Minisztériumi engedélye van az úzvölgyi román kereszteknek?

2019. június 26. 9:02
Súlyos sejtés: utólag hagyta jóvá a román állam a törvénytelen keresztállításokat.

A Főter.ro kedden egy igen súlyos esetről írt az úzvölgyi események kapcsán. Mint írásukban bemutatták, egy Hans Hedrich nevű aktivista a Facebook-oldalán tett közzé egy képernyőmentést egy igen érdekes bukaresti dokumentumról: eszerint Valer Daniel Breaz kulturális miniszter művészileg jóváhagyta azt a keresztet formázó emlékművet, illetve az 50 darab „Ismeretlen román katona” feliratú betonkeresztet, amelyet Dormánfalva polgármesteri hivatala állított a magyar kormány és az erdélyi magyarság szerint az úzvölgyi katonatemetőbe.

Mint írják, a jóváhagyás többek között hivatkozik a dormánfalvi telekkönyvi kivonatra (valószínűleg arra, amelyre hivatkozva az ottani önkormányzat köztulajdonába vette az úzvölgyi katonatemető területét), a műemlék terveire, a művész életrajzára. Külön szerepel, hogy ez a hétfői, június 24-i keltezésű jóváhagyás nem helyettesíti a kulturális minisztérium, illetve megyei kulturális igazgatóság történelmi műemlékvédelmi engedélyét.

Azt nem tudta eldönteni a romániai magyar nyelvű honlap szerkesztősége, hogy a képernyőmentésben szereplő dokumentum igazi-e, de feltették kérdéseiket a román kulturális minisztériumnak. Azt ígérik, amint megkapják, frissítik a cikküket (és mi is így fogunk tenni – a szerk.)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Románok és a hazugság? Kizárt. Ahhoz előzetes fogalmuk kellene legyen az "igazságról..."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés