Újra az elszakadást pedzegetik a skótok

2019. június 11. 21:08

Skócia és az Egyesült Királyság egyre inkább különböző politikai utakon halad, Skóciának képesnek kell lennie a függetlenségre és saját jövőjének alakítására – jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

2019. június 11. 21:08

Mivel Skócia és az Egyesült Királyság egyre inkább különböző politikai utakon halad, szembe kell néznünk azzal, hogy a legjobb válasz erre az, ha Skócia képes a függetlenségre és saját jövőjének alakítására – jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Brüsszelben kedden.

A skót miniszterelnök egynapos brüsszeli látogatásán előbb megbeszélést folytatott Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyalóval, délután Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozott és előadást tartott az European Policy Centre (EPC) nevű elemzőközpontban.

Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnése (Brexit) és a vezetői tisztségért folytatott brit kormányzati versengés „horror show-ja" mind azt mutatják, hogy Skóciának más utat kell kijelölnie, valószínűleg az Egyesült Királyságon kívül.

Skócia népének döntést kell hoznia, mielőtt túl késő lenne megfékezni a Brexit okozta károkat” – fogalmazott.

Az European Policy Centerben elmondott délutáni beszédében aláhúzta, a skótok megérdemlik, hogy újabb szavazáson nyilváníthassák ki elszakadásukat Angliától és függetlenül dönthessenek az uniós tagság megtartása mellett.

A Brexit, és annak minden következménye ellentétes a demokratikus elképzeléseinkkel. Korálozza a mindenkori skót kormány képességét a közszolgáltatások finanszírozására, a vállalatok támogatására, a szegénység elleni küzdelem területén kitűzött célok elérésért” – mondta.

Sturgeon hangsúlyozta, Skócia sajnálja a 2016-os brit népszavazás eredményét. Mivel úgy Nagy-Britannia, mint Skócia számára a legjobb megoldás az uniós tagság megtartása lenne, kormánya mindent megtesz az Egyesült Királyság uniós tagságának megmaradásáért, vagy egy lehetséges kompromisszumos megoldás elérése érdekében. A nemzetközi együttműködés és szolidaritás jegyében Skócia saját helyet kíván foglalni magának Európában – tette hozzá a skót miniszterelnök.

A skót kormány május végén terjesztette be az edinburghi parlamentben azt a törvénycsomagot, amelynek célja az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogszabályi előkészítése.

Nicola Sturgeon a 2016-os EU-tagsági népszavazás óta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére „kirángassák” az Európai Unióból. Legutóbb áprilisban közölte, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. London már jelezte, nem fogja jóváhagyni az újabb skót függetlenségi népszavazást.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2019. június 11. 21:49
Én annó örültem amikor maradtak. De nehogy már az angol white trash pofázzon bele a skótok sorsába.
Akitlosz
2019. június 11. 21:26
"ha Skócia képes a függetlenségre és saját jövőjének alakítására – jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Brüsszelben kedden." Skócia? Függetlenségre? Brüsszelben? Egy vicc ez a skót Egyszerűen csak egy másik birodalom segge alá akarja lenyomni a skótokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik