Szijjártó: Magyarország az egyik legfontosabb uniós politikának a bővítést tartja

2019. június 26. 15:58
Hazánk Albániával továbbra is szorosan együtt akar működni az illegális bevándorlás megfékezésében – közölte Szijjártó Péter szerdán.

Magyarország nemcsak támogatja az Európai Unió bővítését, hanem az egyik legfontosabb uniós politikának tartja, és Albániával továbbra is szorosan együtt akar működni az illegális bevándorlás megfékezésében – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tiranában.  Szijjártó Péter sajnálatosnak nevezte, hogy az EU külügyminisztereinek múlt heti találkozóján elnapolták a tárgyalások megkezdését Albánia és Észak–Macedónia csatlakozásáról az Európai Unióhoz.

A politikus érthetetlennek nevezte, hogy az az Európai Bizottság döntése szerint 2025–ig várni kell új tagország felvételével. „Ezt elfogadhatatlannak tartjuk. 2025–ig még 2000 nap van, és nincsenek olyan ügyek, melyeket ne lehetne ennyi idő alatt megbeszélni és elintézni” – mondta Szijjártó Péter. Rámutatott arra, hogy a közép-európai tapasztalatok alapján az unió a helyi feszültségek feloldására a legjobb eszköz, és megítélése szerint ez így lenne a Nyugat-Balkánon is. Hozzátette: a Nyugat-Balkán a magyar külpolitika homlokterében áll, és a múlt heti luxemburgi EU–csúcsra Magyarország küldöttsége azzal az állásponttal érkezett, hogy azonnal kezdődjenek meg a tárgyalások Albánia és Észak–Macedónia csatlakozásáról.  Az ellenérvek nevetségesek voltak, egyebek között az, hogy kevés az idő, hiszen Albánia már öt éve tagjelölt, és minden tárgyaló fél pontosan tudta, miként fog kinézni a csatlakozási tárgyalás menetrendje – közölte Szijjártó Péter. Elmondta, hogy Magyarország eddig is két szakértőt adott az albán külügyminisztériumnak az integrációs folyamat segítésére, és ez a jövőben is így lesz.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy az EU legnagyobb kihívása továbbra is a migráció, a bevándorlási nyomás fennáll és biztonsági kockázatot jelent. „Látjuk, hogy miként próbálnak migránstömegek továbbra is a Nyugat–Balkánon keresztül Európába jutni, látjuk a számokat, amelyek szerint több mint 500 illegális bevándorló érkezett az idén Görögországból Albániába, és fontosnak tartjuk, hogy Albánia továbbra is határozottan és biztosan őrizze határait” – fogalmazott a miniszter.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés