Fokozódik a migránsok tengeri botránya Olaszországban

2019. június 26. 16:03
Matteo Salvini szerint a hajó kapitánya a migránsok bőrén „piszkos politikai játékot” folytat.

A Sea Watch 3 hajó, fedélzetén 43 migránssal olasz vizekre lépett szerdán tizennégy nap várakozás után a nyílt tengeren, Matteo Salvini olasz belügyminiszter leszögezte, hogy nem engedélyezi a hajó kikötését a dél-olaszországi Lampedusa szigetén. A Sea Watch 3 kapitánya Carola Rackete közösségi oldalán jelentette be, hogy a hajóval olasz vizekre lép, vagyis megszegi az olasz hatóságok által elrendelt tiltást, amelynek értelmében június 12. óta nem léphetett az Olaszországhoz tartozó tengerekre.  A kapitány hangsúlyozta, hogy a fedélzeten levő migránsok állapota szükségessé teszi a minél előbbi partra érést.  A hajó péntek kora délután lépett olasz vizekre, és Lampedusa szigete felé tart. Az olasz pénzügyőrség és parti őrség azonnali megállásra szólították fel a Sea Watch 3-t. 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szintén közösségi oldalán jelentette be, hogy továbbra sem engedélyezi a hajó kikötését Olaszországban. „A Sea Watch legénysége 14 napja törvénytelen magatartást tanúsít, embereket ejtett túszul undorító politikai célokból. Nem érdekli őket az emberek mentése, 14 nap alatt már megtették volna oda-vissza az utat Hollandiáig” – mondta Matteo Salvini. Hozzátette, hogy a német civilszervezet holland felségjelzésű hajóját se Hollandia se Németország nem fogadta be. „Elég volt. Ha Európában maradt valakinek egy csekély méltósága, tegyen valamit, máskülönben Olaszország mond nemet, és ha kell, felsorakoztatjuk a nemzetbiztonsági erőket" – fejtette ki az olasz belügyminiszter. Matteo Salvini hozzátette, a hajó kapitánya a migránsok bőrén „piszkos politikai játékot” folytat. 

Az új olaszországi migrációs intézkedések értelmében a Sea Watch 3 hajó, ha megérkezik Lampedusára, a hatóságok lefoglalják, és 50 ezer eurós bírságot vethetnek ki rá. 

Korábban Matteo Salvini Hollandia fellépését szorgalmazta a migránsok befogadására. A Sea Watch az Európai Emberi Jogok Bíróságához fordult, amely nem kötelezte Olaszországot a migránsok befogadására, hanem a bajba jutott személyek segítésére. 

Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke a hajó elsüllyesztését sürgette. Az olasz balközép ellenzék politikusai elindultak Lampedusa szigetére a Sea Watch 3 fogadására. 

(MTI)

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az új olaszországi migrációs intézkedések értelmében a Sea Watch 3 hajó, ha megérkezik Lampedusára, a hatóságok lefoglalják, és 50 ezer eurós bírságot vethetnek ki rá."

Kezdetektől ezt kellett volna csinálni. Elkobozni a hajót.

Szándékosan Olaszországra hordják rá a négereket. Nem hajlandóak visszavinni őket Afrikába, pedig egyértelmű, hogy onnan indultak el. Ez embercsempészet.

Ez olyan, mintha valakit nem akarnal beengedni a házadba, de az illető felretuazkol téged az autóból, bemegy a nappaliba, kényelmesen elhelyezkedni és ennyi kér. Te meg futsz kiszolgálni. Ja, és soha többet nem akar elmenni.

A kapitány biztosan nem egyedül döntött.
Kössenek ki, kapitány mehet a börtönbe, hajó semmisuljpn meg, migránsokat egy repülő vigye a hollandoknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés