Uniós illetékes: Tusk a szociáldemokrata Timmermanst javasolta az Európai Bizottság elnökének

2019. június 30. 15:04
A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben.

Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén – közölte egy bennfentes illetékes.

Tobias Teuscher német EP-tisztségviselő, aki részt vett az ülésen, arról számolt be sajtójelentések szerint, hogy a Tusk által javasolt megállapodás alapján a májusi választást megnyerő Európai Néppárt adná az Európai Parlament elnökét, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális frakció pedig az Európai Tanács elnökét.

Tájékoztatása szerint az Európai Központi Bank elnöki posztjáról nem esett szó.

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap este rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

A Financial Times brit napilap pár napja arról írt, hogy egy pártcsaládok közötti kompromisszum keretében Timmermans kerülhet előtérbe, de arra is rámutattak, hogy ez könnyen elbukhat egyes kelet- és közép-európai államok ellenállásán.

(MTI)

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pofavizit.
Zsibvásár. Kofaidentitás. Nagy pártcsaládok alkuja a koncért. Nem számít a tisztesség, a szakértelem, a tudás, csak pártpolitikailag megbízható legyen. Magasról tesznek ezek a nagy pártszövetségek, nagy országok vezetői a NÉP-re. Számukra a hatalom megszerzése, megtartása az elsődleges. Röviden a "bársonyszék".
Ha élne Rejtő Jenő megírná regényét "A kétszer piszkos tizenkettő" címmel.

Az EU, mint szervezet hibás a szervezeti felépítése és tulzottan sok a "bába". Főleg olyanok, akik saját országukban megbuktak, vagy nincsen meg a szakmai kompetenciájuk. Feleslegesnek tartom az EP-t, a sok bizottságot, a pártpolitikai elsődleges prioritást, amely a Juncker Bizottság alatt teljes mértékben kiteljesedett.

Az EU és elődje gazdasági szövetségként jött létre és nem politikai szövetségként. Az EU nem állam, hanem szövetség. Egyenrangú és azonos jogokkal rendelkező önálló államok szövetsége. Ennek kellene érvényesülnie és nem annak, hogy ki az erősebb. Sok témában az EU már átmegy diktatúrába és az erősebbek rákényszerítik az akaratukat a kisebb, gyengébb tagországokra. Ez pedig nem demokrácia, hanem diktatúra.
Igen az elmúlt öt évben egyes uniós vezetők diktátorként tevékenykedtek.

Timmermans is ez utóbbiak közé tartozik.

Megy tovább a harc az EP és az ET között.
Minden bizonnyal nagyon kulturáltan az ET akarata fog érvényesülni.

"Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelöltet javasolta kompromisszumos megoldásként az Európai Bizottság élére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az európai parlamenti (EP-) frakciók vezetőivel folytatott vasárnapi egyeztetésén"

Tusk a legutóbbi állam- és kormányfők tanácskozáson kapott megbízást, hogy tárgyaljon a frakció vezetőkkel és tegyen kompromisszumos javaslatot. A kompromisszumos javaslat pedig olyan, amelyet az EP képviselők többsége elfogad.

Válaszok:
pollip | 2019. június 30. 19:57

Ha figyeled a híreket, akkor tudnod kell, hogy az ET bízta meg a legutóbbi ülésen.

Azt sem értem, Tusk miért gondolja, hogy az epp mint a legtöbb szavazatot kapott frakció lemond a jelölés jogáról?
Ez egy kavarás.
Remélem, nem számít majd.

Abban egyetértek veled, "Hogy katyvasz az egész".
Ez azonban nem véletlen, hanem szándékos. Már az EU létrehozásakor a cél az Európai Egyesült Államok létrehozása volt.
Így hozták létre az alapszerződést, a különböző szervezeteket, ehhez akarták létrehozni és alakítani az EU Alkotmányát. Mivel ez nem sikerült, helyette "született" a Liszaboni szerződés, melybe homályosan besuvasztottak egyes előírásokat, amelyek lehetőséget biztosítottak a további változásra.

"Parlament kellene a legfőbb törvényalkotó szerv legyen" - írod.

Csakhogy parlamentje az államnak van. Az EU viszont nem állam, hanem szuverén államok szövetsége. Így nem lenne szükség parlamentre sem és a döntéseket egyhangúsággal, minősített többséggel az ET hozná. A EP segítségével azonban ezt számos alkalomkor megkerülték és többséggel, vagy minősített többséggel hozták a döntéseket. A minősített többségből pedig a tartózkodást nem szavazatnak minősítették. A Sargentini jelentést is így hagyták jóvá. Ezt nevezik törvényes csalásnak.

Alex Soros pár napja járt Berlinben. Egyedül Merkel tart ki Timmermans mellett az epp- Ben ...........

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés