Megérkezett Máltára a Sea-Eye által kimentett újabb migránscsoport

2019. július 9. 20:44

Megérkezett Máltára az a negyvennégy migráns, akiket a  Sea-Eye német nonprofit szervezet Alan Kurdi nevű mentőhajója mentett ki hétfőn a Földközi-tengeren – erősítette meg a máltai haditengerészet.

A mentést a máltai hatóságokkal együttműködve hajtották végre – közölte a regensburgi székhelyű civilszervezet a Twitteren. Az emberek egy fából készült lélekvesztőn indultak útnak Európába. Őket a magánkézben lévő Colibri nevű felderítő repülőgép vette észre.

Carlota Weibl, a Sea-Eye egyik szóvivője szerint a kimenekítettek között négy nő és három gyerek is volt. A migránsok elmondása szerint Szíriából, Líbiából, Bangladesből, Pakisztánból és Guineából érkeztek.

 „A máltai haditengerészet hajója indult útnak, hogy átvegye (a migránsokat) az Alan Kurdiról, és partra vigye őket” – írta mikroblogján a Sea-Eye. A máltai haditengerészet később megerősítette, hogy a negyvennégy migráns partot ért Máltán.

Málta vasárnap egyezett bele, hogy partra engedjen hatvanöt migránst, akiket korábban az Alan Kurdi mentett ki. A vallettai kormány ezt azzal a feltétellel engedélyezte, hogy a menedékkérőket egy máltai hadihajó veszi át, és a hatvanöt embert azonnal szétosztják az Európai Unió bizonyos tagállamai között.

Az Alan Kurdi ezt követően visszatért a líbiai partokhoz. A hajó korábban Olaszországban akart kikötni, ezt azonban a római kormány visszautasította.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olaszországi kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói, amelyeket azzal vádol, hogy valójában ösztönzik az illegális bevándorlást.

Olaszországban a múlt hónapban fogadtak el egy – Salvini és radikális jobboldali Liga nevű pártja által szorgalmazott – rendeletet, amely súlyos pénzbírsággal sújtja az ilyen civil szervezeteket, amennyiben engedély nélkül belépnek az olasz területi vizekre.

(MTI)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Sea-Eye német nonprofit szervezet"

Besz.rás ezektől az innovációktól, élvezetes, csak így tovább.
Legyen naponta több ilyen hajó..., több és több...
...akkor lesznek ott még csuda dolgok is...
és a végén a Földközi-tenger úgy ahogy van: lezárva!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés