Pócza István: Fogy a levegő Manfred Weber körül

2019. június 19. 14:25
Az Európai Bizottság elnökének megválasztása elsősorban az állam- és kormányfők testületén, az Európai Tanácson múlik, nem pedig az Európai Parlamenten – mutat rá lapunknak Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője, aki szerint Manfred Weber megpróbálhatja összeugrasztani a két intézményt, megválasztása viszont egyre bizonytalanabb.

„Az Európai Néppárt megegyezett az új liberális, Újítsuk meg Európát nevű párttal, hogy támogassák Manfred Webert az Európai Bizottság elnökjelöltjeként” – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerdán az M1 aktuális csatornán egyes híradások szerint. 

Megkerestük Pócza Istvánt, hogy mondja el, hogyan is választják a bizottság elnökét,  mekkora  a szerepe ebban az Európai Parlamentnek, s hogy tényleg befutó-e már Weber, miközben az utóbbi napokban már nem sokat lehetett róla hallani.

„Hadd tegyek egy kis pontosítást. Ugyanis egészen pontosan úgy fogalmaztam, hogy bizonyos brüsszeli sajtóértesülések szerint. A Politico egyik cikkében nemrég arról írt, hogy történt egy ilyen megállapodás. Azonban ezt az érintett felek nem erősítették meg. A Néppárt egy vezető tisztviselője pedig kifejezetten cáfolta ezt az értesülést” – mondja a Mandinernek Pócza István.

Pócza kifejtette: a hír felröppenése is érdekes. Ilyenkor ugyanis azt érdemes figyelni, ez kinek lehet az érdeke. Ez a hír pedig most Manfred Weber szempontjából lehetett fontos. Az elmúlt napokban ugyanis már nem igazán beszélt senki Weberről, szinte már el is felejtették. Ő pedig láthatóan próbál kapaszkodni, hogy hátha mégis megkapja a bizottsági elnöki széket.

„Ez a próbálkozás – illetve, ha a próbálkozásnak van valamennyi valóságtartalma – azért érdekes, mert ez azt jelentené, hogy megpróbálhatják összeugrasztani az Európai Parlamentet az Európai Tanáccsal, az állam- és kormányfők testületével – mutat rá Pócza István. – A két intézményben ugyanis most minden arról szól, hogy ki legyen majd a harmadik fontos intézmény, az Európai Bizottság elnöke. Ehhez pedig kell egyfajta egység, egyetértés, harmónia a két intézmény között.”

A bizottsági elnök megválasztása ugyanis – teszi hozzá – elsősorban az Európai Tanácson múlik. Az állam- és kormányfők testületének kell megállapodnia egy személyben, amelyről aztán majd az Európai Parlament szavaz. De a kiválasztás az Európai Tanács feladata. Ott sem egyszerű ez a játék, hiszen úgynevezett „megerősített minősített többség” szükséges: vagyis a tanács tagjainak 72 százaléka, amely egyúttal az EU népességének legalább 65 százalékát is képviseli. Ha ez a többség el tud fogadni egy jelöltet, aztán kerül csak az Európai Parlament elé. A parlamentnek pedig abszolút többséggel, azaz a képviselők fele plusz egy szavazat mellett kell jóváhagynia a bizottság új elnökét. Ezért is ilyen bonyolultak ezek az egyezkedések. Ugyanis olyan személyt kell találni, amely ezeken a nagyon erős szűrőkön képes átmenni. 

Visszatérve egy kicsit Weberre: Pócza lapunknak megjegyezte, hogy egyre több cikkben arról olvashatunk, hogy az állam- és kormányfők testületén nem fog átmenni Weber, ugyanis nagyon sokan ellenzik, hogy ő legyen a bizottsági elnök. 

Sokat beszéltünk az elmúlt időszakban a szuverenista táborról, amely az EP-választáson kifejezetten megerősödött. Bele tudnak-e szólni ők a bizottsági elnök személyének kiválasztásába? – kérdeztük az Alapjogokért Központ elemzőjét.

Ezt a tábort egy frakciókon felüli együttműködésként érdemes elképzelni. Ülnek képviselőik az Európai Néppártban, az ECR-frakcióban, Salvini új képviselőcsoportjában – sőt, talán sokak számára megdöbbentő, de még a szocialisták között is. Ezek a képviselők pedig az alapvetően fontos kérdéseknél bizony egy irányba, a szuverenitás védelmezésének irányába fognak szavazni – mondja Pócza István.

Mint rámutat: az EP-képviselőcsoportokban nincs igazi frakciófegyelem, vagyis a képviselők nem kötelesek és sok esetben nem is úgy szavaznak, ahogyan a frakcióvezető teszi. Különböző szavazásoknál igen különböző a frakción belüli egység. Aki az intézmények működésével egy kicsit is tisztában van, azt tisztában van azzal is, hogy a szuverenista erők bizony jelentősen megerősödtek. 

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Herr Weber megy a fasorba....

Arról beszél :) az eu-költségvetéshez szükséges kétharmadról

És amennyiben a Néppárt+Szocik+Zöldek+Libsik frakciója még a Fidesszel és SzatelitHoldudvarával sem jelent kétharmadot, akkor nélkülük méginkább szivárványos lesz az EUköltségvetés megszavazása, hátdenem ? :)

A britek kiesése pótolhatatlan érvágás az EU-nak.
Ma még lehetetlen eldönteni: ez a vég kezdete, vagy a kezdet vége az Európai Unióra nézve.
Az a tagállam jár el helyesen, amely tervet - sőt: terveket! - dolgoz ki a közösség szétesési idejére és tovább.
Ne pár évben gondolkodj, két-három ciklus alatt megy ez végbe.
És a végén lesznek vesztesek és még vesztesebbek.
Nekünk elsőrendű érdekünk: a szerb, horvát, osztrák vonallal a jó viszony, a szlovákkal a csendes együttélés, és marad az ukrán, no meg, a tolvajország, akik a torkunkat akarják átvágni.
1. Az elrettentő haderő-fejlesztés kimunkálása és finanszírozása mindenekelőtt.
2. Tovább folytatni a határon túli magyarság testvéri támogatását.
3. Tovább folytatni a nehéz helyzetű keresztény közösségek testvéri támogatását.
EZ AZ A HÁROM SAROKPONT, amely köré a magyar stratégiának összpontosulnia kell.
+ USA - Trumppal - első számú szövetséges, (de CSAK) a Trump-i politika esetén
+ Oroszország, földrajzi közelség alapú kölcsönös tisztelet, ezt Putyin személye garantálja.

Jó, hogy világosan leírtad, egy ponton kiegészítem: talán 30-40 független képviselő is van, akik közül a Fidesz helyett 13-at bármikor össze tudnak szedni, úgy gondolom.
A Fidesznek itt inkább lélektani a jelentősége: ugyanis a magyar párt jelenti a migránsprobléma origóját, nagyjából - kimondva vagy nem - mindenki ehhez képest határozza meg önmagát.
Azaz: aki a Fideszt marginalizálja, és ez rábizonyosodik, az az európai konzervatív-nemzeti erők szemében anblokk hiteltelenné, közellenséggé válik.
Ezt még egy Macron vagy Merkel sem engedi meg nyíltan magának.
Weber hálátlan feladatot hajt végre, kérdés, milyen hatásfokkal működik Soros érdekében.
Mert, hogy ellene nem, az bebizonyosodott.

Tévedésből nyomtam okét, a válaszom: én nem.
Azért nem, mert ezek az iraki, szíriai keresztények mindentől és mindenkitől elhagyatva vannak odadobva a felbérelt iszlám martalócoknak.
Egyetlen reményük, ha valahonnan együttérzést tapasztalnak, ez az ő erőforrásuk.
Én erre büszke vagyok, hogy Magyarországról kapják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés