Merkel továbbra sem vágyik Brüsszelbe

2019. június 21. 15:39
A német kancellár szerint tény, hogy egyetlen jelöltnek sincs többsége az Európai Bizottság következő elnöki tisztségének betöltéséhez.

Továbbra sem vállalna vezető tisztséget egyetlen brüsszeli uniós intézmény élén sem, és csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy erre vonatkozó, „gyakran ismételt szavait szemmel láthatóan nem tartják tiszteletben” – közölte a német kancellár a brüsszeli EU-csúcstalálkozót követően újságírói kérdésre válaszolva pénteken.

Közös megoldást találna az EP-vel

Angela Merkel sajtótájékoztatóján az uniós intézmények vezető tisztségeivel kapcsolatban elmondta: tiszteletben tartják a különböző álláspontot képviselő uniós tagországi vezetők véleményét, az unió ugyanis „nem csak Franciaországból és Németországból áll”. Megerősítette: „pillanatnyilag ténykérdés”, hogy egyetlen jelöltnek sincs többsége az Európai Bizottság következő elnöki tisztségének betöltéséhez, közös megoldást kell találni az Európai Parlamenttel egy válsághelyzet elkerülése érdekében.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Manfred Weber helyett tudna-e egy újabb néppárti jelöltet támogatni, Merkel kijelentette: előbb egyeztetni kell az Európai Parlamenttel, és meg kell várni a konzultáció eredményét. Hozzátette: az, hogy a csúcstalálkozó alkalmával nem született döntés az uniós intézmények vezetőinek személyéről, nem bír semmilyen negatív üzenettel.

Merkel előremutatónak nevezte, hogy bizonyos iránymutatásokat tartalmazó megállapodás született az eurót használó országok költségvetését illetően, ugyanakkor decemberig, a csomag teljes elfogadásáig várni kell arra, hogy az uniós vezetők valóban jelentős lépést tettek-e az uniós fizetőeszköz, az euró konszolidációja érdekében.

Brexit: bárki lehet a brit kormányfő

Arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépési folyamatának legfrissebb fejleményeit áttekintő megbeszélésen egyetértés mutatkozott abban, hogy az EU együtt kíván dolgozni bármely újonnan megválasztott brit miniszterelnökkel. Kiemelte azonban, hogy nem lehet szó a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodás újratárgyalásáról.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is: az európai országok reménykednek abban, hogy politikai megoldást lehet találni az Egyesült Államok és Irán között kiújult feszültségre. „Természetesen aggódunk, és diplomáciai tárgyalásokra számítunk annak érdekében, hogy politikai megoldás születhessen a fenyegető, egyre feszültebb helyzetre” – fogalmazott.

(MTI)

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egy tisztességes nyilatkozat.
Amit elhallgatott, mi az ok: mert nincs kedve egy öreg, 89 éves filantróp hátsóját nyalogatni, évente legalább két-három alkalommal Brüsszelben.

Megint jó képet adott a cikkhez a mandi. Látszik, hogy már tudja, a csatát elvesztette. Ez régebben nem fordult elő vele eu-s szinten. Ilyen látványos és nyilvános remegése máskor is volt. Egyszer.

Láttam a híradóban kapott egy kis sminket, de ezen a képen nagyon szarul néz ki. Biztos, hogy nem 3 pohár víz hiányzott neki.
Lehet, hogy kimerültség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés