Kiemelték a Hableányt a vízből

2019. június 11. 10:21
A rendőrség bejelentette: a csepeli szabadkikötőben folytatják a hajó további vizsgálatát.

Kiemelték a roncsot

Kiemelték és egy uszályra helyezték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót kedden Budapesten, a Margit hídnál – közölte az MTI. A Hableányt kedden kora reggel kezdték el kiemelni a Duna mélyéről. Közben többször megálltak, vizet szivattyúztak, valamint átvizsgálták a hajótestet, és eközben négy holttestet is megtaláltak.

Kora délutánra teljesen a felszínre került a hajótest. A Hableányt a Clark Ádám úszódaru segítségével átemelték egy uszályra.

Korábban történt:

13 óra után az M1-en elhangzott: elkezdték a hajóroncs uszályra rakodását, innentől kezdve már nem fognak búvárok a fedélzetére lépni. Ezután az MTI azt közölte: kiemelték és egy uszályra helyezték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót kedden Budapesten, a Margit hídnál. Jelenleg a roncs rögzítése folyik az uszályon – tették hozzá az M1-en.

Nem sokkal háromnegyed egy előtt, kedd kora délután bejelentették az M1-en: gyakorlatilag már teljesen kiemelték a vízből a hajóroncsot, így lehetőség lesz arra, hogy újabb kötelekkel rögzítsék a hordozására kijelölt uszályhoz. Elhangzott, ez mindez azt jelenti, hogy megkezdődik az utolsó fázis, azaz az uszályra való rakodás és az elszállítás.

Iszappal van tele a Hableány utastere, ezért újra szivattyúznak, hogy a búvárok visszamehessenek – hangzott el az M1 déli Híradójában. Elhangzott, a hajó magyar kapitányát találták meg elsőként, majd egy hatéves gyermek maradványaira bukkantak.

Megerősítette az M1 tudósítója fél 12-es bejelentkezésében, hogy teljesen kiemelték a roncsot, jelenleg – miután felfüggesztették a szivattyúzást – búvárok kezdtek dolgozni a hajó utasterében – hangzott el a közvetítésben. Délelőtt 11 óra körül a Magyar Nemzet tudósítója azt jelentette, hogy teljesen kiemelték a vízből a hajóroncsot.

Egyre több az érdeklődő, a Margitszigeten viszont a katasztrófa áldozatainak hozzátartozói egy műveleti sátorban követik figyelemmel az eseményeket – hangzott el az élő közvetítésben korábban. Nem sokkal 10 óra után megkezdődött a kiemelési fázis második szakasza – közölte az M1 tudósítója. Ez azt jelenti, hogy az utastér vizsgálata hamarosan megkezdődhet – hangzott el a műsorban.

Az is elhangzott az M1 Híradójában, hogy a balesetben vétkesnek tűnő szállodahajó újra Magyarországon tartózkodik, a rendőrség újra átvizsgálta azt.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Rendőrség: Csepelen fogják tovább vizsgálni a Hableányt

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a rendőrség a kiemelés után, ezen Gál Kristóf elmondta, megkezdődőtt a Hableány rendőrségi szemléje a kiemelés befejeztével egyidőben. Magát a hajót a Csepel-szigeti szabadkikötőbe szállítják, ahol a rendőrség és az ügyészség emberei fogják vizsgálni.

Ott már napokkal ezelőtt létrejött egy vizsgálati helyszín, ezt az ORFK alakította ki.

Megerősítette, hogy négy holttestet szabadítottak a roncsból, még tart az azonosításuk, de minden bizonnyal a magyar kapitány testét és a hatéves gyermek maradványaira bukkantak. Még négy további eltűntet keresnek, őket dupla annyi erővel fogják keresni a rendőrség erői a Belügyminisztértium kérésére. Megemlítette, hogy a szállodahajót újra átvizsgálta a rendőrség.

Órák óta tartanak a munkálatok

Kedden reggel megkezdték a Hableány személyszállító hajó roncsának kiemelését a Dunából: nem sokkal hét óra után az volt látható, hogy megjelent a Hableány felső része a felszínen.

Ekkor leállították a műveletet. Az M1 adásában elhangzott kevéssel háromnegyed hét előtt, hogy valószínűleg holttestet találtak a felső fedélzeten, ezért most nem fogják mutatni közelről a mentési munkálatokat. A TEK az értesülést 8 óra után megerősítette.

Később az MTI azt közölte: négy holttestet hoztak ki a búvárok a Hableány roncsából kedd 8 óra 20 percig. A búvárok még négy embert keresnek a Hableány utasai közül.

Fél kilenckor az M1 élő adásában elhangzott: még több áldozatot találhattak, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg. Az is elhangzott, hogy az utastérből már több ülést felhoztak, a kiemelés pedig hamarosan folytatódhat.

Az M1 adásában elhangzott háromnegyed kilenc előtt: a pesti rakpart felé kezd dőlni a hajóroncs, ez utalhat az erős sodrásra. Kilenc óra előtt kiderült, hogy időközben összecsúszott az uszály és a félig már kint lévő roncs, ezért korrekciós műveletre volt szükség – hangzott el az M1 műsorán. Ez még fél tíz felé is tart, azonban – ahogy az elhangzott az M1 műsorán – egy újabb sérülést fedeztek fel a roncson, a tatnál, ezért újabb rögzítés vált szükségessé.

Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínen, az uszályon tartózkodva felügyeli a mentési munkálatokat – tette hozzá az M1 tudósítója.

Tíz óra előtt nem sokkal – miután megkezdődött a kiemelés következő szakasza – egy, a mentésben részt vevő férfi a vízbe került, de szerencsére gyorsan utána dobtak egy mentőmellényt, valamint a TEK és a Katasztrófavédelem munkatársai gyorsan, pár perc alatt kihalászták a Dunából.

Vízügy: intenzíven apadt a Duna

Csaknem 60 centimétert apadt a Duna Budapestnél szombat óta – közölte Szegi Attila, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivő-helyettese az M1 aktuális csatornán kedd délelőtt. Korábban a május 29-ei hajóbalesetben elsüllyedt Hableány kiemelési munkálatait is nehezítette a Duna áradása.

Szegi Attila elmondta, szombat délután a fővárosi szakaszon is megkezdődött az apadás. Akkor 476 centiméteres volt a vízállás. Kedd reggel 8 órakor 417 centimétert mértek. A meteorológiai előrejelzés szerint számottevő csapadék csak a bajor területeken várható, így folyamatos, intenzív apadást várható.

Saját halottjuknak tekintik a kapitányt és a matrózt

A Panorama Deck Kft. saját halottjának tekinti a Hableány balesetében elhunyt kollégáit – közölte a társaság szóvivője kedden az MTI-vel. Tóth Mihály közleményében azt írta: a május 29-én a Margit híd mellett balesetben elsüllyedt Hableány hajó kiemelése a Panorama Deck legénysége számára „felkavaró élményt” jelent.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A vállalat minden tagja gyászolja a tragédiában elhunyt kollégáit és utasaikat. „Együtt érzünk a családokkal és a barátokkal, osztozunk a veszteségükben” – fogalmaztak. Azt írták: ha a közvetlen hozzátartozók elfogadják, és kollégáik másként nem végrendelkeztek, akkor hajós temetésen búcsúznak majd el tőlük.

Vasárnap történt:

Mint arra emlékeztetnek, Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ osztályvezetője korábban az M1-en jelentette be a művelet megkezdésének időpontját. Korábban közölte azt is, a négy emelő heveder a hajó alatt van, az ellenőrzések megtörténtek, a művelet hat órán át is eltarthat.

Erősen feltételezhető, hogy a roncsban lesznek még áldozatok – mondta. Tájékoztatása szerint: amennyiben átvizsgálták a termet is, a Clark Ádám úszódaru tovább emeli a hajót, és elhelyezi a kék színű bárkán. Ha oda a roncs felkerült, a szakemberek rögzítik, hogy el lehessen szállítani. A ronccsal kapcsolatos további eljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság feladata lesz – tette hozzá.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, nyolc embert még keresnek: hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát.

Reggeli cikkünket itt olvashatják el.

(MTI,M1)

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden tisztelet a több, mint egy hete tartó munkáért!
Részvét a családoknak.

Baromi nehéz és idegölő munkát végeznek a mentésben résztvevők.
A 6 éves kislányt is megtalálták. Szegény kicsike.

Egy mentésben résztvevő beleesett a billegő járműből, még szerencse, hogy volt rajta mentőmellény, így is alig tudták kihúzni, olyan erős sodrása van a Dunának.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2019. június 11. 11:59

Legjobban a kisgyermek esete-halála felkavaró.
Bármit mondanak a "szabadságbajnok" genderesek/szivárványosok és mindenféle Soros-prostik, stricik, "civil" NGO-K:
az államnak egyre nagyobbak a feladatai az életjelenségek SZABÁLYOZÁSÁBAN!
Pl.: szabályozni kell a zaklatók, a zaklatás mindenféle formáját, legelső helyen.
Mert a zaklatás az, amely elvonja a figyelmet, ami ártatlanok halálához vezet.
Amiért a zaklatók újra csak az államot teszik meg bűnbaknak.
Legelőször a zaklatás minden formáját - első helyen a hiteltelen, nem önazonos holokauszt-zaklatásokkal... - kell törvényileg büntetni!
Azért ezt, mert ez a zaklatásipar zászlóshajója!

Nincs itt semmi látnivaló. Na séta!

Érdekes, hogy amit ma közösségszervezésnek neveznek, azt Alinksy agitációnak nevezte. De valahogy az agitátor nevet túlságosan negatívnak találták. Miután a ballibek azt tették, amit ők ilyenkor gyakran csinálnak:
"Ne változtasd meg a narratívát, csak a nevet."
A közösségi agitátor így egy varázsütésre közösségi szervező lett. Ki lenne egy közösség megszervezése vagy általában a szervezés ellen? Hát nem azt mondja mindenki gyerekkorunk óta, hogy jobban meg kell szerveződnünk?
Alinskytől eltérően Soros már fütyül rá, ha az egész rendszer porig ég. Azt hiszi ugyanis, hogy irányítani tudja azt a Főnixet, amely abból kikel. Azonban ezúttal tévedhet.
Soros évtizedeken át az anarchia veszett kutyáját pórázon tudta tartani, és neki szolgált.
Csakhogy most a póráz elszakadhat. Ha ez megtörténik, a kutya felboríthatja a dolgok megszokott menetét. A történelem tele van olyan démonalkotókkal, akiket saját kreálmányuk fal fel.

Soros túlhaladta még Saul Alinsky rendszerdöntő módszereit is - ha a szellem kiszabadul, nincs ember, aki kontrollálni tudná...

A rendőrség 300-nál is több embert hallgatott ki.
Több helyszíni, eredeti felvétel áll rendelkezésre.
Mit kell bizonyítani, semmit.
Csupán meg kell nézni a felvételeket, aki nem hülye, az lát.

Hülye gyerek, az eredeti felvételek neked nem elég?
Ennél nyilvánvalóbb bizonyíték bűnügyben még nem született.
A több száz utassal, aki a hajón volt - kifizetve az utazást - mit csináltál volna.
Honnan tudod, hogy hány nyomozó vizsgálta át a hajót menet közben.
A 300 kikérdezett nagy része is nyilvánvalóan az utasok közül kerülhetett ki.
Barom!
Neked az kellett volna, hogy koncentrációs táborba vontatni a hajót, szétszedni, majd összerakni, az utasait többszöri kínvallatásnak alávetni, mikor ott a bizonyíték, a gázolás...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés