Beinteni a jövőnek

2019. június 23. 11:41

Mátyás Győző
168 Óra
Kiderült, hogy a mi nemzetünk legfőbb orákuluma is simán keresztbe tesz az európai uniós klímacélnak.

„Áll Attenborough a zöld angol tájban – tudják, nem méregzöld, nem mentazöld, hanem az a bizonyos összetéveszthetetlen brit zöld –, és ekként fokozva a hatást, ebben a környezetben mondja bele a kamerába, hogy világméretű, ember által okozott katasztrófával nézünk szembe. Ami most, illetve a következő években történik (vagy nem történik) az alapjaiban befolyásolja a következő ezer év történetét.

Már ha lesz következő ezer év.

A film ugyanis megrendítő erővel, megrázó képeken mutat borzasztó természeti katasztrófákat: áradásokat, amelyek egész településeket mosnak el, erdőtüzeket, amelyek elemésztik, ami útjukba kerül. Látjuk a jéghegyek omlását, gleccserek olvadását. Vagy azt, ahogy az természeti környezet egész egyszerűen eltűnik a föld színéről, mint a Jean Charles sziget Louisianában (nem a világ vége!). A leginkább szívbemarkoló azonban azt látni, ahogy egy egész állatfaj, az óriásdenevéreké, vész oda a szemünk láttára. S mindeközben a filmben megszólaló tudósok adatokkal is bizonyítják, miként gyorsult fel a környezeti pusztítás az utóbbi időben (a Grönland közeli jégtakaró ötször gyorsabb ütemben olvad, mint negyedszázada) és beszélnek azokról a kritikus pontokról, amelyek újabb katasztrófákat okozhatnak (például a metángáz elszabadulása további olvadás esetén).

»Ez most látható, és gyorsabban történik, mint gondoltuk volna.«

Azt hihetnénk, hogy napjainkban már csak a profitéhes óriásvállalatok (olaj!) gáncsolják a környezetvédelem ügyét, bár az némileg komplikálja a helyzetet, ha a világ vezető hatalmát egy tudatlan szélhámos vezeti (félre), aki azt hiszi: a klímaváltozás egy kínai hoax, átverés.

Aztán most csütörtökön kiderült, hogy a mi nemzetünk legfőbb orákuluma is simán keresztbe tesz az európai uniós klímacélnak. Az Európai Bizottság még tavaly állt elő a javaslattal, hogy 2050-re érjük el a klímasemlegességet. (Ami azért elég szellős tervnek tűnik ahhoz képest, hogy Attenborough prompt cselekvést sürget). Mára már 25 tagország támogatja a kezdeményezést. Nem így a magyarok, akik a csehekkel, lengyelekkel, észtekkel együtt jól megfúrták a megállapodást. OK, a lengyeleket értjük, gigantikus szénipar, azért azt nehéz lenne hirtelen szélmalmokra váltani.

Na de tőlünk miért ez az európai szintű dafke? Egyrészt pont ezért. Mert csak, mert Ugocsa non coronat! Az efféle trollkodás eléggé kedvükre van a mi potentátjainknak (EU-nyilatkozat Izraelről, EU−afrikai kormányok egyezmény, EU−Arab Liga megállapodás), csak most az öncélú EU-csesztetést összekötötték némi jövőpusztítással. Mások szerint egyszerűbb a képlet: az emberiség jövőjét a Mátrai Erőműért!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2030-ig van szerződésünk. 2050- ig még egy cseppet ráérünk.

Nem akadályozta meg senkit a többieket. Ott van labjegyzetben.
2030- ig van érvényes megállapodásunk.
Brüsszel most csak a célt akarta elfogadtatni anélkül, hogy megvalositashoz szükséges pénzt megállapította volna. Ugyan nem is lenne jó, ha a leköszönők nagyon belenyulnanak a következő parlament és bizottság munkájába.
Miért volt sürgős nekik pont most és 2050- ig?

Szép dolog klimavédelem, de annak kulcsa Kina, USA, India.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés