Román-magyar szolidaritási menetet rendeztek Kolozsváron

2019. június 9. 10:15
A megmozdulás kezdeményezője elmondta, hogy azt szerették volna megmutatni, hogy normálisan gondolkozó közösségek is vannak Erdélyben.

Román-magyar szolidaritási menetet szerveztek szombat este Kolozsváron az úzvölgyi katonatemetőnél történt incidensek miatt. 

A Mediafax hírügynökség azt közölte, hogy mintegy háromszáz román és magyar nemzetiségű ember gyűlt össze a Mátyás-szoborcsoport előtt a Facebookon meghirdetett rendezvényre. A tüntetők tábláin – többnyire románul, de magyarul is – többek között ilyen feliratok voltak: „Román vagyok, szabadon élek szabad emberek között, nem uralkodok senki fölött”, „A csendőrség egymás ellen uszít”, „Manipulálás és uszítás nélkül”„Szolidaritással a sovinizmus ellen”, „Hargita, Kovászna, emberséges föld”. Utóbbi felirattal arra az úzvölgyi temetőben is skandált román jelmondatra adtak választ, hogy „Hargita és Kovászna román föld”

Cornel Vilcu, a megmozdulás kezdeményezője a Mediafaxnak elmondta: azt szerették volna megmutatni, hogy normálisan gondolkozó közösségek is vannak Erdélyben, amelyekben az etnikai besorolások nem működnek. A kezdeményező az európai parlamenti választások kampányával és a választások által kirajzolt, átrendeződött politikai erővonalakkal magyarázta az úzvölgyi incidenst. 

„Amikor ismertté vált a politikai realitás, olyan etnikumközi feszültségek jelentek meg, amelyek 1990 óta nem léteztek. (.) Románként bocsánatot kérek mindazért, amit a legostobább nemzettársaim tettek”  – nyilatkozta a szervező, aki a #rezist mozgalom pólóját viselte. A mozgalom a baloldali-liberális román kormánynak a korrupcióellenes harc ellehetetlenítését célozó intézkedései elleni tiltakozások során alakult ki. 

A Mediafax hírügynökség Gáspárik Attilát, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatóját is idézte, aki szerint a normális emberek vannak többségben az országban, de vannak, akik nagyon jól megélnek az uszításból. 

A szolidaritási tüntetés résztvevői a kolozsvári városháza elé, majd a Béke térre vonultak, ahol befejeződött a megmozdulás.

(MTI)

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szép kezdeményezés és méltánylandó, hogy román volt a főszervező, de sajnos, nagyon kevés az a háromszáz ember.

Először azt akartam írni: Aki oda elmegy, magyar, az szar ember.
Miután végigolvastam, a véleményem annyiban változott:
Aki magyarként oda elment, naiv ember.
És így még többet árt, mint a szar.
A románoknak szíve joga és az itt citált jelmondatok részükről tiszteletet érdemelnek.
De ne feledd: most számukra a parancs: oltsátok a tüzet, és majd ha lecsendesednek a dolgok, amit mi románok elszúrtunk, akkor majd jöhet és jön az újabb megfélemlítő temetőjárás...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés