Jobboldali cionizmus

Mit szervez a Likud Magyarországon? Tamir Wertzberger a Mandinernek

2019. június 14. 15:49
„A magyarországi cionizmust eddig főleg a baloldal dominálta, mégpedig olyan mértékben, hogy szinte már nem jelentek meg a másképp gondolkodók hangjai” – mondja Tamir Wertzberger a Mandinernek. A Netanjahu vezette Likud budapesti koordinátorát arról kérdeztük, miért alakult meg a Likud Magyarország egyesület és mik a céljaik.

Megalakult a Likud Magyarország egyesület – a hírt Tamir Werzberger, a Likud külügyi kapcsolatokért felelős koordinátora jelentette be, az egyesület elnöke Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára lett.

Az egyesület céljairól és hátteréről, illetve a jobboldali cionizmus mibenlétéről a Budapesten élő Wertzbergert kérdeztük.

*

Miért vannak a Likudnak ágai Izraelen kívül, és mit csinálnak ezek a szervezetek?

Ez egy összetett kérdés. Minden izraeli cionista pártnak vannak nemzetközi szervezetei, amelyek a mozgalom értékeit és érdekeit képviselik a világ cionista szervezeteiben. A Cionista Világszervezet (WZO) a diaszpóra zsidó közösségeinek szervezeteit fogja össze, ahol minden szervezetnek joga van küldötteket küldeni a cionista kongresszusokra. Tehát

a Likud külföldi szervezeteinek feladata a cionizmus általunk vallott értékeinek erősítése

a világ zsidó közösségeiben.

Miben fognak önök különbözni a többi zsidó szervezettől?

A magyarországi cionizmust eddig főleg a baloldal dominálta, mégpedig olyan mértékben, hogy szinte már nem jelentek meg a másképp gondolkodók hangjai. Mi azt szeretnénk, hogy azok a cionisták is szóhoz jussanak, akik a mi, konzervatív értékeink keretében képzelik el a cionizmust és a zsidó közösség megerősítését és büszkévé tételét.

Utasításokat is kap az egyesület a Likudtól? Milyen kapcsolatot ápolnak az izraeli párttal?

A Likud magyarországi ága a Likud világszervezetéhez tartozik. Nem kapunk semmilyen utasítást tőlük, de természetesen a mozgalom értékeit és elveit követjük. Én magam az izraeli Likud nemzetközi kapcsolatok koordinálásáért felelős tisztségviselője vagyok, és ezen kívül is jó kapcsolatunk van a párttal, köztük Kneszet-tagokkal és miniszterekkel. Az ilyen kapcsolatok fontosak számunkra és a közösség számunkra, főleg mivel az izraeli kormánypártról beszélünk. Ezek mellett viszont fontos tisztázni, hogy

az egyesület nem politikai párt.

Kapcsolatokat ápolunk politikusokkal de csakis abból a megfontolásból, hogy céljainkat népszerűsítsük.

Az egyesület elnöke, Szalai Kálmán azt nyilatkozta, hogy Ze'év Zsabotyinszkij jobboldali cionista örökségét vállalják. Mit jelent ez?

Ze'év Zsabotyinszkij a Likud szellemi atyja, a jobboldali cionizmus alapítója. Ő fektette le a „büszke zsidó” gondolatát, aki kiáll a jogaiért, szemben a korábbi zsidó szokással, ami a meghunyászkodásról és az üldözött kisebbségi szerepről szólt. Menachem Begin izraeli miniszterelnök Zsabotyinszkij tanítványa volt, és az ő eszméi és értékei a Likud alapvető ideológiáját alkotják.

Milyen szerepet vállalnak majd, ha esetleg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elveszíti a következő választásokat, és hogyan látja a magyar-izraeli kapcsolatokat az ilyen forgatókönyv esetében?

Nyilván megtörténhet, hogy majd a Likud elveszít választásokat, de abban reménykedem, hogy bárki is lesz a következő miniszterelnök, értékelni fogja a Magyarországgal való jó kapcsolatokat és a stratégiai partnerséget, ahogyan azt Netanjahu is teszi. Mindenesetre a Likud Magyarország itt lesz, és

azon fog dolgozni, hogy a magyar-izraeli kapcsolatok erősek maradjanak,

és hogy a zsidó közösség büszke és Izrael-párti, cionista közösség legyen.

Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Két kérdésem lenne Wertzbergerhez:
1. A válaszai kódoltak, vagy nem?
2. A cionizmus, mint politikai irányvonal, irányul-e más népek, jelen esetben a magyar nép, nemzet ellen?
---És még egy, a harmadik:
A „büszke zsidó”, a meghunyászkodás és az üldözött kisebbségi szerep - helyett nem lenne egyszerűbb
3. "Egyszerűen élni szeretnénk, mi zsidók, mint más emberek narratíva"?
Nem lehetne ez utóbbi?
Mindjárt élhetőbb lenne a világ.
Még a klíma, a gender, LMBTQ és más efféle problémahalmaz is más dimenziót kaphatna...
Mert amit a szemünk közé tol, azzal semmi baj, sőt, bár így - ÉS CSAKIS ÍGY - lenne.
De jól tudjuk, trianoni magyar keresztény európaiként: a dolgok mindig - sajnálatosan!!! - másként alakulnak, mint anno a Világbéke a wilsoni 14 pontja
Az is..., mennyire, sőt: qrvára szép volt......

Ez még hiányzott, mint egy falat kenyér...

A zsidók kapnak a magyar vízből, a magyarok meg visszakapják
Erdélyt és Kártpátalját, hogy a vizek tisztasága biztosítható
legyen. Gondolom erről szól az alku.

Válaszok:
Sulammit | 2019. június 14. 17:07

Nem rossz ötlet, de nekem kell a Felvidék is. Szlovákia éhen halna nélküle.

Virágozzék minden virág...

Ez így is működik:

"Na, a liberális belpestieknek és zsidó tagozataiknak jó kis desszert ez a cikk. Már a címe is felhívás keringőre. Nyilván tudják ezt a mandi szerkesztői is. Kis orbángyűlölő manipulátorok, ejnye-bejnye :(

Nekem így sokkal izgalmasabb.

Nem biztos hogy a Mi Hazánkban lenne rá igény.
Csorbát ejthetne az izmos antiszemitizmusukon, ha a zsidó államban szembesülnének a tök mainstream zsidó hétköznapokkal.

Ja: és a palesztinromantikájuk is végleg összeomlana.

Ezt azért bízzuk az érintettekre.

Lehet, de ezzel együtt bízzuk az érintettekre.

Nem komolytalan, és felkészülhetsz arra, hogy egyre több fiatal budapesti zsidó csatlakozik majd hozzájuk. Is.

Amikor utaztunk Felvidéken gyönyörűen megművelt földeket láttunk. Búzamezők, ... akkor gondoltam arra, hogy nem véletlenül adták oda a Szlovákoknak ezt a mezőgazdasági területet.
A Tátrából nem tudnának megélni.
Ez a terület az éléskamrájuk.

Hát persze, hogy nem akarják a nagyhatalmak, hogy mi is felzárkózzunk, akkor visszakövetelnénk a területeinket, a jussunkat.
Így marad minden, amilyen döntést hoztak a fejünk felett.

És mi a helyzet a Judaizmusbeli, Tórabeli mellett a Talmudbelivel?

Ebben a hírben az a jó, hogy egyformán kiborítja a jobbszelső mint a balszélső rettegőket.

Húha, ilyen egyenes ágú leszármazottja István Mózesnek?
És a Szent Korona a fejen hordozható Frigyláda?

Neked egyszerűen azért kevés, mert nem vagy zsidó. Ennyi.
Minden, ami egzotikum, csak ideig-óráig vonzó, de végtére nem tud minket önmagunkkal megbékíteni.

Az ember valamikor rájön, hogy az idegen, a vonzó ismeretlen - bár fontos és előreviszhoz – nem visz révbe. Az érett ember, szerintem ,valamikor ráeszmél, hogy úgy lesz önazonos, ha elfogadja azt, amiből gyúrták. És ebban benne van az eredet, a gyökerei, a képességei, a képtelenségei, felvállalt vagy fel nem vállalt családi, népi, vallásos öröksége, az anyanyelv, az ősi ízek, egyéni és kollektív emlékek, közös sérelmek és diadalok, félelmek és vágyak.

Ahogy az individuációhoz szükségünk van az ismeretlen felderítésére, megszeretésére, úgy a jellemmé váláshoz szükség van arra, hogy megtanuljunk azonosulni önmagunkkal. Így leszünk képesek arra, hogy közösséget alkossunk és jövőt teremtsünk egy új nemzedék számára.

Csak az tudja valóban értékelni és tisztelni a másikat, és a mást, aki ismeri, megbecsüli és szereti (nem bálványozza!) a sajátját.
Az öngyűlölőből, az önmagával meghasonlottból (ami a balos ideológia lényege) lesz az álszent befogadó, aki valójában megátalkodott kirekesztő.

Dobrev inkább többedgenerációs anticionista.

Nem vagyok katolikus, lehet hogy ezért nem tudom teljesen átengedni magam ennek a misztériumnak.
:-)

De azt hiszem, értelek.
Megprobálom másként megfogalmazni: Bizonyos, a történelmi tapasztalat folytán letisztult, erkölcsi és közösségi önazonosságot teremtő normarendszer – nevezzük "szentnek" – képes a történelem viharain túl is olyan spirituális viszonyulópontot nyújtani, amiből akár egy megtépázott, erkölcsileg bukott vagy megfeneklett közösség is képes megtisztulni, megújulni és újraépülni.

Még ha gyengének, ne adj Isten: méltatlannak bizonyul, kudarcot vall, bajba keveredik is – amíg legalább ragaszkodik a normához mint normához, és bízik a "parancsolathoz" fűzött igéretben, van esélye a megmaradásra.
Valami ilyenre gondoltál?

Én ott látom a - halovány! - párhuzamot a bibliai Izrael-kép és a keresztényi magyar önmeghatározás (István Kirány, szent korona tan, államiság) között, hogy mindkettő népi (származás) és nemzeti (jövevényt integráló) önazonosságot alkot, és hogy mindkettő elkötelezett egy "föld"/"ország" ígérete/eszméje iránt. (Lehet, sőt biztos, hogy ez minden magát keresztény alapon meghatározó országnál így van, hiszen bizonyos mértékben mind a biblikus mintát veszi alapul, és azt értelmezi a maga sajátos "pogány" múltja szerint.)

Ugyanakkor ez a nép/nemzet az idők viharaiban alig vagy sosem birtokolja az ország (teljes) területét. Az "ígéret földje", bizonyos mértékik, mindig eszményi marad: egy (üdv)történeti viszonyulási pont. Nevezhetjük utópiának, nevezhetjük messiási korszaknak.

Ezért a mindenkori nemzet kénytelen úgy letézni, pontosabban annak ellenére létezni, hogy nem "birtokolhatja" a "földet", maximum reménykedve várja, hogy a Történelem Ura azt újra kezébe adja. Amennyiben ezt nem hajlandó kivárni, hanem önkényesen erővel, vagy ilyen-olyan korrupt szövetséges politikával próbálja megszerezni, vesztébe rohan. (= biblikusan: ítéletet vonz magára.)

Sarkalatos kérdés tehát, hogy ki hogyan értelmezi a nemzeti "küldetéshez" való hűséget, identitást. Mihez köti: a materiális vagy az eszmei örökséghez?
Mi a prioritás? A helyes sorrend? Az ok-okozat: Az erkölcsi-eszmei integritás eredeményezi a materiális kiteljesedést – vagy inkább a materiális (földrajzi) integritás és az általa biztosítandó fizikai védettség termeli ki az erkölcsi-eszmei megszilárdulást?

(Csak megjegyzem, hogy a magyar pártoknak, és ifjúsági szövetkezetiknek is vannak fiókjai a külhoni magyar szórványban. Mint ahogy minden nemzeti pártnak minden nemzeti szórványban.)

A cionizmus oszciláló fogalom, és mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. Itt viszont most másodlagos, hogy pontosan mit takar, mert itt klasszikus pártpolitikáról és általános világnézeti ellentétekről van szó.

Én úgy látom, hogy ez az egész likud versus baloldal ajánlat azoknak az izraeli, illetve kettős állampolgároknak szól, akik magukat "diaszpóraként" határozzák meg; külhoni izraelitaként.
Tehát a magyar zsidóság elenyésző részének.

UGYANAKKOR az is igaz, hogy a pártpolitikai elkötelezettség szövődményes része a háború utáni magyarországi zsidó kultúrának. Ezért sok nem-cionista magyar zsidót is lázba hoz majd az ügy, azokat, akik elkötelezettek az egyik vagy másik (inkább csak egyik) magyarországi politikai tábor mellett.

Szerintem az lesz, hogy nem az izraeli pártviszályt importálják az itteni zsidó közösségeikbe, hanem fordítva. a magyarhoni pártviszályt élik ki a balos-jobbos cionista belharcban is.

A magukat baloldaliként meghatározó zsidók mem Netanjahu miatt zárnák vesztegzárba a likud-szurkolókat, hanem Orbán miatt. :-)

Közben növekszik azoknak a tábora is, akik izrael-szimpátiából Netanjahunak szurkolnak, ellenben az internationalista baloldalt nemzetárulónak tartják. Ezek közül hazánkban egyre többen hagyják faképnél a magyar baloldalt.

Ha most Wertzbergerék nyitnak egy új agitációs erőteret, akkor ez a folyamat felgyorsulhat. Gondolom, ez jelenleg a magyar kormánypárt érdekében áll.

Félreérted.
A "külhoni" az nem a kisebbségi magyarság, hanem a szórványban élő magyar állampolgárok. Bécsben, Berlinben, Torontóban.

Válaszok:
kalotaszeg | 2019. június 15. 2:11

Az van ebben a globalista világban, hogy ha párt vagy
1. az állampolgáraidat mindenhol el kell érned politikai üzenettel, és a föld minden pontján mozgósítasz, mert onnan is szavaznak.
2. pártcsaládokban szervezkedsz és lépsz, sokszor szorosabb szálak fonnak a más államban működő testvérpárthoz, mint az otthoni ellenzékedhez.

Orbánnak egyáltalán nem mindegy az Osztrák Néppárt vagy akár a Likud sorsa, mert visszahat a saját szövetséges politikájára. És viszont.

A fogalmak tisztázása érdekében:

- Anyaországi magyarok =a mai Magyarország polgárai
- Határon túli magyarok = az elszakított területen élő őshonos magyarok
- külhoni magyarok = a világ más országaiban élő, ott letelepedett és honosított magyarok, akik esetleg más állapolgársággal rendelkeznek, de magyarnak vallják magukat
- szórvány magyarok ≠ külföldön élő magyar állampolgárok.

Bécsben pld nemrég megalakult az első külföldi fidelitás szervezet. Ott sok a magyar (állampolgár) egyetemista, gyakornok és ott dolgozó magyar szülő gyereke.
Am mandi is jelentette:
https://mandiner.hu/cikk/20190..

NEUE SCHWEIZ
‏@neueschweiz

Baroness Philippine W.P. de Rothschild

#Rothschild-Clan fühlt sich schon so siegesgewiss dass sie die Symbole ihrer Teufelsanbetung offen zur Schau tragen. #NWO #Satanismus
12:52 - 2017. márc. 28.
# Rothschild Clan úgy érzi, biztos a győzelemben, hogy nyíltan megjelenítik az ördögök imádatának szimbólumait. #NWO # Satanizmus
NWO - Új Világ Rend, Sátánizmus = Pride, Szivárványos zászló, nemi anarchia, Nyílt társadalom ecetera...

Már többször is kiixeltelek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés