Európai szupervadászgépe „lesz” az Európai Légierőnek

2019. június 18. 12:44
Madrid csatlakozott 6. generációs „lopakodó” vadászrepülőgép kifejlesztéséhez.

Idén is Le Bourget-ben tartják az egyik legnagyobb légi- és űripari kiállítást, aminek kapcsán mindig hatalmas üzleti bejelntésekről szoktak beszámolni a különböző hírügynökségek. Idén azonban másról is beszámoltak az általános és biztonságpolitikai-védelmi hírekkel foglalkozó médiumok: ugyanis aláírták azt a szerződést, amivel Európa az amerikai, az orosz, illetve a kínai lopakodó technológiára ad választ.

Vagyis jobban mondva, csak adhat, hiszen a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen, a francia védelmi miniszter Florence Parly, valamint a spanyol védelmi tárcát vezető Margarita Robles által alírt szerződés még csak magáról az európai szuperlopakodót is magában foglaló fegyverrendszer kifejlesztéséről szól, nem pedig a meglétéről. Habár az új lopakodó kinézete már ismert: az aláírás előtt leleplezték a jövő európai repülőgépének életnagyságú makettjét.

Igaz, a német védelmi miniszter kijelentése, miszerint a szerződés aláírása jelentős az európai védelempolitikában, alapvetően optimista kicsengésű, és nem véletlenül: a jelenleg legkorszerűbb közös európai vadászrepülőgép, a negyedik+ generációs Eurofighter háza tájáról folyamatosan emelkedő költségekről és ezekkel fordított arányban lévő képességekről szólnak a hírek. Remélhetőleg 2040-ra, amire a FCAS fantázianevet viselő rendszer részeit képező, ember vezette repülőgépek már szolgálatba állhatnak, az európai repülégipar túllép a mai betegségein.

A kérdés már csak az, hogy az EU milyen állapotban lesz 21 év múlva.

(Cikkünk az n-tv hétfői írása alapján született.)

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Európának akkor lesz jövője, ha egyetlen védelmi miniszter sem lesz nő a kontinensen. A világ nagyon kemény lesz nemsokára, a lebegő infantilizmus, hozzá nem értés és a deklarált irtózás az erőszaktól a kudarc biztos receptje.

Olyan régóta vagyok, hogy még a feltámadás is bőven beleférne időben...

A lányok csatába küldik a fiúkat, aztán nyávognak, hogy a fiúk keze véres.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés