Budapest-csomagot jelentett be a Párbeszéd

2019. június 18. 12:30

Karácsony Gergely és Szabó Tímea közös sajtótájékoztatón mutatta be pártjuk budapesti terveit.

A Párbeszéd beterjeszt egy „Budapest-csomagot” az Országgyűésben – közölte az ellenzéki párt társelnöke, frakcióvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Szabó Tímea kijelentette: Orbán Viktor folytatja az átverést, amikor a fővárosról beszél. Miközben azt hangoztatja, hogy Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármesterrel felvirágoztatta Budapestet, valójában „kivéreztetés” zajlik. A zöldfelületek csökkennek, a lakók megfulladnak a légszennyezettségtől, egyre rosszabb és drágább a közösségi közlekedés – sorolta.

Azt mondta, a 160 milliárd forintos „Budapest-csomagnak” megvan a forrása, mint ahogy az egészségügyre és az oktatásra is maradna elég. A 2020-as költségvetésben ugyanis már megint jut 85 milliárd Orbán Viktor Várba költözésére, 77 milliárd a paksi beruházás folytatására, 75 milliárd pedig „a propaganda-televízióra” – fogalmazott. A „felesleges költések” összesen csaknem 300 milliárdot tesznek ki, ezt fordítaná a Párbeszéd egyebek mellett a „Budapest-csomagra”.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje azt mondta, hogy mindarra bőven jut pénz, ami Orbán Viktor miniszterelnöknek fontos, arra azonban nem, ami a budapestieknek az. Megjegyezte: a kormány még a választás évében sem hajlandó arra, hogy olyan fejlesztéseket támogasson, amelyek valóban a fővárosiak életminőségét javítják, helyette más projekteket „erőltetnek”, például a Városliget vagy a Vár átalakítását.

A Párbeszéd 85 milliárd forintot a lakhatásra csoportosítana át: önkormányzati bérlakások felújításához, bérlakásépítéshez és magánlakások energetikai korszerűsítéséhez biztosítana forrásokat; 70 milliárdból részben a budapesti közösségi közlekedés finanszírozását oldanák meg, az elővárosi vasútra ebből az összegből 40 milliárdot adnának; intenzív zöldterület-fejlesztésre 4 milliárdot fordítanának, 3 milliárdból pedig bizonyos fővárosi színházakat támogatnának, „a tao-rendszer károsultjait” – sorolta Karácsony Gergely. Úgy értékelt, hogy a teljes költségvetésben csupán apró átcsoportosítást hajtanának végre, ezzel azonban Budapest nagy lehetőséget kapna arra, hogy elinduljon egy másik úton.

(MTI)

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150252

Ajánljuk még a témában