közölt felvételeken a Tante (Merkel) megfáradt idős hölgynek tűnt, energiák és elképzelések nélküli politikusnak, Tusk és Juncker éppen csomagoló, fád funkcionáriusoknak, akiknek mindegy, hogy milyen megoldás szülessen, csak létrejöjjön már valami. És a visegrádi négyek is messze vannak attól, hogy győztesnek lehessen tekinteni őket: néhány javaslatot meg tudtak fúrni, de az a felállás, amely végül is összejött, rosszabb az eredetinél.

Az új bizottsági elnök asszony keményebb lesz Kelet-Közép-Európához, mint Weber lett volna. A Tanács új, belga elnöke úgyszintén: a papájával együtt, aki szintén ismert belga politikus, ultraliberálisként tartják számon még a belgiumi viszonyok között is. S eléggé liberális beütésekkel bír az a hivatalosan egyébként baloldali spanyol politikus is, aki a külügyi megbízotti poszt várományosa. Akárhonnan nézem is: az ellenkezője valósult meg annak, amiről az európai parlamenti választás előtt beszéltünk, a kívánatos kereszténydemokrata-konzervatív fordulatnak. Liberális fordulat lett belőle, s nem is elsősorban a választás eredményei, mint az utána következő, eléggé ügyetlen és szétcsúszó tárgyalássorozat miatt. S ne legyenek illúzióink, megvan a megegyezés annak viszonylatában is, hogy Frans Timmermans fajsúlyos tagja lesz az új Európai Bizottságnak is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kemény lesz a terep.
De helló! Mikor nem volt?!

Válaszok:
pollip | 2019. július 10. 16:22

"Teljesen egyértelmű, hogy Magyarország és a közép-európai országok leszerepeltek."

Az igazság az, hogy nem:
Az EP-ben és az európai mainstream médiában a többséggel megválasztott képviselőket bolsi tempóban a falnak szoították.

Az igazság másik fele azonban, hogy az Európai Tanácsban egy komoly súlyponttá nőtték ki magukat, és az európai gazdaságban egyre inkább stabilizátorokként lépnek fel.

Úgy SZÍVTATOK. Az Európai Parlament a ballibsi kretének homokozója, ott az uborka görbületét, a bársonyszékeket és a Sargentini-jelentéseket ragozzák fel és le.

De nem csak a V4-ek kormányfői: Macron is, Salvini is, még Merkel is magasról tesznek rájuk.

Leszerepelt az EP, de leginkább Timmermans és Weber szerepeltek le. Csontig.

:-)

Ez az, erről nem beszél senki. Az EU államként próbál viselkedni, ezt pedig úgy adja elő, hogy vezetői, a nyugati államok diktatórikus módon tagadják az övéiktől eltérő vélemények létjogosultságát. A kizárólagosságot követelő liberalizmus semmiben sem különbözik az egykori szovjet ideológiai diktatúrától.

Bizonyos, hogy Európában a Fenevad útjába álló legfajsúlyosabb erő: Magyarország.
Ezért a Fenevad részéről teljesen logikus, hogy eddig példátlan támadássorozat előtt állunk.
A megölés, gyilkolás olyan formái jönnek ellenünk, amikről ma még nem tudunk.
Fontos: az első pillanatban a veszély azonosítása, megnevezése, ez az ellentámadás első feltétele.
Csak akkor maradhatunk életben, ha támadásra - haladéktalanul - ellentámadással felelünk.
Ez a kormány, de minden magyar dobóistvános feladata.
A trianonos kunbélistákkal szemben.

"Hiba erősödsz a másikra is illene figyelni pláne ha nálad is jobban erősödik. Ez történt."

Hát igen, polarizálódik az EU. Ami szintén nem egy jó dolog.

Bizony-bizony, alighanem Csákynak van igaza.

Ahogy végig nem értettem, mire alapozza Orbán Viktor, hogy az EU-választáson fordulat várható, most sem értem, mire ez a V4-sikerpropaganda. Négyből egy konzervatív jelölt, az is föderalista és "nacionalizmus"-fóbiás. És két évtizedig Merkelnek asszisztált, enyhén szólva nem tűnik erős karakternek. Talán a magyar családtámogatási rendszert nem fogja támadni, de ezen kívül mi jót várhatunk tőle?

Ugyanakkor elvesztettük a legerősebb barátunkat Európában, a bajor nemzeti pártot - akik megharagudtak ránk, mert belénk rúgtak. (Tisztára Trianon.) Lett helyette Salvini barátsága. Nincs semmi bajom Salvinivel, jó is kijöhet ebből, de az olasz politika olyan, mint a forgószél, épp ellentéte a stabil és gazdag Bajorországnak.

A zöldek egyértelműen a baloldalhoz tartoznak, már az indulás óta valami olyan furcsa árukapcsolást kínáltak, hogy a környezetvédelemhez ingyen adják a kommunisztikus eszméket.
Az is jó meglátás volt, hogy a jobboldali pártoknak muszáj alapos környezetvédelmi programmal is készülniük, mert az utóbbi évek hőingadozásai miatt ez kiemelt téma lett, anélkül törpepárttá fognak silányulni.
Attól tartok, hogy a 90-es évekig fennálló rendszer (erős centrumpártok kormányoznak) jó ideig a múlté lesz, jön a globalista - patrióta szembenállás, ami egyre erősebben meg fogja osztani a társadalmat. Sajnos ez a szembenállás az EU és az egyes tagállamok meggyengülésével is fog járni.

Így van. De ez jobb, mint amilyen lehetett volna. Abban igaza van, hogy az eu-s politikusok jelentős része masod-harmad vonalbelinek felelnek meg

Érthetetlennek, egy részről szidják, egyébként meg azt mondják, de jó, hogy rossz lesz nekünk.

Szerinted miért OV a minelnök és miért a Fidesz a kormánypárt?
Nem szétválaszthato.
Klára boldog lenne, ha feleannyira lenne művelt és elegáns, mint Ursula.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés